INGREDIENCE: 1500 g kuřecího masa, 300 g jablek, 500 ml černého piva, 2 lžíce tuku Ramy, sůl, pepř, kmín.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky a vložíme je dovnitř kuřete. Na pánvi rozpálíme Ramu a na ní ze všech stran opečeme celé kuře. Podlijeme asi 150 ml vody a dusíme v troubě pod pokličkou asi 20 minut. Přilijeme pivo a pečeme odklopené dalších 20 minut, než kuře zčervená. Průběžně podléváme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím.
INGREDIENCE: 100 g srnčího masa z kýty, plece nebo hřbetu, 100 g slaniny, sůl, 3 lžíce oleje, 2 cibule, šálek, nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 3 lžičky koření, 1lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso prošpikujeme částí slaniny, zbytek nakrájíme a s přidáním oleje rozškvaříme. Přidáme osolené maso a po všech stranách ho opečeme. Pak do tuku vsypeme drobně nakrájenou cibuli, osmahneme ji, přidáme nastrouhanou zeleninu a rovněž ji opečeme. Maso posypeme kořením, podlijeme vodou nebo vývarem z masoxu, vložíme do trouby a za občasného přelití vypečenou šťávou, podlití vodou a obrácení upečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, necháme na teple, vypečenou šťávu zahustíme moukou, povaříme a zjemníme máslem. Můžeme rovněž přilít i sklenku koňaku. Zesílí se tím chuť omáčky Pak ještě krátce povaříme a podáváme s brusinkovým nebo rybízovým kompotem. Jako přílohu volíme většinou houskové knedlíky.
INGREDIENCE: 700 g hovězího masa, 40 g slaniny, 80 g másla, 80 g cibule, 40 křenu, 20 g sterilované červené řepy, 2 vejce, 2 lžíce oleje, pepř, sůl, rajčata, petrželka, bílá veka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z masa nakrájíme bifteky, které naklepeme nožem a narychlo opečeme. Na oleji osmažíme toasty, které jsme namočili v rozšlehaném vejci. Bifteky klademe na mísu se smaženými toasty a střídavě je zdobíme. Na jeden dáme křen, na druhý oloupané rajče, na třetí pokrájenou cibuli a tak pokračujeme. Vše obložíme červenou řepou a slaninou.
INGREDIENCE: 200 g barevných fazolí, 40 g oleje, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 600 g mletého hovězího masa, 300 g rajčat, sůl, 3 čerstvé nebo 1 sušená chilli paprička, mletý pepř, dobromysl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Přebrané a propláchnuté fazole namočíme přes noc do litru vody. Druhý den je uvaříme doměkka. Mezitím rozehřejeme olej, přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme dosklovita. Přidáme mleté maso, zamícháme a necháme asi pět minut dusit. Potom přidáme oloupaná, na malé kousky překrájená rajčata, sůl, papričky, špetku pepře a špetku dobromyslu. Zamícháme a dusíme dál za občasného zamíchání, až se rajčata rozdusí a maso je dobře udušené. Přidáme fazole a podle potřeby přisolíme a přikořeníme. Ještě krátce podusíme. Pokrm má mít hustotu ragú. Podáváme s krajíčky žemlovky. Nemáme-li barevné fazole, použijeme bílé.
INGREDIENCE: 600 g vypeckovaných švestek, l lžíce sterilovaného kopru (nebo svazek čerstvého - bez silnějších stonků), 2 lžíce estragonového octa, palička česneku, 2 lžíce sladké papriky, l lžička ostré papriky nebo čili, l lžíce soli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vypeckované švestky rozmixujeme nebo umeleme na strojku na maso, podlijeme trochou vody a dusíme asi půl hodiny. Přidáme velmi jemně nasekaný kopr, podlijeme trochou estragonového octa a vaříme dál. Mezitím prolisujeme oloupanou paličku česneku a přidáme ji do směsi. Nakonec do houstnoucí omáčky vmícháme oba druhy papriky a sůl. Podle chuti můžeme ještě trochu přisladit, zvlášť nebyly-li švestky dost sladké. Vařící omáčku nalijeme do sklenic, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Omáčku používáme při grilování nebo smažení masa.
INGREDIENCE: 1 kg mufloní kýty, sůl, lžíce hořčice, 2 vajíčka na osmažení, 20g másla, 100g čerstvých hub, 2 okurky, 1 párek nebo čabajská klobása, 100g másla, 3 lžíce vína.
POSTUP PŘÍPRAVY: Odležené maso z kýty upravíme na větší placku, kterou naklepeme, osolíme a necháme chvilku odležet. Nejprve placku potřeme hořčicí. Mezitím na másle usmažíme houby s vejci a rozestřeme na placku. Do prostřed dáme párek nebo čabajskou klobásu a rozkrájené okurky. Zvěřinu přes to zavineme, obvážeme nití, potřeme máslem a dáme péči. Podle potřeby podléváme. Když je zvěřina měkká, vyndáme ji, šťávu zahustíme moukou a přidáme červené vino. Zvěřinu rozkrájíme, dáme do šťávy ještě chvilku ohřát, pak rychle upravíme na mísu a podáváme. Příloha: brambory se salátem nebo kompotem.
INGREDIENCE: 1 menší králík bez kýt, 300 g vepřového bůčku s kostí, 1 palička česneku, sůl, asi půl lžičky mletého zázvoru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaněného králíka rozdělíme na menší porce, bůček nakrájíme na kousky podle kostí, obojí potřeme česnekem utřeným se solí, lehce poprášíme mletým zázvorem, srovnáme do rendlíku, podlijeme vodou a podusíme. Měknoucí maso dáme do předehřáté trouby a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání vroucí vodou upečeme doměkka. Slijeme přebytečný tuk a podáváme s bramborovými nebo s chlupatými knedlíky a s dušeným červeným zelím.
POSTUP PŘÍPRAVY: Větší očištěná štika se dá na kastrol do vařící slané vody s kouskem másla a vaří opatrně na kraji plotny do měkka. Není-li dosti dlouhý pekáč, stočí se, ocas zastrčí do hubičky a sváže nití. Vařená se vyndá opatrně na mísu, posype osmaženou houskou, obloží malými brambůrky, posype sekanou petrželkou a vše se poleje rozehřátým máslem. Může se k ní podávat i smetanový křen nebo hořčice. Jinou chuť má zase vařená ve vodě se lžící vinného octa, bobkovým listem, cibulí a pepřem.
INGREDIENCE: 1 1/2 l vody, 500g kysaného zelí, 2 lžíce rajčatového protlaku, 80g tuku, 100g kořenové zeleniny, 1 cibule, 30g hladké mouky, 500 g ryby, bobkový list, sůl, pepř, 4 lžíce kyselé smetany.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kysané zelí, lžíci tuku a lžíci protlaku z rajčat zalijeme částí vody, občas promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka. Kořenovou zeleninu a cibuli drobné rozkrájíme, mírně osmažíme na druhé části tuku, zaprášíme moukou a dozlatova osmažíme.Očištěnou rybu rozkrájíme na větší kousky, přidáme bobkový list, zalijeme druhou částí vody a mírným varem uvaříme do poloměkka. Do přecezeného rybího vývaru přidáme osmaženou zeleninu, dušené zelí i se šťávou a další lžíci protlaku. Vaříme, až zelenina změkne. Rybí maso obereme z kostí a dáme prohřát do plévky. Polévku osolíme a opepříme do talířů rozdělíme kyselou smetanu a zalij polévkou s masem. Jíme s chlebem.
INGREDIENCE: 1 králík, 200 g špeku, 350 g cibule, 50 g česneku, plnotučné hořčice, ½ l bílého vína, pepř, sůl.
Nádivka: 7 rohlíků, 250 g vařeného uzeného masa, 200 ml vývaru z uzeného masa, 7 vajec, 80 g másla, 60 g čerstvě nastrouhaného křenu, 4 cibulky, svazek libečku, muškátový oříšek, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Rohlíky nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta. Nádivkou plníme králíka, zbytek klademe okolo králíka do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě za občasného podlévání šťávou z králíka a vodou.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA