Speciality týdne na xkuchtik.cz

KRÁLIČÍ VELIKONOČNÍ MUSAKA.

INGREDIENCE: 1 menší králík, 150 g slaniny, 300 g brambor, 2 cibule, sladká paprika, hladká mouka, šálek kysané smetany, šálek vývaru, petrželka, pepř, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí maso pokrájíme na kousky, osolíme je a ze všech stran opečeme na jedné třetině dávky slaniny Do ohnivzdorné misky slijeme škvařený tuk ze slaniny, na dno narovnáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme, poklademe kolečky cibule a zaprášíme hladkou moukou promíchanou s paprikou. Na tuto vrstvu narovnáme králičí maso, které posypeme kostičkami slaniny. Vrstvy střídáme, nejvýše musí být brambory. Pak musaku zalijeme šálkem kyselé smetany, přiklopíme poklicí a dáme asi na 40 minut dusit do trouby. Nezapomínáme podlévat vývarem.

KANČÍ KÝTA S BRUSINKOVOU OMÁČKOU

INGREDIENCE: 2 kg kančí kýty, 150 g tuku, 150 g kořenové zeleniny, 200 g cibule, 150 g rybízového džemu, 150 g brusinkového kompotu, 100 g pomeranče, 50 g křenu, 100g hladké mouky, divoké koření (bez tymiánu), sůl, 30 g hořčice, 10 g muškátového oříšku, 2 dl červeného vína, 1 citrón, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Vykostěnou kančí kýtu odblaníme, dobře vypereme a osolíme. V polovině tuku dorůžova osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli a očištěnou zeleninu, zalijeme vlažnou vodou, přidáme na kolečka krájený citrón, vložíme připravenou kýtu a dusíme pod pokličkou doměkka. Při dušení kýtu občas přeléváme vlastní šťávou. Dušenou kýtu vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou, přidáme brusinky, rybízovou zavařeninu, na plátky nakrájený pomeranč, strouhaný křen, hořčici, muškátový oříšek, dobře rozmícháme, rozředíme horkou vodou nebo vývarem a dosolíme. Omáčku ještě zvolna povaříme. Do hotové přecezené omáčky přidáme červené víno a necháme ještě přejít varem. Kýtu podáváme s houskovým knedlíkem.

CHANG-CCHU-LI-TING (vepřové v omáčce)

POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve začneme s omáčkou: rozkrájíme nadrobno 1 cibuli a 2 stroužky česneku, které dáme zpěnit do rozpáleného oleje. Pak přidáme 4 lžíce polévkového koření, zaprášíme 1/2 lžičkou zázvoru, přidáme 4 kávové lžičky worcesteru, malou sběračku čiré polévky nebo horké vody, tutéž sběračku octa a 100 g cukru. Vše smícháme, přidáme špetku muškátového oříšku, necháme povařit a pak zahustíme maizenou. Tak jsme získali omáčku, která musí mít sladkokyselou příchuť, můžeme tedy přistoupit k masu. Asi 300 g libového vepřového (nejlépe z kýty nebo z plecka) očistíme, nakrájíme na menší obdélníčky, obalíme je v maizeně a prudce osmažíme v rozpáleném oleji. Osmažené maso přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s rýží.

BULHARSKÁ MUSAKA S BRAMBORAMI

INGREDIENCE: 600 g mletého masa (vepřové, hovězí, skopové), 2 cibule, 80 g tuku, 700 g oloupaných brambor, 6 rajčat, mletá paprika,1 lžíce hladké mouky, 4 dl mléka, 2 vejce, sůl, petrželka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na části tuku, přidáme mleté maso a podusíme je. Zasypeme je paprikou, osolíme, promícháme a odstavíme ze sporáku. Na dno dobře vymaštěného pekáčku rozložíme polovinu brambor pokrájených na tenké plátky, osolíme je, pokryjeme připraveným masem a nahoru poklademe opět brambory a osolíme. Rajčata prolisujeme, šťávou zalijeme musaku a pečeme pod vrchním dílem pekáčku asi 50 minut. Potom musaku zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem, solí a moukou a odkryté dopečeme.

KANČÍ KÝTA SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU

INGREDIENCE: 800 g kančí kýty, 100 g slaniny, sůl, pepř, 100 ml červeného vína, olej, hladká mouka, 200 g šípkové zavařeniny, citronová šťáva, cukr krupice, strouhaný perník, mletá skořice, masový vývar, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule, divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list), ocet.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kančí kýtu očistíme a zdrezírujeme, to znamená, že ji svážeme motouzem do pěkného válečku. Na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, celer, petržel, koření, pak přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme, vložíme špek nakrájený na kostičky, opět orestujeme, přidáme citronovou šťávu, ocet, strouhaný perník, rajčatový protlak, mletou skořici, šípkový protlak, červené víno, cukr krupici, necháme zkaramelizovat, poté zalijeme zvěřinovým vývarem, přivedeme k varu, vložíme maso, osolíme, opepříme a necháme dusit asi 1,5 hodiny. Když je maso měkké, vyjmeme jej, odstraníme provázek, nakrájíme a omáčku propasírujeme.

ZAVINÁČE V BÍLEM VÍNĚ

INGREDIENCE: 500 g filetů ze sleďů s kůží, ½ sklenice vinného octa, lžička cukru, sklenka bílého vína, 3 lžičky slunečnicového oleje, 2 cibule, několik zrnek pepře, 3 bobkové listy, několik zrn nového koření, kousek křenu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Povaříme ocet s vodou 1:1, s cukrem i kořením. Dolijeme víno a olej. Cibuli oloupeme a pokrájíme, sledě zavineme do cibule a naskládáme do sklenic, dodáme zbytek cibule a přelijeme horkým nálevem, (můžeme dodat uvařenou mrkev). Zavíčkujeme a necháme tak 4 - 8 dnů uležet.

RYBÍ PEPŘENKY

INGREDIENCE: Menší ryby, 1 l vody, 300 ml octa, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, slunečnicový nebo olivovým olej, 4 kuličky celého pepře 2 hřebíčky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Ryby vyfiletujeme, filety vypereme, hodně prosolíme (obalit v soli) a uložíme do mísy (nejlépe kameninové). Necháme 1 hodinu uležet při pokojové teplotě a potom slijeme vodu, která pustí z ryb. Mísu uložíme na 24 - 48 hodin do chladu (nejlépe do chladničky). Poté filety vyndáme a vypereme ve studené nebo vlažné vodě. Vyprané filety uložíme zpět do mísy a zalijeme připraveným nálevem na 48 hodin, přičemž po 24 hodinách filety promícháme. Nálev přivedeme do varu a necháme vychladnout. Ryby nezaléváme horkým nálevem! Po 48 hodinách vyndáme z mísy a necháme okapat. Filety nakrájíme na libovolné kousky a ty pak vložíme zpět do mísy, propepříme mletým pepřem a necháme uležet 1 hodinu. Podle chuti nakrájíme cibuli a čínské zelí na kolečka nebo měsíčky a promícháme s rybami. Směs ukládáme do uzavíratelných skleniček po vrstvách. Jednotlivé vrstvy lehce zakápneme slunečnicovým nebo olivovým olejem. Poslední vrstvu zalejeme olejem, aby bylo vše ponořeno. Sklenice zavřeme a uložíme do chladu. Po 24 hodinách je možno pepřenky konzumovat. Nejlepší jsou po 2 - 3 měsících Možno skladovat maximálně 6 měsíců.

HOUBAŘSKÁ KAPSA

INGREDIENCE: 750 g vepř. kotlet, sůl, pepř, 75 g slaniny, 100 g vepř. jater, 120 g cibule, 15 g sušených hub, 60 g rostlinného tuku, 5 dl vývaru¸40 g hladké mouky.

POSTU PŘÍPRAVY: Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, osolíme a opepříme. Na plátek slaniny klademe plátek jater, plátek cibule, trochu uvařených sušených hub, opepříme, svineme do roličky a vložíme do otvoru v mase. Upevníme párátkem. Zbylou nakrájenou cibulku usmažíme, vložíme kotlety, podlijeme vodou z hub a dáme péci. Měkké maso vyjmeme, štávu vydusíme na tuk zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme. Šťávu procedíme na kotlety.

JEHNĚČÍ ROLKA.

INGREDIENCE: 500 g vykostěného jehněčího hrudí, pepř, sůl, 1 lžíce oleje, 2 lžíce másla. Nádivka: 3 starší rohlíky, 2 dl mléka, 1 lžíce rozpuštěného másla, 2 vejce, muškátový oříšek, pepř, posekané bylinky (petrželka, kopřivy, různé natě).

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso rozložíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme a obložíme nádivkou. Pečlivě svineme a ovážeme nití. Rolku vložíme do pekáče, pokapeme olejem a pečeme dozlatova. Během pečení podléváme horkou vodou.
Nádivka: rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky, máslem a solí. Po vsáknutí tekutiny přidáme koření, natě a sníh z bílků. Důkladně vše promícháme. Po upečení rolku vyjmeme z pekáče, odmotáme nitě a nakrájíme úhledné plátky Vypečenou šťávu zjemníme máslem.

PSTRUZI PO ŠVÝCARSKU

INGREDIENCE: 4 pstruzi, 3 dl bílého vána, 3 dl hovězího vývaru, 4-5 malých cibulek, petrželka, 2 plátky citrónu, muš. květ, 3 celé pepře, sůl, 1 krajíček černého chleba, 1 lžíce mouky, 1 lžíce másla.

POSTUP PŘÍPRAVY: Víno, hovězí vývar, oloupané cibulky, petrželka, citrón, chléb a koření v kastrolu osolíme a přivedeme do varu. Přidáme očištěné pstruhy a na zcela mírném ohni je čtvrt hodiny vaříme. Ryby vyjmeme, šťávu přecedíme a zahustíme jíškou z másla a z mouky.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz