POSTUP PŘÍPRAVY: Na části tuku zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme papriku, rozkrájené maso, osolíme, okmínujeme a necháme osmahnout. Poté mírně podlijeme horkou vodou a dusíme.
K poloměkkému masu předáme pokrájené kysané zelí a společně dusíme doměkka. Nakonec přidáme smetanu rozmíchanou s hl. moukou, dochutíme utřeným česnekem a krátce povaříme.
Příloha: houskový knedlík.
INGREDIENCE: Na 10 kg: 3 kg masitých částí (bůček a lalok), 1,8 kg plic a sleziny, 2,5 kg bílého pečiva, 500 g jater, 130 g soli, lžíce ml. nového koření, lžíce majoránky, ½ lžičky ml. zázvoru, ml.pepř,5 utřených stroužků česneku, asi 2 l vývaru a 20 – 22 metrů tenkých střev. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso, slezinu a plíce semeleme nahrubo. Kůže a vařená játra semeleme jemně. Přidáme nakrájené a smočené ve vývaru pečivo. Vše důkladně promícháme, ochutíme kořením, hustotu upravíme vývarem z masa a plníme do střev. Vaříme v horké vodě při 90°C až vyplavou nahoru. Opatrně vybíráme do studené vody. Pak je vyndáme, rozložíme na desku nebo prkénko a necháme do druhého dne v chladné místnosti.
INGREDIENCE: 600 g zvěřiny (srnčí, jelení) z plece, 250 g slaniny, 300 g husích nebo drůbežích jater, 50 g másla, 80 g housky nebo žemle, 130 ml mléka, 5 žloutků, hrst pistácií.POSTUP PŘÍPRAVY: Větší část masa upečeme na másle. Zbylé maso umeleme spolu se slaninou, játry a upečeným masem. Přimícháme v mléce namočenou housku a znovu umeleme najemno. Do hmoty vmícháme syrové žloutky, posekané pistácie, přidáme víno, pepř špetku paštikového koření, osolímea důkladně promícháme. Paštikovou formu vyložíme plátky slaniny, rozetřeme masovou hmotu, pokryjeme jí opět plátky slaniny, uzavřeme a vaříme v páře cca 2 hodiny.
POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaníme a očistíme 750 g svíčkové, nakrájíme na větší kostky a osolíme. Vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo (asi 100 g) a rychle je po všech stranách opečeme. Pak k němu přidáme 100g nastrouhané cibule, když zpění, zaprášíme ji moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, přidáme jižní omáčku: 250 g kyselých, na kostičky nakrájených okurek, stroužek utřeného česneku, zalijeme 1 dl přírodního červeného vína, osolíme a pod pokličkou za občasného míchání dusíme asi 30 minut. Podáváme s brambory nebo s rohlíkem.
INGREDIENCE: 6 telecích plátků, sůl, 3 plátky šunky, 80 g nivy, petrželka, 1 lžička dobromysli, 80 g másla, vývar, 250 ml sl. smetany, 1 lžička maizeny, 1 balíček špaget, voda, sůl, 150 g ementálu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa naklepeme, osolíme, na každý dáme půl plátku šunky, rozdrcenou nivu, sekanou petrželku, dobromysl, zabalíme, sepneme párátkem nebo jehlou a v kastrolu na másle opečeme. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Hotové skřivany vyjmeme, do šťávy vmícháme smetanu smíchanou s maizenou a prohřejeme. Špagety uvaříme podle návodu, scedíme, rozdělíme na talíře a posypeme strouhaným sýrem. Navrch dáme skřivany a omáčku podáváme zvlášť.
INGREDIECE: 600 g vykostěného jeleního masa z kýty nebo plecka, 250 g vepřové krkovičky, 200 g cibule, 50 g slaniny,-sůl, muškátový oříšek, mletý pepř, 3 vejce, 50 g strouhanky, 2 lžíce koňaku, 50 g sádla, 100 g anglické slaniny, 40 g másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou a odblaněnou jelení kýtu nebo plecko a vepřové maso nakrájíme na kousky. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, k ní přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, slabě ji osmahneme a společně s masem semeleme na masovém strojku, nejlépe dvakrát. K mleté směsi přidáme vejce, sůl, koření, koňak, strouhanou housku a směs dobře promícháme. Pak z této směsi tvoříme kuličky asi 40 g těžké a v rozehřátém oleji je asi 10 minut opékáme. Opečené kuličky střídavě s anglickou slaninou, nakrájenou na tenké plátky, napichujeme na jehlu, špíz nebo špejli a na rozehřátém másle ji ještě krátce opečeme.
Vhodnou přílohou jsou smažené bramborové hranolky a rybízový nebo jiný vhodný kompot.
INGREDIENCE: 1 kg srnčí kýty, 110 g slaniny, 6 zrnek jalovce, citr. kůra, 50 g cibule, ocet,100 g másla, 4 dl kysané smetany, 30 g hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Srnčí kýtu zbavíme kostí, odblaníme, protáhneme slaninou a svážeme. Pak posypeme roztlučeným jalovcem, jemně nakrájenou citr. kůrou, kolečky cibulí a pokapeme octem. Kýtu vložíme do kastrolu a polijeme rozpáleným máslem. Pečeme v předem vyhřáté troubě, během pečení pokapeme občas octem a poléváme kysanou smetanou. Nejdříve položíme kýtu slaninou dolu a opečenou obrátíme a dopečeme. Šťávu z pečeně zbavíme mastnoty, zaprášíme moukou, zavaříme a podáváme v omáčníku.
Příloha: Bramborové krokety.
Poměr surovin je daný množstvím, chutí a fantazii kdo jak chce mít salát chuťově odlišný. Během tohoto procesu průběžně ochutnávám a podle chuti přidávám příslušné ingredience až dospějí k finálnímu výrobku.
INGREDIENCE: Den předem uvařené brambory ve slupce, vejce uvařená natvrdo, cibule spařená vařící vodou ( aby v salátu nekvasila), plnotučná hořčice, sůl, pepř, sterilované sladkokysele okurky, sterilovaný hrášek, sterilovány celer, sterilovaná kapie, gothajský nebo dietní salám, uvařenou mrkev, trochu laku z okurek, majonézu a tatarskou omáčku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, celer, mrkev a vejce postupně protlačuji a odděluji přes kulatou drátěnou mřížku ( je k dostání v domácích potřebách ) s malými oky aby vznikly malé a úhledné kostičky, salám a okurky, nakrájím na malé kostičky, cibuli a kapie nakrájím nadrobno. Vše smíchám a dochutím solí hořčicí a pepřem, vmíchám tatarku s majonézou, (salát nesmí být ani hustý ani řídký). Nechám ho do druhého dne v chladnu uzrát.
INGREDIENCE: 600 g mletého libového předního hovězího masa, 2 lžíce kukuřičné mouky, 1 lžička maizeny, 1 lžíce mléka, 1 vejce, sůl, 1 stroužek česneku, 1 malá cibule, 1 lžičky drceného kmínu, 100 g strouhaného kokosu, olej, 2 hrušky, 2 broskve, 1 větši silně pálivá paprika, nať koriandru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso smícháme s kukuřičnou moukou, kukuřičným škrobem maizenou, mlékem, vejcem, solí, drceným česnekem, strouhanou cibulí, kmínem a dobře propracujeme. Ze směsi uděláme 6 karbanátků, které obalíme ve strouhaném kokosu a v hlubší vrstvě oleje osmažíme po obou stranách. Karbanátky vyjmeme a dáme na teplé talíře. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme každou na 6 dílů, broskve oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na šestiny, pálivou papriku očistíme a nakrájíme na 6 plátků. Ovoce i s paprikou vhodíme do rozpáleného oleje, krátce přesmažíme a karbanátky na talíři jimi obložíme.
INGREDIENCE: 600g srnčí plece, 400g vepřové plece, 120g cibule, 200g žemlí, 1 dl mléka, 2 vejce, sůl, pepř, 150g oleje, 350g studené ďábelské omáčky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Srnčí plec a vepřové maso semeleme najemno na masovém strojku společné s cibulí a v mléce máčenou žemlí. Přidáme vejce, sůl, pepř, promícháme a tvoříme malé ploché placičky, které opečeme na horkém oleji po obou stranách doměkka. Biftečky podáváme s ďábelskou omáčkou. Můžeme je také nechat vychladnout, naložit do ďábelské omáčky a nechat v chladu uležet.
Příloha: vařené nebo různě připravené brambory.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA