INGREDIENCE: 300 g hovězího masa, 80 g másla, 200 g nudlí, 1-2 cibule, 1 karotka, 1 petržel, 1 menšího celeru, 250 g rajčat, sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na menší kostky nakrájené, osolené a opepřené přední hovězí maso dusíme na cibuli s máslem. Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu dusíme zvlášť ,jakmile změkne, přidáme k ní oloupaná a semen zbavená nakrájená rajčata a dusíme tak dlouho, až šťáva vysmahne. Uvařené scezené nudle smícháme s dušeným masem a se zeleninou a podle potřeby ještě přisolíme.
INGREDIENCE: 1 králík, 250 g slaniny, máslo na opečení.
Marináda: bílé víno (množství podle velikosti nádoby, aby maso bylo ponořeno), 20 šalotek, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, bobkový list, tymián, sůl, mletý pepř. Do omáčky: 100 ml smetany, 1 žloutek.
POSTUP PŘÍPRAVY: Dva dny před vlastní přípravou rozkrájíme králíka na porce, prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou. Uložíme do vhodné nádoby, přidáme pokrájenou polovinu šalotky, mrkev nakrájenou na kolečka, koření, zalijeme vínem a necháme 2 dny v chladu uležet. Maso občas obracíme. Potom maso vyjmeme, necháme okapat a opečeme na másle se zbylou šalotkou, zalijeme sklenkou marinády a přikryté dusíme na mírném plameni za občasného přilití marinády Měkké maso vyjmeme a upravíme na mísu. Omáčku ještě chvíli vaříme, přidáme smetanu rozmíchanou se žloutkem, prohřejeme a maso omáčkou zalijeme.
INGREDIENCE: 500 g černých fazolí, 2,5-3 l vody, 1 syrové vepřové koleno, 1 uzené vepřové koleno, 1 klobása, 100 g slaniny, 3 cibule, 6-8 stroužků česneku, mletý pepř, 1 bobkový list, tlučený kmín, mleté chilli, petrželka, dobromysl, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole namočíme přes noc do hrnce. Druhý den přidáme všechno maso a vaříme, až je maso měkké. Maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme na kousky a vrátíme do hrnce. Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme, osmahneme na ni drobně nakrájenou cibuli a česnek, osmáhneme dozlatova a dáme do hrnce k masu. Přidáme koření, dolijeme vodou, osolíme a povaříme. V hrnci musí být dost tekutiny, která se podává napřed jako polévka. Vlastní fazoláda se podává s chlebem.
INGREDIENCE: 6 vepřových řízků, sůl, červený paprikový olej, 10 g hořké čokolády, 3 zrnka nového koření, 3 sušené pálivé chilli papričky, 6 plátků sýra.
POSTUP PŘÍPRAVY: Řízky naklepeme, osolíme, potřeme červeným olejem a necháme hodinu uležet. Pak si připravíme strouhanou čokoládu, smíchanou s tlučeným novým kořením a drceným pálivým chilli. Řízky opečeme na dřevěném uhlí na roštu po jedné straně, obrátíme, posypeme čokoládovou směsí, překryjeme plátkem sýra a na roštu dopečeme. Podáváme s tortillami, chlebem nebo rýží.
INGREDIENCE: 500 g jehněčího masa, 1 kg rýže, 8 rajčat, 8 zelených a žlutých paprik, 2 větší brambory, 4 cibule, olej, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kousky a zprudka opečeme na olei. Rajčata pokrájíme na kolečka a papriku na proužky Brambory nakrájíme na plátky a opečeme na oleji. Na témže oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli, její část pak rozložíme na dno pekáčku. Na ni dáme vrstvu spařené a osolené rýže, pak brambory, rajčata a papriky, na ně zase maso a část cibulky Takto pokračujeme a jako poslední vrstvu dáme rýži. Vše zalijeme vodou tak, aby rýže byla pod vodou. Zvolna dusíme v troubě. Výsledné propojení chutí je neopakovatelné!
INGREDIENCE: Králičí předek, 250 g vepřového bůčku, 250 g slaniny, králičí játra, 1 vejce, 50 g cibule, 5 cl smetany, 20 g másla, 1 lžičky koňaku, strouhaný muškátový oříšek, tymián, špetka drceného jalovce, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí maso dobře očistíme, pokrájíme na menší kousky a pod tekoucí vodou opereme. Vložíme na cibuli osmaženou na másle, přidáme kostky vepřového bůčku a králičí játra, mírně podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Potom maso obereme z kostí a s játry i cibulí dvakrát umeleme na masovém strojku. Do směsi přidáme vejce, utlučené koření, smetanu, koňak, dosolíme a metlou dobře ušleháme. Pak přimícháme třetinu na kostičky pokrájené slaniny. Formu vyložíme slaninou nakrájenou na plátky, naplníme připravenou hmotou a poklademe slaninou. Přiklopíme a v páře vaříme asi hodinu. Hotovou paštiku opatrně vyklopíme na prkénko a necháme prochladnout.
INGREDIENCE: 1 králík, 250g slaniny, 30g másla, 200 ml bílého vína, 250 ml kysané smetany, lžíce mouky, hořčice, cukr, lžička pepře, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Králíka odblaníme, osolíme, opepříme, obalíme plátky slaniny. Zavážeme, aby slanina na králíkovi držela, a opečeme. Králíka podlijeme vínem a dusíme doměkka. Nakonec šťávu zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, hořčici a cukr. Podáváme s bílým pečivem.
INGREDIENCE: 2 šálky studeně pečeně zvěřiny (jelení, srnčí nebo divokého králíka), 1 šálku nadrobno nakrájené cibule, 1 lžička hořčice, sů1 a pepř, 2 vejce, 5-10 dkg másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na masovém mlýnku umeleme studenou pečenou zvěřinu, přidáme nakrájenou cibuli, hořčici, osolíme, opepříme, důkladně promícháme, přidáme syrová vejce a ještě chvíli mícháme. Do vymazaného pekáčku vložíme připravenou směs a opečeme do zlatohněda.
INGREDIENCE: 4 jehněčí žebírka, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 rajčata, 1 paprika, 30 g anglické slaniny.
POSTUP PŘÍPRAVY: Žebírka naklepeme, na kraji nařízneme, osolíme a opepříme. Po obou stranách je důkladně opečeme v rozpáleném oleji. Do výpeku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, proužky cibule, pokrájenou papriku a oloupaná a pokrájená rajčata. Krátce podusíme a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Podáváme s hranolky, rýží či vařenými bramborami.
INGREDIENCE: 1 králík, sůl, 100g slaniny, 300g cibule, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 1 lžička celého pepře.
POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí hlavu odřízneme, špičatým nožem z ní vykrojíme oči, usekneme čelist, dobře vypereme a dáme vařit na polévku. Játra opečeme na oleji a hotová nakrájíme na plátky a přidáme k hotovému králičímu masu. Na vyškvařené slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Na ni přidáme očištěné vyprané porce králíka, osolíme je a chvíli pečeme. Potom ještě přidáme bobkový list, tymián a pepř. Podlijeme vývarem z králičí hlavy a dusíme doměkka za občasného přilévání horkého vývaru. Měkké porce králíka dáme do jiné nádoby, šťávu v něho propasírujeme, aby dřeň z cibule přišla do šťávy, a maso se šťávou krátce povaříme.
Příloha: houskový knedlík.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA