Speciality týdne na xkuchtik.cz

SEKANÁ Z HUSY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PÍPRAVY: Zbytky husy se oberou s kostí, přidá se stejné množství tučnějšího uzeného masa, umele se to s kouskem cibule a vymačkanou máčenou žemlí. Přidá se dle množství masa, 1 nebo více na sádle umíchaným vajec, jedno syrové vejce a je-li třeba, přisolí, opepří, dá trochu bílého vína, dle potřeby strouhané housky. Upeče se to ve vymazaném kastrolu a podává se zelím, bramborovým salátem nebo studené s chlebem.

ČESKÝ BIFTEK

INGREDIENCE: 4 bifteky, sůl, mletý pepř, 60 g másla, 2 lžíce bílého vína, 4 plátky šunky, 4 vejce, 4 rajčata, 200 g žampiónů, máslo na dušení žampiónů.
POSTUP PŘÍPRAVY: Bifteky lehce naklepeme, upravíme do původního tvaru, osolíme, opepříme a na rozehřátém másle po obou stranách opečeme. Opečené přeložíme na nahřátý talíř. Do šťávy přidáme bílé víno a zahřejeme. Jednotlivé porce zdobíme opečeným plátkem šunky a sázeným vejcem. Nakonec bifteky přelijeme šťávou, obložíme na čtvrtky nakrájenými rajčaty a na másle dušenými žampióny a podáváme s opečenými brambory.

SKOPOVÁ KÝTA NA DIVOKO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle se osmaží cibule a všecka kořenová zelenina, přidá se kostka cukru a vše zapráší do hněda. Zaleje se malou sklenicí vína a lžící octa, přidá se pepř, nové koření a bobkový list, osolená kýta se na to vloží a dusí do měkka. Šťáva se zahustí máslovou jíškou, přidá se lžička pikantní zavařeniny, rozředí polévkou a dobře provaří. Podává se s knedlíkem.

VELIKONOČNÍ JEHNĚČÍ PIKANTNÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 50 g slaniny se nakrájí na nudličky, jež se obalují ve smíšenině z jemně sekané cibulky, nožem ještě utřené, asi 2 sardele nebo sardelové pasty. Jehněčí zadek spařený se touto slaninou protkne, při čemže vždy udělá otvor úzkým špičatým nožem, aby smíšenina zůstala na slanině. Maso se pak osolí a dusí na másle nebo sádle za potřebného podlévání. Měkké maso se vyndá, šťáva zapráší moukou, nechá povařit, přidají se do ní sekané kapary a de chuti citronové šťávy. Naleje se na pokrájené maso necezené. Za příkrm rýže nebo makarony. 

HUSÍ JÁTRA A KREV S VAJÍČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Menší husí játra se drobně usekají a míchají na plotně na sádle s osmaženou cibulkou asi 5 minut. Pak se přidá krev, rozmíchaná se strouhanou houskou a několika lžícemi mléka,a dále míchá, až je krev hotová. Osolí se to, okmínuje a opepří, přidá se případně ještě kousek omastkua vmíchá několik vajec. Též se mohou vejce umíchat na jiném kastrolku, krev s játry dát doprostřed misky a vajíčky obložit. K tomu jsou dobré brambory s cibulkou, případně i hlávkový salát.

TELECÍ JÁTRA DUŠENÁ NEBO PEČENÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Omytá játra se odblaní, protáhnou slaninou a dají na cibulku, osmaženou na másle, dusit pod pokličkou nebo péci v troubě. Podlévají se vodou nebo kyselou smetanou. Měkké játra se nakrájejí na řezy, šťáva se zapráší moukou, zaleje polévkou nebo opět kyselou smetanou, řízky jater se do toho vloží, osolí, jen prohřejí a hned podávají s rýží, bramborovou kaší nebo chlebem. 

ČÍNSKÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA

INGREDIENCE: 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce cukru, 1 lžíce vinného octa, 1/4 lžičky chilli, 1 lžička zázvoru, 1 badyán, sůl, pepř, 24 kuřecích křidélek.
POSTUP PŘÍPRAVY: Sojovou omáčku, cukr, vinný ocet a koření svaříme na pánvi. Kuřecí křidélka vložíme do pekáče a potřeme horkou marinádou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 30-40 minut a během pečení potíráme marinádou. Servírujeme horké nebo studené.

DANSKÁ HUSA

POSTUP PŘÍPRAVY: Do středu oválné mísy narovnáme vedle sebe porce pečené husy. Vařenou rýži osolíme, posypeme kořením kari a nastrouhanou citrónovou kůrou, přidáme několik kapek citrónu a promícháme. Tak připravenou rýži napěchujeme do sběračky (předem smočené do studené vody) a vyklopíme kolem porcí husy na míse. K polokoulím vyklopené rýže přidáme dílky mandarinek, vedle kápneme trochu sladkého kečupu a ozdobíme snítkou petrželky. Navíc rýži obklopíme řádkou pražených slaných mandlí. Šťávu z husy podáváme v omáčníku. V chuti tento způsob rovnocenně soupeří se způsobem českým.

TELECÍ KOTOUČ - ROLÁDA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Asi 1 kg masa z ořechu se nechá u řezníka rozříznout na plát, naklepese a osolí. Udělá se housková nádivka z 2 vajec, kousku másla, jemně sekané slaniny a šunky, několika lžic mléka a dle potřeby housky. Osolí se a maso nádivkou potře, sbalí, dobře zaváže nebo zašije a peče se jako každá jiná pečeně na rozpálené slanině nebo sádle. Jako příkrm brambory se špenátem nebo rýže a kompot. 2. Rozklepaný a osolený plát masa poklade se slaninou krájenou na tenké lístky, potře asi 3 míchanými vajíčky a poklade loupanými, na kolečka krájenými kyselými okurkami. Plát se sbalí a dobře zašije, aby vajíčka nevytekla. Dusí se na rozpálené slanině se sádlem asi ½ hodiny na plotně, při čemž se podlévá vodou. Poté se šťáva nechá vysmáhnout, zapráší se moukou, podleje a dá dopéci do trouby za podlévání dle potřeby. Měkký kotouč se zbaví nití, rozkrájí na řezy, uloží na dlouhou mísu a pleje šťávou. K tomu se hodí brambory se salátem, rýže s kompotem. 

KUŘE Á LA BAŽANT

INGREDIENCE: l kuře, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 100 g slaniny, l cibule, l lžička hladké mouky, lžíce koření Divočina (nebo po půl lžičce pepře, novéno koření, zrnek jalovce a kousek bobkového listu), sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře osolíme, prsíčka a stehna protkneme částí slaniny, posypeme divokým kořením, dovnitř vložíme půlku cibule, zbytek slaniny rozškvaříme na oleji, zalijeme vodou a na tento základ kuře položíme. Pečeme po obou stranách dozlatova. Během pečení potíráme máslem, přeléváme vypečenou šťávou a mírně podléváme vodou. Konečný výpek pak zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a podlijeme vodou. Krátce povaříme. Přitom oškrabujeme ze stran pekáče napečenou šťávu. Kuře naporcujeme, přelijeme povařenou šťávou a podáváme s brambory a brusinkovým kompotem.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz