DŽEMY, MARMELÁDY A ROSOLY.

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE / ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM / 




POSTUP PŘÍPRAVY: Správně uvařený džem má rosolovitou hustotu s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Džemy připravujeme z čerstvého vyzrálého ovoce, které vytvoří rosolovitou hmotu, a z méně vyzrálého ovoce, které vytvoří zmíněné kousky. Džem zahušťujeme cukrem a pektinovým přípravkem, např. Pektogel nebo Gelfix. Dříve se džemy zahušťovaly pouze odpařováním vody z ovoce. Příprava byla zdlouhavá, odbourala většinu cenných vitaminů a změnila barvu ovoce. Proti plesnivění uvedené přípravky obsahují protiplísňové složky, nebo lze tyto zavařeniny doplnit kyselinou sorbovou (Sorbanem). Marmelády připravujeme z rozvařeného nebo rozemletého ovoce tak, aby výsledek byl přiměřeně hustý, hustší než džem, neobsahoval kousky ovoce, byl sladký a mohl se použít i jako náplň do pečiva, neboť se teplem roztéká. Marmelády můžeme uvařit i z několika druhů ovoce, nejlépe v kombinaci s jablky, nebo světlé ovoce doplnit ovocem, které více barví (černý rybíz, višně, bezinky, ostružiny či borůvky). Ovoce před přípravou řádně očistíme, zbavíme všech nejedlých součástí (stopky, pecky, jádřince), vykrájíme poškozené části, nakrájíme na menší kousky, případně je semeleme na strojku, dáme do širokého kastrole, podlijeme trochou vody (meruňky a broskve) a dusíme do rozvaření. Ovoce, které má zrníčka, vylisujeme na lisovacím nástavci, který je součástí strojku na maso. Jde hlavně o rybíz, ostružiny, bezinky apod. Nevaříme víc než 1,5 kg ovoce. Asi po půlhodinovém varu vsypeme třetinu cukru, přivedeme k varu a prudce vaříme, pak můžeme přidat Pektogel nebo jiný pektinový prášek rozmíchaný v troše cukru, opět povaříme, přidáme zbytek cukru, podle potřeby i lžičku kyseliny citrónové (jahody, maliny, jablka, hrušky) a nakonec i protiplísňový přípravek (Sorban). Pokud používáme pektinový prášek, přečteme si návod na použití, který je na sáčku, a postupujeme podle něho. Marmeládu plníme do vypařených sklenic menších obsahů, aby se po otevření spotřebovaly. Uzavřeme šroubovacími víčky, obrátíme dnem nahoru a necháme chvíli, aby se víčka vysterilovala. Pak je otočíme, po vychladnutí uložíme do chladu a temna a podle potřeby používáme. Z ovoce můžeme ještě připravovat klevely, rosoly, povidla, protlaky, ovocné pasty, mošty, šťávy, sirupy, ovoce můžeme proslazovat, sušit (křížaly), nebo z něho vyrábět víno.

DŽEMY, MARMELÁDY A ROSOLY. DŽEMY, MARMELÁDY A ROSOLY.



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,98 | Hodnotilo: 1336 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz