Speciality týdne na xkuchtik.cz

SAKÉ - JAPONSKÉ RÝŽOVÉ VÍNO

Víte, jak chutná saké? Saké je japonské rýžové víno. V malém množství se používá do řady japonských jídel.
INGREDIENCE: 7 litrů vody, 3 kilogramy cukru krystal, 1 kilogram rýže, 140 gramů droždí, 2 vanilkové cukry, 2 citróny, 1/2 lžičky muškátového květu, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky zázvoru, kousek celé skořice, 30 kusů hřebíčků, 10 kusů nového koření, Koření a kořenící směsi jsou tajemstvím dobré kuchyně.

POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve převaříme vodu, do které přidáme cukr. Do vychladlé vody s cukrem nadrobíme droždí a přidáme rýži, vanilkový cukr, muškátový květ, tymián, zázvor, skořici, hřebíček, nové koření a citróny (kůru můžete nastrouhat, dužinu citrónu nakrájet na kostky). Saké necháme 6 týdnů kvasit v 10 litrovém demižonu (demižon je vhodné utěsnit vatou). Saké po 6 týdnech stočíme do lahví a necháme ještě dalších 14 dní uležet na tmavém místě.

JEHNĚČÍ KOTLETY NA ŠVESTKÁCH

INGREDIENCE: 8 jehněčích kotletek, 3 lžíce oleje, 1 lžíce medu, šťáva z půlky citronu, sůl, snítka čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce másla, 2 šalotky nakrájené na proužky (nebo menší cibule), 12-16 švestek rozpůlených a vypeckovaných, dle druhu a velikosti, 1 lžička přírodního cukru, 1 svitek skořice, 6 hřebíčků, 100-150 ml bílého vína.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety omyjeme, osušíme, zbavíme tuku a okraje nařízneme. Mírně je naklepeme a potřeme směsí z medu, 2 lžic oleje, citronové šťávy a rozmarýnu. Přikryjeme a necháme nejméně hodinu marinovat. V pánvi rozpálíme zbylý olej, kotletky osolíme a opečeme z obou stran, po každé straně asi 7-10 minut, až je maso propečené a povrch opečený dozlatova. Měkké maso vyjmeme z pánve, přikryjeme alobalem a necháme stranou. Do výpečku vložíme máslo, přisypeme cibuli a necháme ji zesklovatět, trvá to asi 2 minuty. Přidáme švestky, posypeme je cukrem a kořením a pár minut opékáme, až se rozpustí cukr. Podlijeme vínem a vše ještě několik minut prohřejeme, šťáva mezitím krásně zhoustne. Podáváme s dušenou rýží.

MORAVSKÝ ŘÍZEK V TĚSTÍČKU

INGREDIENCE: 750 g vepřové kýty, sůl, 50g slaniny, 150g šunky, 2 vejce, 150g oleje na smažení, těstíčko (2 vejce, 50g mléka, 50g hl. mouky).

POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené řízky více rozklepeme, mírně osolíme a naplníme směsí ze šunky, slaniny a vajec. (Nakrájenou slaninu částečné roztavíme, přidáme nakrájenou šunku, zalijeme vejci, mírné osolíme a necháme srazit.) Naplněný plátek na koncích sklepneme nebo sepneme párátkem, ponoříme do mírné osoleného těstíčka, připraveného z vajec rozšlehaných s mlékem, hladké mouky, necháme částečně odkapat a smažíme v horkém oleji volněji do zlatové barvy. Příloha: různě upravené brambory, zeleninový salát.

VELIKONOČNÍ HLAVIČKA (Recept z třicátých let minulého století)

INGREDIENCE: 500ml mléka, krupice tolik, aby vznikla hustá kaše, 3 vejce, 250g uzeného masa nakrájeného na kostičky, špetka muškátového květu, svazek mladých kopřiv, petrželky a pažitky, 1 lžíce másla na vymazání pekáčku či formy.

POSTUP PÍPRAVY: Z mléka a krupice uvaříme za stálého míchání hustou kaši. Necháme ji zchladnout, potom vmícháme celá vejce, na kousky nakrájené uzené maso a osolíme. Bylinky omyjeme, nasekáme najemno, přidáme do směsi a dobře promícháme. Troubu vyhřejeme na 180°C. Pekáček nebo zapékací formu vymažeme máslem, směs do ní urovnáme a pečeme přibližně 40 minut. Pokrm podáváme teplý nebo studený.

JELENÍ PŘEDNÍ MASO ZADĚLÁVANÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Odleželé maso se osolí, potře směsí tlučeného pepře, jalovce, tymiánu a nechá uležet několik hodin. Na pokrájené, rozškvařené slanině se osmaží kořenová zelenina, bobkový list, tymián a několik zrnek pepře a kousek strouhaného chleba. Maso se nakrájí, osmaží na zelenině, podleje červeným vínem s vodou a dusí do měkka asi 2-3 hodiny. Šťáva se pak zapráší moukou a maso se podává s brambory, makarony nebo knedlíkem.

ZÁVITKY CANCÚN (Escalopes de Cancún) – Mexiko

INGREDIENCE: 100 g slaniny, 1 velká cibule, 6 vepřových řízků, sůl, 6 čerstvých pálivých chilli papriček, sladká paprika, 50 ml tequily, vodky nebo borovičky, olej, omáčka ajilimójili (viz. omáčky).

POSTUP PŘÍPRAVY: Na drobné nakrájené slanině zpěníme nahrubo sekanou cibuli. Řízky naklepeme, rozpůlíme každý na dva kusy, osolíme, do středu dáme cibuli se slaninou, půlku pálivé čile papričky, posypeme sladkou paprikou, zakápneme tequilou, zabalíme, sepneme jehlou nebo párátkem, potřeme olejem a necháme 3 hodiny uležet. Uleželé napíchneme po dvou na jehlu a po všech stranách opečeme. Podáváme s česnekovou omáčkou.

SOUFLÉE OMELETA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do pevného sněhu z 6 bílků se zamíchá lehce 6 žloutků, 6 lžic mouky a 12 lžic cukru. Ve dvou omeletových pánvích se rozpálí 30 g másla, těsto se rozdělí na ně a peče v horké troubě. Když hezky zčervenalo, vyndá se, pomaže za tepla zavařeninou, přeloží na polovici, sype se cukrem a hned nese na stůl. Pro menší počet osob bere se ze všeho polovice nebo jen třetina.

SRNČÍ KÝTA NA VÍNĚ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěná a odžilkovaná srčí kýta se nasolí. Posype trochou tlučeným jalovcem a nechá 2 dny v chladnu odležet. Na nudličky nakrájená cibule, celer a slanina na másle do zlatova usmaží. Kýta se vloží na pekáč, posype tlučeným zázvorem, přidá se k tomu osmažená cibulka, celer a slanina, podlévá mezi pečením 1/8 l dobrého červeného vína a trochou vody. Když maso změklo, vyndá se z pekáče, omáčka zapráší moukou a povařená naleje na maso.

KRÁLIČÍ ŠUNKA

INGREDIENCE: 1 kg masa z králíka, 1 kg vepřové plece, 2 lžičky soli, 20 g sanitru, 1 dl mléka nebo smetany, 1 dl vody.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z králíka umeleme velmi jemně na strojku na maso. Maso z vepřové plece nakrájíme na menší kostky Vložíme do mísy, posypeme oběma druhy soli, zalijeme mlékem nebo smetanou a vodou a rukama velmi důkladně promícháme. Směsí naplníme formu na šunku, sáček na tlačenku nebo dvojitý mikroténový pytlík, převážeme provázkem a necháme dva dny odležet v chladničce. Občas obrátíme. Poté vložíme do hrnce s vařící vodou a 2 hodiny necháme "táhnout" (při 80 °C). Poté šunku sejmeme z vody, necháme okapat a na prkénku vychladit. Po několika hodinách ji vložíme do chladničky, kde zůstane do druhého dne. Pak ji můžeme krájet na plátky.

SEČUÁNSKÉ NUDLE

INGREDIENCE: Kuřecí řízek, 1 cibule, 1 červená a 1 zelená paprika, půlka kedlubny, sójová omáčka, solamyl, pepř, sůl, pražené solené mandle (nemusí být, ale je to s nimi lepší)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na troše oleje zesklovatím nudličky cibule, pak přihodím proužky masa, které jsem obalila předtím v solamylu, orestuji dozlatova, přidám nudličky paprik a kedlubny, dál restuji, aby zelenina byla poloměkká, pokropím sójovou omáčkou a přidám mandle. Nakonec vmíchám do instantních nudlí, které si připravím podle návodu.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz