INGREDIENCE: 1 větší kuře, 2 stroužky česneku, sůl, 4 lžíce kachního nebo husího sádla, 6 žampiónů, 6 rajčat, 3 pálivé papričky, 150 g šunky, mletý pepř, 100 ml bílého vína, nať divokého česneku (nemáme-li, použijeme nať kulturních odrůd česneku nebo nať cibule).POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře očistíme, rozsekáme na větší kousky, potřeme česnekem utřeným se solí a necháme hodinu uležet. V litinovém kastrolu rozpálíme kachní nebo husí sádlo a kousky kuřete v něm dozlatova opečeme. Přidáme rozčtvrcené žampióny, opečeme, přidáme oloupaná a rozčtvrcená rajčata, sekané pálivé papričky, drobné krájenou šunku, opepříme, osolíme, zalijeme vínem a dusíme doměkka. Posypeme sekaným divokým česnekem a podáváme na stůl v kastrolu. Ve druhém kastrolu podáváme rýži jako přílohu.
INGREDIENCE:
120 g vepřového masa,
5 g oleje, sůl, pepř,
worcester,
50 g cibule,
50 g brukve,
50 g brambor.POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostky nakrájené vepřové maso osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Podlijeme netučným vývarem z kostí a dusíme. K téměř měkkému masu přidáme celé malé cibulky, brambory a brukev nakrájené na kostičky a dodusíme. Podle chuti osolíme.
INGREDIENCE:
1 středně velké kuře, sůl, 3 lžíce oleje, 1 velká cibule, 2 str. česneku, 1 lžičky mletého koriandru, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky kari, 1 malý rajčatový protlak.POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře rozdělíme na menší kousky a alespoň částečně vykostíme, osolíme a na oleji po všech stranách opečeme. Ke konci opékání zpěníme vedle kuřete nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek a koření. Podlijeme a pod pokličkou dusíme doměkka. Ke konci dušení přidáme protlak, dochutíme solí a dodusíme. Podáváme s dušenou rýží a se salátem nebo s kompotem.
INGREDIENCE:
Den předem uvařené brambory ve slupce, vejce uvařená natvrdo, cibule spařená vařící vodou ( aby v salátu nekvasila), plnotučná hořčice, sůl, pepř, sterilované sladkokysele okurky, sterilovaný hrášek, sterilovány celer, sterilovaná kapie, gothajský nebo dietní salám, uvařenou mrkev, majonézu a tatarskou omáčku.Odkaz na celý recept
INGREDIENCE: 1 lžička másla, 400g hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 1 mrkev, 1/2 svazku petrželky, 4 snítky máty, 1 lžíce piniových oříšků, 1 červená chilli paprička, 2 lžíce jogurtu, 300 g ovčího sýra, 2 stroužky česneku, pepř, sladká paprika.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál prosijeme mouku, přidáme máslo, špetku soli, vejce a 100 ml vody. Vypracujeme tužší těsto. Zabalíme je do utěrky a necháme 60 minut odležet. Oloupeme a nastrouháme mrkev. Otrháme lístky bylinek a spolu s oříšky je nasekáme. Očistíme chilli papričku. Přidáme jogurt a rozdrobený sýr. Utřeme česnek se solí, vše promícháme a dochutíme paprikou a pepřem. Těsto vyválíme do placky a nakrájíme na čtverce 5x5 cm. Na každý dáme kopeček náplně a rohy přitiskneme k sobě. Těstoviny vaříme 10 minut v osolené vodě. Můžeme podávat s masovou omáčkou.
INGREDIENCE: 1 kg větších syrových brambor, 1 cibule, 100 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, sádlo na pekáček, 150 g brynzy.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory jemně nastrouháme spolu s cibulí, přidáme prosetou mouku, vejce, česnek utřený se solí, pepř a rozemnutou majoránku. Zamícháme a rozetřeme tence do tukem vymaštěného pekáčku. V troubě dozlatova upečeme. Nakrájíme na porce, rozdělíme na talíře, posypeme rozdrobenou brynzou a podáváme k čaji nebo ke kysanému mléku.
INGREDIENCE: 500 g černých fazolí, 2,5 l vody, 2 cibule, olej, 1 syrové vepřové koleno, 1 králičí hřbet, 1 srnčí krk; 2 krocaní nebo 4 slepičí stehna, 1 lžíce kmínu, 4 zrnka nového kořeni, 1 lžíce dobromysli, 4 chilli papričky, 4 zelené a 4 červené papriky, 4 rajčata, 250 g mléčných kukuřičných zrn (nebo z konzervy), 200 g ananas (i konzervovaný), 2 lžíce třtinového cukru, 1 citrón, nať koriandruPOSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočíme fazole s drobné nakrájenou cibulí. Druhý den maso v kusech opečeme na silném ohni, nebo prudce na oleji v pánvi. Fazole přivedeme do varu, přidáme všechno maso, dolijeme vařící vodou a vaříme, až je maso i fazole měkké. Maso vyjmeme, vykostíme, i s kůží nakrájíme na kousky, vrátíme k fazolím a osolíme. Přidáme drcený kmín, nové kořeni, dobromysl, chilli papričky, oloupané a na kostky nakrájené papriky a rajčata a povaříme. Odstavíme a ihned vmícháme kukuřičná zrna, okapané kostky ananasu, třtinový cukr, na kostičky nakrájený oloupaný citrón a podáváme sypané sekanou natí koriandru. Místo citrónu je vhodnější aromatický malý zelený limónek.Cibetková káva - Kopi Luwak
INGREDIENCE: 150g vepřové svíčkové, sůl, pepř, 1 lžičky hořčice, červená sterilovaná kapie, lžíce nakrájené cibule, lak z kapií, olejPOSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a osmáhneme po obou stranách. Přidáme cibuli, kapii nakrájenou na nudličky, osmáhneme, podlijeme trochou laku a maso v pikantní šťávě dopečeme doměkka.
INGREDIECE: 100 g mrkve, 100 g květáku, 100 g kapusty, 100 g brambor, 100 g žampiónů, 100 g petržele, 180 g másla, 100 g žemlí, 2 vejce, 3dl mléka, 250 g hladké mouky, sůl a pepř, 80 g strouhané housky.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu a žampióny očistíme a nakrájíme na jemné kostičky a dáme dusit s polovinou másla. Osolíme, opepříme, podlijme malým množstvím vody a dusme do měkka. Žemle nakrájíme na malé kostičky, opečeme na másla, dáme do mísy, promícháme s moukou, navlhčíme mlékem s rozšlehanými vejci, přidáme dušenou studenou zeleninu a zamícháme v těsto. Navlhčenou rukou tvoříme kulaté knedlíčky, které zavaříme do slané vody a vaříme asi 10 minut. Pak knedlíčky vyndáme a narovnáme do ohnivzdorné vymazané mísy, posypeme opraženou strouhankou, pokapeme zbytkem másla a podáváme jako přílohu k pečeným masům. Udržujeme stále teplé.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA