POSTUP PÍPRAVY: Zbytky husy se oberou s kostí, přidá se stejné množství tučnějšího uzeného masa, umele se to s kouskem cibule a vymačkanou máčenou žemlí. Přidá se dle množství masa, 1 nebo více na sádle umíchaným vajec, jedno syrové vejce a je-li třeba, přisolí, opepří, dá trochu bílého vína, dle potřeby strouhané housky. Upeče se to ve vymazaném kastrolu a podává se zelím, bramborovým salátem nebo studené s chlebem.
INGREDIENCE: 4 bifteky, sůl, mletý pepř, 60 g másla, 2 lžíce bílého vína, 4 plátky šunky, 4 vejce, 4 rajčata, 200 g žampiónů, máslo na dušení žampiónů.
POSTUP PŘÍPRAVY: Bifteky lehce naklepeme, upravíme do původního tvaru, osolíme, opepříme a na rozehřátém másle po obou stranách opečeme. Opečené přeložíme na nahřátý talíř. Do šťávy přidáme bílé víno a zahřejeme. Jednotlivé porce zdobíme opečeným plátkem šunky a sázeným vejcem. Nakonec bifteky přelijeme šťávou, obložíme na čtvrtky nakrájenými rajčaty a na másle dušenými žampióny a podáváme s opečenými brambory.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle se osmaží cibule a všecka kořenová zelenina, přidá se kostka cukru a vše zapráší do hněda. Zaleje se malou sklenicí vína a lžící octa, přidá se pepř, nové koření a bobkový list, osolená kýta se na to vloží a dusí do měkka. Šťáva se zahustí máslovou jíškou, přidá se lžička pikantní zavařeniny, rozředí polévkou a dobře provaří. Podává se s knedlíkem.
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 50 g slaniny se nakrájí na nudličky, jež se obalují ve smíšenině z jemně sekané cibulky, nožem ještě utřené, asi 2 sardele nebo sardelové pasty. Jehněčí zadek spařený se touto slaninou protkne, při čemže vždy udělá otvor úzkým špičatým nožem, aby smíšenina zůstala na slanině. Maso se pak osolí a dusí na másle nebo sádle za potřebného podlévání. Měkké maso se vyndá, šťáva zapráší moukou, nechá povařit, přidají se do ní sekané kapary a de chuti citronové šťávy. Naleje se na pokrájené maso necezené. Za příkrm rýže nebo makarony.
POSTUP PŘÍPRAVY: Menší husí játra se drobně usekají a míchají na plotně na sádle s osmaženou cibulkou asi 5 minut. Pak se přidá krev, rozmíchaná se strouhanou houskou a několika lžícemi mléka,a dále míchá, až je krev hotová. Osolí se to, okmínuje a opepří, přidá se případně ještě kousek omastkua vmíchá několik vajec. Též se mohou vejce umíchat na jiném kastrolku, krev s játry dát doprostřed misky a vajíčky obložit. K tomu jsou dobré brambory s cibulkou, případně i hlávkový salát.
POSTUP PŘÍPRAVY: Omytá játra se odblaní, protáhnou slaninou a dají na cibulku, osmaženou na másle, dusit pod pokličkou nebo péci v troubě. Podlévají se vodou nebo kyselou smetanou. Měkké játra se nakrájejí na řezy, šťáva se zapráší moukou, zaleje polévkou nebo opět kyselou smetanou, řízky jater se do toho vloží, osolí, jen prohřejí a hned podávají s rýží, bramborovou kaší nebo chlebem.
INGREDIENCE: 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce cukru, 1 lžíce vinného octa, 1/4 lžičky chilli, 1 lžička zázvoru, 1 badyán, sůl, pepř, 24 kuřecích křidélek.
POSTUP PŘÍPRAVY: Sojovou omáčku, cukr, vinný ocet a koření svaříme na pánvi. Kuřecí křidélka vložíme do pekáče a potřeme horkou marinádou. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 30-40 minut a během pečení potíráme marinádou. Servírujeme horké nebo studené.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do středu oválné mísy narovnáme vedle sebe porce pečené husy. Vařenou rýži osolíme, posypeme kořením kari a nastrouhanou citrónovou kůrou, přidáme několik kapek citrónu a promícháme. Tak připravenou rýži napěchujeme do sběračky (předem smočené do studené vody) a vyklopíme kolem porcí husy na míse. K polokoulím vyklopené rýže přidáme dílky mandarinek, vedle kápneme trochu sladkého kečupu a ozdobíme snítkou petrželky. Navíc rýži obklopíme řádkou pražených slaných mandlí. Šťávu z husy podáváme v omáčníku. V chuti tento způsob rovnocenně soupeří se způsobem českým.
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Asi 1 kg masa z ořechu se nechá u řezníka rozříznout na plát, naklepese a osolí. Udělá se housková nádivka z 2 vajec, kousku másla, jemně sekané slaniny a šunky, několika lžic mléka a dle potřeby housky. Osolí se a maso nádivkou potře, sbalí, dobře zaváže nebo zašije a peče se jako každá jiná pečeně na rozpálené slanině nebo sádle. Jako příkrm brambory se špenátem nebo rýže a kompot. 2. Rozklepaný a osolený plát masa poklade se slaninou krájenou na tenké lístky, potře asi 3 míchanými vajíčky a poklade loupanými, na kolečka krájenými kyselými okurkami. Plát se sbalí a dobře zašije, aby vajíčka nevytekla. Dusí se na rozpálené slanině se sádlem asi ½ hodiny na plotně, při čemž se podlévá vodou. Poté se šťáva nechá vysmáhnout, zapráší se moukou, podleje a dá dopéci do trouby za podlévání dle potřeby. Měkký kotouč se zbaví nití, rozkrájí na řezy, uloží na dlouhou mísu a pleje šťávou. K tomu se hodí brambory se salátem, rýže s kompotem.
INGREDIENCE: l kuře, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 100 g slaniny, l cibule, l lžička hladké mouky, lžíce koření Divočina (nebo po půl lžičce pepře, novéno koření, zrnek jalovce a kousek bobkového listu), sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře osolíme, prsíčka a stehna protkneme částí slaniny, posypeme divokým kořením, dovnitř vložíme půlku cibule, zbytek slaniny rozškvaříme na oleji, zalijeme vodou a na tento základ kuře položíme. Pečeme po obou stranách dozlatova. Během pečení potíráme máslem, přeléváme vypečenou šťávou a mírně podléváme vodou. Konečný výpek pak zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a podlijeme vodou. Krátce povaříme. Přitom oškrabujeme ze stran pekáče napečenou šťávu. Kuře naporcujeme, přelijeme povařenou šťávou a podáváme s brambory a brusinkovým kompotem.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA