INGREDIENCE: 150g vepřové svíčkové, sůl, pepř, 1 lžičky hořčice, červená sterilovaná kapie, lžíce nakrájené cibule, lak z kapií, olej.
POSTUP PŘÍPRAVY:
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a osmáhneme po obou stranách. Přidáme cibuli, kapii nakrájenou na nudličky, osmáhneme, podlijeme trochou laku a maso v pikantní šťávě dopečeme doměkka.
INGREDIENCE: 2-3 hrnky žlutého hrachu , 3 l vody, 1 syrové vepřové koleno, 1 uzené vepřové koleno, 2 telecí nožičky, 2 cibule, 2 lžíce sladké mleté papriky, sůl, 200 g paprikové klobásy, 1 větší brambor, 1 lžička tlučeného kmínu, 1 lžička natě koriandru, 150 g slaniny, 3 pálivé papričky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do velkého hrnce namočíme hrách přes noc. Druhý den přidáme kolena, nožičky, sekanou cibuli, papriku a přikryté vaříme na mírném ohni doměkka. Pak maso vyjmeme, vykostíme, i s kůžemi nakrájíme na kousky a vrátíme zpět do hrnce. Osolíme, přidáme na plátky nakrájenou klobásu, strouhaný brambor, kmín, sekaný koriandr, případně dolijeme vodu a povaříme. Na slanině nakrájené nadrobno osmahneme drcené papričky a vysmahnutou slaninu scedíme na hotové garbanzo. Dáme do misek a sypeme škvarky slaniny s papričkou. Podáváme s chlebem.
INGREDIENCE: 1 zajíc – nejlépe mladý, 150-200 g slaniny, 250 ml smetany 18-22%, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce olivového oleje, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso omyjeme a osušíme. Zajíce prošpikujeme slaninou, polijeme olejem smíchaným s citronovou šťávou a odstavíme na několik hodin do lednice. Po 12 hodinách obložíme zajíce zbytkem na plátky nakrájené slaniny a obvážeme bílou nití. Zajíce pečeme buď na rožni nebo v pekáči v rozehřáté troubě na 180°C okolo hodiny. Před koncem pečení králíka posolíme a poléváme smetanou.
Příloha: Houskové knedlíky
INGREDIENCE: 4 kuřecí řízky z prsíček, 80 g cibule, sladká paprika, 80 g leča, 1/4 l kyselé smetany, 40g hladké mouky, 80 g sádla, vývar, lžíce másla, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí řízky lehce naklepeme a poprášíme moukou. Na rozpáleném sádle z obou stran lehce opečeme a pak urovnáme do ohnivzdorné misky. Pak v pánvi na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, vmícháme papriku, zalijeme vývarem a povaříme. Povařenou směs nalijeme na kuře. Pod poklicí krátce podusíme. Přilijeme smetanu s rozmíchanou hladkou moukou. Přidáme lečo, podle chuti přisolíme, opepříme a dodusíme doměkka. Maso občas obrátíme. Podáváme s krupicovými noky.
INGREDIENCE: 800 g srnčí svíčkové (střední část), 100 g slaniny, 12 stroužků česneku, 50 ml brandy, 100 ml červeného přírodního vína, 100 g čerstvého másla, 30 g cukru, sůl, bílý pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Srnčí svíčkovou natřeme, osolí, pepřem a cukrem. Odstavíme na 48 hodin do chladničky (čím déle je necháme v lednici, tím bude křehčí). Poté jej vyjmeme z lednice a ostrým nožem opatrně uděláme podélné otvory, které špikujeme zmraženou, na plátky zmraženou slaninou. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmažíme oloupané stroužky česneku. Když česnek zezlatí, vyjmeme ho děrovanou lžící a na omastku osmažíme srnčí maso ze všech stran, přikryjeme poklicí a dusíme okolo 20 minut. Odstraníme poklici a dusíme do odpaření části šťávy, sem tam otáčíme maso. Horké srnčí vložíme na mísu, obložíme osmaženým česnekem, poléváme brandy, podpálíme a neseme na stůl. Srnčí krájíme na plátky a poléváme šťávou z pečené srnčí.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozpálený olivový olej dáme porce králíka, na hrubo nakrájenou cibuli a osmažíme. Přidáme olivy, osolíme, opepříme a chvíli dusíme ve vlastní štávě. Podlijeme vínem a přidáme lístky šalvěje. Když je maso poloměké přidáme rajčatové pyré a dodusíme. Podáváme s pečeným bramborem.
Pečené brambory ke králíkovi: Do pekáčku nakrájíme na klínky syrové brambory a posypeme na hrubo nakrájenou cibulí,přidáme zelené olivy, na jemno nasekanou feferonku, celou šalvěj, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péci. Pečeme asi 3/4 hodiny.
INGREDIENCE: 1 k srnčí kýty bez kosti, 50 g slaniny, 150 g oleje, 200 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 1 citrón, 200 hladké mouky, cukr, ocet, sůl, divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián), obyčejná hořčice, mléko, smetana.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vykostěnou kýtu odblaníme, vypereme, protkneme slaninou, osolíme a necháme asi hodinu odležet v chladničce. Na polovině tuku osmažíme dorůžova na kolečka nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou zeleninu. Zakapeme octem, přidáme divoké koření, trochu vařící vody, vložíme připravenou kýtu a dusíme pod pokličkou doměkka. Při dušení kýtu občas přeléváme šťávou. Když je kýta měkká, vyjmeme ji, šťávu zahustíme světlou jíškou, dobře promícháme, přidáme cukr, hořčici, zalijeme mlékem, podle chuti dosolíme, přidáme citrónovou šťávu, povaříme a přecedíme přes jemné síto. Porce nakrájeného masa přes vlákno přeléváme omáčkou. Pro zjemnění omáčky můžeme použít 1 dl bílého vína a 100 g másla. Příloha: houskové knedlíky nebo krokety.
INGREDIENCE: l kuře, 500 g kysaného zelí, sůl, mletý kmín, 30 g sádla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kuře posolíme a hodně napěchujeme kysaným zelím. Zašijeme otvor a silně pokmínujeme. Podlijeme vodou a omastíme sádlem a dáme péct. Z upečeného kuřete vybereme zelí a dáme na mísu. Kuře rozporcujeme a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a zelím z kuřete.
INGREDIENCE: 250 g pečené zvěřiny (srnčí, jelení, zajíc), 30 g másla, 30 g h. mouky, 2 vejce, 125 ml smetany, sůl, pepř, máslo na vymazání formy.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kousky a velmi jemně umeleme. Rozehřejeme máslo, poprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. Přilijeme vodu, prošleháme metlou, aby nevznikly žmolky, a uvedeme do varu. Přidáme mleté maso a za stálého míchání osmáhneme. Poté necháme trochu vychladnout. Vmícháme vejce a smetanu, osolíme a opepříme. Malé formičky nebo formu na srnčí hřbet vymažeme máslem. Naplníme je ochuceným masem a pečeme cca 30 minut na 210°C.
INGREDIENCE: 12 sterilovaných hlemýžďů, 12 ulit, 2 stroužky česneku, 10 šalotek, 100 g změklého másla, lžička jemně posekané petrželky, sůl, ml. pepř, strouhanka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Hlemýždě necháme dobře okapat na sítě, opláchneme a osušíme. Česnek a šalotku oloupeme, česnek prolisujeme a šalotku najemno posekáme. Máslo dobře promícháme s česnekem, šalotkou, petrželkou, solí a pepřem. Trochu másla vložíme do ulit, dáme do nich hlemýždě a pomažeme zbylým ochuceným máslem. Posypeme strouhankou. Ulity položíme do ohnivzdorné mísy, do níž jsme dali trochu vody. Formu vsuneme do trouby předehřáté na 220°Ca zapékáme asi 5 minut, až začne máslo pěnit
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA