POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi se rozpálí slanina, osolená a naklepaná žebírka se na ní opekou. Vyjmou se a do omastku dá zapěnit cibulka, přidá se pepř, nové koření, několik lžic rajského protlaku a červeného vína. Žebírka se v tom dusí do měkka, šťáva se zapráší moukou a na žebírka procedí.
INGREDIENCE: 500 g masa ( jehněčí, nebo mícháme hovězí maso se skopovým a telecím, či hovězí maso s vepřovým), 2 cibule, sůl, pepř, hrstka petrželky, 1 šálku studené vody.
POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně umleté maso smícháme v míse s drobně nasekanou cibulí a s petrželkou, osolíme a opepříme. Mícháme pečlivě deset minut a po troškách přiléváme studenou vodu. Přes noc dáme k ledu odležet. Druhý den maso zvolna rozmrazíme, mokrou rukou formujeme hladké šištičky které napícháme na špejle a upečeme je během pěti až osmi minut na roštu. Podáváme s nakrájenou cibulí, se zeleninovým salátem a s bílou vekou.
MYTÍ MASA: Každé maso, které koupíme v obchodě, je nutné nejprve omýt. Maso myjeme vždy v teplé vodě, jelikož studená voda ho zbavuje důležitých živin.
ZTVRDLÉ MASO: Když přelijeme ztvrdlé maso trochou koňaku, opět změkne.
PŘIPÁLENÉ MASO: Z připáleného masa okrájíme tmavé části, přendáme ho do jiné nádoby a přidáme špetku jedlé sody. Poté můžeme maso dopéct. Takto upravené maso, by již nemělo být cítit připálením.
DRŮBEŽ: Chceme-li vařit drůbež, musíme ji vložit až do vroucí vody, jedině tak se zavřou póry a maso bude mít, tak správnou chuť. Husa s kachnou jsou velmi tučné, proto aby při pečení vyteklo co nejvíce tuku, často je během pečení propichujeme.
PEČENÉ KUŘE: Aby se kuře upeklo dozlatova a bylo křupavé, potřeme ho před pečením sladkou smetanou.
KUŘECÍ PRSA: Když poprášíme před pečením prsa lehce moukou, kuřecí prsa zůstanou šťavnatější.
PEČENÁ KACHNA: Když kachnu před pečením naplníme mrkví, kterou po upečení vyhodíme, nebude z ní cítit tzv. rybí tuk či bahno.
POSTUP PŘÍPRAVY: U nás mezi selským lidem staršího králíka vařívají a tvrdí, že je z něj výtečná polévka. Králík se rychle opláchne, pokrájí na libovolné kousky, vloží do hrnce, zaleje vlažnou vodou a přivede rychle do varu. Osolí se a přidá ½ malého celeru, 1 petržel, 1 cibule, 1 mrkev, něco květáku nebo kapusty, něco hub a nechá se to mírně vařit pod pokličkou, až je maso měkké. Do procezené polévky se zavaří knedlíčky z králičích jater. Pro menší rodinu stačí ovšem jen předek, zadek se nechá odležet a pak dusí a připraví třeba na divoko nebo na smetaně. Vařený králík se jí s brambory a cibulovou, sardelovou nebo jinou podobnou omáčkou.
INGREDIENCE: 120 g studeného vařeného hovězího nebo jehněčího masa, 2 velké brambory, 250 g hrášku, 2 karotky, l okurka, 2 vejce, lžíce oleje, 2 sladká jablka, 1L dl kyselé smetany,
2 lžíce majonézy, 2-3 snítky kopru, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, karotku a hrášek uvaříme odděleně doměkka a necháme vychladnout. Oloupanou okurku, brambory, karotku a oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný hrášek, na kostičky nakrájené maso a na proužky nakrájenou vychladlou omeletu připravenou ze 2 vajec, zalijeme směsí smetany, majonézy, soli a pepře a lehce promícháme. Salát dobře vychladíme a před podáváním posypeme jemně nakrájeným koprem.
INGREDIENCE: 1 velký žloutek, 1 lžička hořčice, 1 lžička vinného octa, sůl a mletý bílý pepř, 150 ml olivového oleje.
POSTUP PŘÍPRAVY: V misce, umístíme vaječný žloutek, přidáme hořčici, ocet, špetku soli a pepře. Šleháme do zhoustnutí a poté přiléváme tenkým pramínkem olej a šleháme dále, aby hmota byla hustá. Celý proces bude trvat přibližně 5 minut. Do majonézy můžeme přidávat různé příchutě a přísady (a z takto ochucené majonézy dostaneme tatarské omáčky). Majonézu dáme do sklenice a uložíme do lednice. Místo olivového oleje můžete použít váš oblíbený olej, jako řepkový nebo slunečnicový. (Kupované majonézy a tatarské omáčky jsou dosti drahé, tak že domácí výroba se vyplatí).
INGREDIENCE: 1 kg vepřové plece, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 6 kuliček pepře, voda, sůl, sádlo, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 750 g rajčat, 70 g mandlí, 70 g rozinek, 4 hřebíčky, 1 lžičky skořice, 12 oliv, čerstvá nať koriandru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do jednoho kotlíku dáme maso v celku, cibuli a česnek pokrájené na kusy, celý pepř, zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme asi 45 minut. V druhém kotlíku na sádle osmahneme hrubé pokrájenou cibuli a česnek, přidáme na kousky nakrájená oloupaná rajčata a rozvaříme je. Potom přidáme oloupané sekané mandle, spařené rozinky, hřebíček, skořici, půlené olivy a za častého míchání necháme zhoustnout. Z prvního kotlíku vyjmeme maso, nakrájíme asi na dvoucentimetrové kostky, vložíme do omáčky, zředíme vývarem z masa a dodusíme, až je maso měkké. Přidáme sekanou nať koriandru. Podáváme s rýží.
INGREDIENCE: 2 hrníčky poloh. mouky, 1 kostka Hery, 1 vejce, kostka droždí, 3 lžíce cukru, 6 lžic mléka, špetka soli, ořechová nebo maková náplň
POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozmícháme s cukrem a mlékem a necháme vzejít kvásek. Vmícháme spolu s vejcem, rozpuštěnou vlažnou Heru a soli do mouky a vypracujeme vláčné těsto. Ihned je rozdělíme na 6 dílů, vyválíme do velikosti talíře a každé kolo rozkrojíme na 6 trojúhelníků. Naplníme ořechovou nebo makovou náplní, stočíme jako rohlíčky a upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem dozlatova.
POSTUP PŘÍPRAVY: Obyčejně se na tento guláš používá maso telecí, ale může se použít i hovězí nebo skopové.
Při jeho přípravě se postupuje stejně jako při jiném guláši, ale nezaprašuje se moukou. ½ hodiny před jeho změknutím přidáme do něho málo rýže, vařící vodou spařený hovězí mozeček na kousky nakrájený, zalijeme polévkou a nechá se v troubě vydusit. Při podávání povrch guláše posypeme čerstvou cibulí na měsíčky nakrájenou.
INGREDIENCE: 3 žloutky, 2 lžíce vody, 1 šálek Kefíru (nebo 2 lžíce kysané smetany + 1 šálek mléka), 2 lžíce cukru, ¼ lžičky soli, 3 šálky mouky, olej na fritování, mouč. cukr na posypání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme žloutky, vodu, kefír, cukr, sůl, a 2,5 šálky mouky. Promícháme a zaděláme těsto, přidat mouku podle potřeby, dokud se nelepí na ruce. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý díl rozválíme na pomoučněném vále na 0,4 cm silné placky. Poté nakrájíme kolečkem na pizzu pásky 15x2 cm. Uprostřed každého pásku nařízneme kolečkem rozparek asi 7 cm dlouhý. Na každé straně naříznutého pásku uchopíme těsto u štěrbiny a otočíme na libovolnou stranu (tím vytvoříme vrtuli).
Fritujme v oleji rozpáleného na 280 - 300°C z každé strany dorůžova. Fritujeme nebo smažíme v hrnci jen pár kousku po sobě, protože budou nabývat na objemu. Potom vyjmeme na talíř a osladíme mouč. cukrem, medem nebo jakýmkoliv sirupem.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA