INGREDIENCE: 600 g hovězí špičky, plece nebo kližky, 200 g cibule, 70 g slaniny, 2 hlavičky česneku, 1 petržel, 1 mrkev, 1 řez celeru, 1 lžíce petrželky, usekaná celerová nať, 400 g brambor, sůl, mletý pepř, 5 pepřů, 3 dl bílého vína, 3 dl vody, sklenka vodou zředěného octa, 1 lžička mouky, 1 vepřová nebo telecí nožička.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na větší kousky, slaninu na kostičky. Kořenovou zeleninu rozkrájíme na nepříliš tenké plátky. Brambory podle velikosti necháme buď vcelku nebo je nakrájíme na poloviny či na čtvrtiny. Česnek zhruba oloupeme ze slupky, ale hlavičky necháme vcelku. Cibuli rozkrájíme na plátky. Na pánvi vyškvaříme slaninu, přidáme maso a. opečeme je ze všech stran. Do kameninového nebo do neoprýskaného litinového hrnce či do skleněné zapékací mísy s těžkou poklicí dáme opečené maso, nožičku, všechnu zeleninu, sůl, pepř, promícháme a zalijeme vínem smíšeným s vodou, octem a. moukou. Potom povážeme alobalem nebo dvojitým pergamenovým papírem, popřípadě přiklopíme skleněnou poklicí - můžeme ji ještě utěsnit směsí mouky a vody a dáme na tři hodiny do středně horké trouby Z hotového pokrmu vyjmeme hlavičky česneku a podle chuti papazjaniju přikyselíme. Podáváme s chlebem.
INGREDIENCE: 150 g anglické slaniny, 1 větší kuře, sůl, 12 menších nebo 6 větších žampiónů, 24 oliv, 6 rajčat, olej, 18 malých nebo 6 větších brambor,100 ml calvadosu
POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme nadrobno, v kotlíku rozškvaříme, přidáme celé kuře, které jsme očistili, nasolili a ovázali bílou niti a po všech stranách je opečeme dozlatova. Přidáme na půlky nakrájené žampióny, olivy, rozčtvrcená oloupaná rajčata, na oleji opečené malé nebo rozkrájené velké brambory, zalijeme alkoholem, přikryjeme poklicí a pomalu dusíme nebo pečeme v troubě.
INGREDIENCE: 300 g telecího masa ( hovězího ), 1 lžíce oleje, 1 malá cibule, 1 mrkev, 100 g žampiónů, 1 velká paprika, 4 olivy, 2 1 lžíce rajčatového protlaku, 400 g rajčat, 250 g rýže, mletá paprika, mouka, sůl pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí maso nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev a žampióny nakrájíme na tenké plátky, stejně tak olivy a rajčata. Vyčištěnou papriku nakrájíme na tenké nudličky. Nakrájené maso osolíme, opepříme, poprášíme moukou a na poloviční dávce tuku opečeme. Na zbylém oleji osmažíme cibuli a mrkev Opečené maso přidáme k mrkvi s cibulí, vmícháme mletou papriku, rajčatový protlak, zalijeme vodou a dusíme do poloměkka. Pak přidáme nakrájené žampióny, papriku, olivy a přebranou a propláchnutou rýži. Vše důkladně promícháme, podle potřeby dolijeme vodou nebo vývarem a dáme dusit do trouby. Téměř měkkou rýži poklademe nakrájenými rajčaty podle potřeby osolíme a dopečeme.
INGREDIENCE: 1 králík, 1 cibule, 250g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, sůl, 100g pokrájených sušených švestek, 3 PL rybízové marmelády, 100g nastrouhaného perníku, 150ml červeného vína, citronová šťáva
POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrolu zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu a krátce osmahneme. Na osmaženou zeleninu rozložíme naporcovaného osoleného králíka, zalijeme vodou, přidáme pepř, nové koření, bobkový list a vaříme do měkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho včetně koření z vývaru, do kterého potom dáme zbylé ingredience tzn. Pokrájené sušené švestky, nastrouhaný perník,rybízovou marmeládu a červené víno a 15 až 20 minut na mírném ohni povaříme. Potom vše rozmixujeme a omáčku můžeme dochutit solí a citronovou šťávou. Příloha: bramborové krokety
POSTUP PŘÍPRAVY: 1 l vody, 160 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce medu. To vše uvařit. Mírně vychladit. Přidáme: 1,5 lahvičky esence (kokos, ananas), 4,5 dl líh 80% nebo 5 dl líh 60% nebo 3,75 dl líh 90%.
INGREDIENCE: 1/2 l vody, 0,7 l vodky konzumní, 1 vanilkový cukr, 1 kokosová příchuť, 300 g cukr krystal.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu, cukr, vanilinový cukr - svaříme. Necháme ochladit a pak přimícháme vodku a kokosovou příchuť. Dáme do sklenky a necháme v lednici vychladit.
P>Poměr surovin je daný množstvím, chutí a fantazii kdo jak chce mít salát chuťově odlišný. Během tohoto procesu průběžně ochutnávám a podle chuti přidávám příslušné ingredience až dospějí k finálnímu výrobku.
INGREDIENCE: Den předem uvařené brambory ve slupce, vejce uvařená natvrdo, cibule spařená vařící vodou ( aby v salátu nekvasila), plnotučná hořčice, sůl, pepř, sterilované sladkokysele okurky, sterilovaný hrášek, sterilovány celer, sterilovaná kapie, gothajský nebo dietní salám, uvařenou mrkev, trochu laku z okurek, majonézu a tatarskou omáčku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, celer, mrkev a vejce postupně protlačuji a odděluji přes kulatou drátěnou mřížku ( je k dostání v domácích potřebách ) s malými oky aby vznikly malé a úhledné kostičky, salám a okurky, nakrájím na malé kostičky, cibuli a kapie nakrájím nadrobno. Vše smíchám a dochutím solí hořčicí a pepřem, vmíchám tatarku s majonézou, (salát nesmí být ani hustý ani řídký). Nechám ho do druhého dne v chladnu uzrát.
P>Poměr surovin je daný množstvím, chutí a fantazii kdo jak chce mít salát chuťově odlišný. Během tohoto procesu průběžně ochutnávám a podle chuti přidávám příslušné ingredience až dospějí k finálnímu výrobku.
INGREDIENCE: Den předem uvařené brambory ve slupce, vejce uvařená natvrdo, cibule spařená vařící vodou ( aby v salátu nekvasila), plnotučná hořčice, sůl, pepř, sterilované sladkokysele okurky, sterilovaný hrášek, sterilovány celer, sterilovaná kapie, gothajský nebo dietní salám, uvařenou mrkev, trochu laku z okurek, majonézu a tatarskou omáčku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, celer, mrkev a vejce postupně protlačuji a odděluji přes kulatou drátěnou mřížku ( je k dostání v domácích potřebách ) s malými oky aby vznikly malé a úhledné kostičky, salám a okurky, nakrájím na malé kostičky, cibuli a kapie nakrájím nadrobno. Vše smíchám a dochutím solí hořčicí a pepřem, vmíchám tatarku s majonézou, (salát nesmí být ani hustý ani řídký). Nechám ho do druhého dne v chladnu uzrát.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zaječí zadek a hřbet se očistí, zbaví kůžiček až na čisté maso a protáhne náležitě slaninou. Na pekáč se dá rozpustit nakrájený kousek slaniny, přidá se větší kousek másla nebo sádla, poté dá nakrájená všechna kořenová zelenina a cibule, 8 zrnek nového koření, 15 zrnek pepře, tymián a bobkový list. Když je zelenina zčervenalá, vloží se do toho nasolený zajíc, přidá se sběračka vody, asi 3 lžíce bílého vína a za stáleného polévání se v troubě peče. Když maso změklo, vyndá se, do šťávy se dá trochu jíšky, když se rozvařila, rozkvedlá se do ½ l kyselé smetany lžíce mouky, přileje do omáčky a dobře povaří. Pak se omáčka přecedí, zelenina dobře protlačí a dle potřeby přidáním osolí nebo octa upraví. Zajíc, n a úhledné kousky nakrájený, se dá na mísu a omáčkou poleje. Ostatní omáčka se podává zvlášť v omáčníku. K tomu houskový nebo bramborový knedlík, bramborové opečenky, brusinky, okurkový nebo celerový salát.
INGREDIENCE: 1 králičí hřbet a kýta, 6 plátků anglické slaniny, rozmarýn, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 200 g uzeného bůčku, 200 g cibule, 2 stroužky česneku, 1 sklenka suchého vína, petrželka, sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Králíka naporcujeme, osolíme a opepříme. Každou porci ovineme plátkem slaniny, který jsme předtím posypali rozmarýnem. Máslo a olej rozehřejeme v kastrole a vložíme na ně porce masa. Přidáme nadrobno okrájený uzený bůček a cibuli. Porce opečeme po všech stranách, nakonec přidáme prolisovaný česnek, víno a podlijeme horkou vodou. Pomalu vaříme. Před podáváním vyjmeme maso, výpek povaříme s trochou vody a touto šťávou maso přelijeme na talíři.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA