INGREDIENCE: 750g srnčí nebo jelení kýty, sůl, pepř, 50g hořčice, 100g cibule, 100g sterilovaných okurek, 50g hl. mouky, 2 vejce, 150g strouhanky, 150g oleje.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z kýty nakrájíme na plátky, rozklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, posypeme krájenou cibulkou a sekanými okurkami. Plátek masa přehneme, okraje sklepneme paličkou nebo spíchneme párátkem, obalme v mouce, vejcích a strouhance. Smažíme zvolna na horkém oleji dozlatova.Příloha: různě upravené brambory, brusinkový kompot.
POSTUP PÍPRAVY: Zbytky husy se oberou s kostí, přidá se stejné množství tučnějšího uzeného masa, umele se to s kouskem cibule a vymačkanou máčenou žemlí. Přidá se dle množství masa, 1 nebo více na sádle umíchaným vajec, jedno syrové vejce a je-li třeba, přisolí, opepří, dá trochu bílého vína, dle potřeby strouhané housky. Upeče se to ve vymazaném kastrolu a podává se zelím, bramborovým salátem nebo studené s chlebem.
INGREDIENCE: 500 g mufloní kýty, 1 cibule, 1 sklenka octa, sůl, 100 g másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z očištěné mufloní kyty nakrájíme asi 40 g kousky, které ponoříme i s kolečky cibule asi na šest hodin do zředěného octa. Potom kousky vyjmeme z octa a osušíme. Na připravené jehly navlékneme kousky zvěřiny, potřené rozpuštěným máslem a proložené kolečky marinovaných cibulí. Nad rožněm na velmi prudkém ohni opékáme 5-6 minut. Ke konci je osolíme a podáváme s kolečky marinované cibule.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na plátky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, 2 hřebíčky, několik celých pepřů, 3 zrnka nového koření, bobkový list, špetku tymiánu svaříme v nálevu, který připravíme ze 1/4 1 vody. Do vychladlého mořidla vložíme na 24 hodin dobře očištěného kapouna. Potom ho přendáme do kastrolu a pečeme nebo dusíme pod poklicí do měkka. Občas podléváme mořidlem. Když je hotov, vyndáme ho z kastrolu ne mísu, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme trochou maizeny, zalijeme a povařenou procedíme na rozporcovaného kapouna. Příloha: opékané brambory, dušená rýže, noky, nudle.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do plecka se udělá kapsa a naplní se touto nádivkou: Asi 200 g dušeného hovězího a 100 g syrového uzeného masa se umele, přidá se žemle máčená v mléce, osolí, opepří, přidá se sekané zelené petrželky, strouhané cibule, dle chuti též trochu muškátového oříšku a 1 vejce. Vše se dobře promíchá. Nadité plecko se zašije, osolí a peče na másle asi hodinu do zlatohněda. Podává se s brambory a špenátem. Může se plnit i obyčejnou houskovou nádivkou.
INGREDIENCE: 1 lžička pěti nebeských koření (díl skořice, hřebíčku, badyánu, pepře a fenyklu-nebo díl anýzu, skořice, lékořice, hřebíčku, zázvoru a muškátu), 2 lžičky kurkumy, 1 kg jehněčí plece, voda, 1/2 hrnku máčených bílých fazolí, sůl, 1 lžíce maizeny.
POSTUP PŘÍPRAVY: Koření dáme do čistého kousku plátna, zavážeme a společně s celou plecí a fazolemi dusíme v uzavřeném woku – kotlíku asi 2 hodiny. Pak vyndáme pytlík s kořením, maso vyjmeme, nakrájíme na tenké plátky a vrátíme zpět do vývaru, ve kterém necháme maso přes noc. Druhý den osolíme, zahustíme máčeným škrobem a ohřejeme. Do misek dáváme maso, které poléváme omáčkou. Máme-li sušené meruňky, spaříme je a dáme jako přílohu.
INGREDIENCE: 1 bažant, máslo, 1 menší celer, 3 mrkve, 1 petržel, 2 cibule, 1 zakysaná smetana, nové koření, bobkový list, ½ l bílého vína, cukr, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Bažanta osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Přidáme očištěnou, nakrájenou zeleninu a koření, podlijeme vínem a dáme péci asi na 1,5 hod. Mezitím přeléváme vínem. Poté měkkého bažanta vyndáme a rozporcujeme. Zbylý obsah pekáče rozmixujeme a přidáme zakysanou smetanu a máslo. Dle chuti můžeme přisladit. Naporcovaného bažanta na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem.
INGREDIENCE: 600 g vepřového plecka, 80 g slaniny s kůží, 500 g kysaného zelí, 80 g krup, 40 g cibule, 8 g cukru, bobkový list, pepř, sů1.POSTUP PŘÍPRAVY: Mírně prosolené vepřové maso nakrájíme na kousky a klademe do nádoby střídavě s vrstvou kyselého zelí smíchaného s cukrem a jemně pokrájenou cibulkou. Posypeme vařenými kroupami, přidáme koření, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Podáváme s vařenými brambory.
INGREDIENCE: 2 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 150 g hladké mouky, 400 g brynzy, 200 g slaniny, 2 lžíce sádla, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané brambory opláchneme nastrouháme na jemném struhadle, necháme ustát a část vody slijeme. Pak přidáme hladkou mouku a hrubou mouku, osolíme a dobře promícháme. Připravené těsto protlačujeme přes hrubé struhadlo do vařící osolené vody, lehce mícháme a vaříme asi 5 minut. Vařené halušky-knedlíčky vyjmeme z vody cedníkem necháme okapat a promastíme horkým sádlem. Slaninu nakrájíme na kostičky a v malém kastrůlku částečně rozškvaříme. Při podávání horké halušky posypeme brynzou a přelijeme rozškvařenou slaninou. Vhodným doplňkem je hlávkový salát.
INGREDIENCE:
600 g kuřecího masa,
150 g pórku,
100 g bílých sterilovaných fazolek,
1 kapie,
1 kedluben,
100 g žampionů, sůl,
ml. pepř, olej,
150 ml drůbežího vývaru,
1 lžička solamylu.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a promícháme. Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájený pórek, přidáme pokrájený kedluben, maso a za stálého míchání smažíme. Podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme pokrájené žampiony, pokrájené sterilované fazolky a dusíme téměř doměkka. Opepříme, podle potřeby podlijeme vývarem, zahustíme solamylem a krátce povaříme.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA