PŘEKLÁDANÉ TĚSTO KYNUTÉ – PLUNDROVÉ (Recept z třicátých let minulého století)

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / STARÉ RECEPY / 




INGREDIENCE: 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 40 g cukru 250 g umělého tuku nebo másla, 2 vejce a 1 žloutek, 20 g droždí zakynutého ve 4 lžících vlažného mléka, 5 g soli, 1 bílek.

POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g mouky zpracujeme s tukem v bochánek, který dáme do chladna odpočinout. Ostatní mouku dáme do mísy, zaděláme vlahým kváskem z droždí, cukru a lžíce mouky. Přidáme vejce, sůl a zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě. Poté jej rozválíme v plát, doprostřed dáme do čtverce zpracovaný tuk, okraje k sobě přeložíme jako obálku, přitiskneme a složíme do poloviny. Válečkem těsto lehce rozválíme na pruh, který složíme na tři díly na šířku a pak na délku. Těsto dáme na hodinu ještě odpočinout, pak je znovu převálíme jako těsto máslové a po ½ hodinovém odpočinku pak rozválíme v plát, z kterého vykrajujeme tvary.
Z plundrového těsta děláme:

KOHOUTÍ HŘEBENY
Vykynuté překládané těsto rozválíme v plát, nakrájíme obdélníky o straně 6-12 cm, středem dáme nádivku. Širší strany k sobě přehneme, přitiskneme a vnější okraj nastříháme. Hřeben stočíme do tvaru rohlíku, potřeme vejcem a na pomaštěném plechu upečeme v předehřáté troubě. Po zapečení teplotu zmírníme a volně dopékáme.

PRECLÍKY
Těsto vyválíme v plát, rozkrojíme na dlouhé proužky, asi jako malík široké. Proužkem točíme, až utvoříme petličku, z které uděláme větší preclík. Preclíky klademe na pomaštěný plech, potíráme jej vejcem a prudce upečeme. Studené zdobíme linkami bílé polevy.

ŠÁTEČKOVÉ KOLÁČE
Z těsta vyválíme plát a rozkrájíme rádélkem na čtverce. Naplníme hustou nádivkou z máku, zavařeniny, jablek, oříšků atd. Okraj šátečků povytáhneme, složíme k sobě a uprostřed přitiskneme nebo přehodíme, aby se koláčky nerozvinovali. Koláče potřeme vejcem a zprudka je pečeme na pomaštěném plechu

ZÁVINY
Těsto rozválíme na dvě stejné placky, mezi které dáváme makovou nebo jablkovou nádivku. Nebo je rozválíme a pruh široký asi 20 cm, nádivku klademe středem pruhu. Okraje nařízneme na pruhy 1cm široké a asi 3 cm hluboké, z nichž vždy dva a dva proti sobě spojíme k sobě a dva vedlejší pak přeložíme. Nebo širší pruhy závinu složíme k sobě tak, aby bylo vidět nádivku, a okraje rukou zformujeme ve vlnovku. Pečeme v předehřáté troubě do růžova.



PŘEKLÁDANÉ TĚSTO KYNUTÉ – PLUNDROVÉ (Recept z třicátých let minulého století) PŘEKLÁDANÉ TĚSTO KYNUTÉ – PLUNDROVÉ (Recept z třicátých let minulého století)



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,99 | Hodnotilo: 1352 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz