Speciality týdne na xkuchtik.cz

HOŘÍCÍ DIVOKÝ ŠPÍZ

INGREDIENCE: 50 g kuřecích prsíček, 50 g vepřové panenky, 50 g hovězí svíčkové, koření dle chuti, 40 g oleje, 30 g čerstvé zeleniny, 20 g cibule, 40 g ostravské klobásy, 40 g žampionů, 0,3 dl červeného vína, 5 g kečupu, 0,4 dl slivovice (na podlévání).

POSTUP PŘÍPRAVY: Na špíz střídavě napichujeme na rostlinném oleji opečená kuřecí prsíčka, kousky hovězí svíčkové a vepřové panenky. Maso prokládáme čerstvou paprikou, jemně nakrájenými kolečky cibule a kousky ostravské klobásy. Hotový špíz flambujeme slivovici. Podáváme se zeleninovým salátem a šampiónovou omáčkou.

SRNČÍ GULÁŠ CSÁNGÓ (Maďarská kuchyně)

INGREDIENCE: 1 kg srnčího plecka, 120 g sádla, 200 g cibule, 10g česneku, 500 g kyselého zelí, 100 g rýže, 15 g červeně papriky, sůl, špetka kmínu, 1 l kyselé smetany.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zvěřinu nakrájíme na větši kousky. V kastrole na sádle zpěníme cibuli nakrájenou na plátky, přidáme papriku, kmín, česnek utřený se solí, zvěřinu a vše trochu osmažíme. Zvěřinu dusíme pod pokličkou při občasném podlévání vodou (podléváme jen tolik, aby se nepřipálila) asi 1 1 hod. Pak k ni přidáme pokrájené kysané zelí, popřípadě i několik zelených paprikových lusků pokrájených na nudličky, a přilijeme tolik vody, aby byl cely obsah kastrolu dobře zakrytý, a dusíme do poloměkka. Pak přidáme opranou rýži a vše dodusíme doměkka. Nakonec přilijeme do guláše kyselou smetanu, povaříme a hned podáváme.

PLNĚNÉ OLIVY

INGREDIENCE: 60 velkých oliv, 150 g hovězího masa, 150 g vepřového masa, 130 g sádla,
50 g parmigiano, strouhanka, 3 vejce, mouka, rohlík, 2 citrony, masový vývar, rajčatový protlak, olivový olej, kuřecí játra, sůl, pepř, skořice, muškátový oříšek.

POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi necháme rozehřát lžičku sádla s olejem a přidáme maso, když je dobře opečené přidáme lžičku rajčatového protlaku s troškou vody a kuřecí játra. Když je vše dobře uvařené, necháme vychladnout a nakrájíme na malinké kousíčky. Vložíme spět do pánve, přidáme rohlík, který jsme namočili do vývaru, jedno vejce, parmigiano, sůl, pepř, skořici, muškátový oříšek, vše dobře promícháme. Naplníme olivy a obalíme ve vejci a strouhance. Smažíme do růžova.

ŠEVCOVSKÝ MLS

INGREDIENCE: 2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice; 2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 sladkokyselé okurky, 500 g měkkého salámu, 200 g majolky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Ocet kečup, hořčici a olej promícháme a svaříme. Necháme vychladnout, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, okurky a salám a majolku, promícháme a necháme v chladu odležet.

ŠPANĚLSKÁ TELECÍ JÁTRA

INGREDIENCE: 500 g telecích jater, 100 g cibule, 200 g rajčat, 50 g kečupu, 60 g oleje, sůl, pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaněná játra nakrájíme na plátky (dva kusy na jednu porci), lehce naklepeme paličkou, po straně nařízneme, osolíme a opepříme. Játra opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji spolu s rajčaty. Přendáme na talíř, do oleje vložíme na drobné kostičky nakrájenou cibuli osmahneme přidáme kečup podlijeme trochou vody a povaříme. Šťávu přelijeme přes játra.

MUJ VÁNOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT ( Vaškuv )

Poměr surovin je daný množstvím, chutí a fantazii kdo jak chce mít salát chuťově odlišný. Během tohoto procesu průběžně ochutnávám a podle chuti přidávám příslušné ingredience až dospějí k finálnímu výrobku.
INGREDIENCE: Den předem uvařené brambory ve slupce, vejce uvařená natvrdo, cibule spařená vařící vodou ( aby v salátu nekvasila), plnotučná hořčice, sůl, pepř, sterilované sladkokysele okurky, sterilovaný hrášek, sterilovány celer, sterilovaná kapie, gothajský nebo dietní salám, uvařenou mrkev, trochu laku z okurek, majonézu a tatarskou omáčku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, celer, mrkev a vejce postupně protlačuji a odděluji přes kulatou drátěnou mřížku ( je k dostání v domácích potřebách ) s malými oky aby vznikly malé a úhledné kostičky, salám a okurky, nakrájím na malé kostičky, cibuli a kapie nakrájím nadrobno. Vše smíchám a dochutím solí hořčicí a pepřem, vmíchám tatarku s majonézou, (salát nesmí být ani hustý ani řídký). Nechám ho do druhého dne v chladnu uzrát.

FORMANSKÁ KAPSA.

INGREDIENCE: 750g vepřové kýty, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 50g hořčice, 100g cibule, 150g tenkých párků, 70g sterilovaných kapií, 80g oleje, 15g hl. mouky, 1,5 dl vývaru.

POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené řízky více rozklepeme, osolíme opepříme potřeme česnekem a hořčicí, posypeme na kolečka krájenou cibulí, vložíme kousek párku, kapie, přeložíme a okraje zaklepeme nebo sepneme párátkem. Pečeme zvolna po obou stranách na horkém oleji. Kapsu vyjmeme. výpek zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Kapsu podlijeme výpekem. Příloha: osmažené brambory, různě upravené brambory, zeleninový salát.

KRÁLIČÍ PAŠTIKA SE ŠUNKOU (Francie)

INGREDIENCE: Zadní běhy nebo hřbet z králíka, 120 g krájené šunky, 150 g libového vepřového masa, 200 g vysoké slaniny, sůl, pepř, 2 dl červeného vína, 1 dl koňaku nebo rumu, na špičku nože paštikového koření.

POSTUP PŘÍPRAVY: Ze hřbetu nebo ze zadních běhů králíka seřízneme asi polovinu masa, odstraníme šlachy a blány, nakrájíme asi půl centimetru tlusté plátky, které spolu se šunkou vložíme do hluboké misky, zalijeme přírodním vínem a koňakem a dobře zakryté necháme asi tři až čtyři hodiny odležet. Zbylé maso obereme a s vepřovým masem a s polovinou slaniny dvakrát až třikrát po sobě umeleme. Mleté maso prohněteme s trochou marinády, okořeníme a osolíme Dno i stěny kameninové nebo porcelánové nádoby (při menším množství masa můžeme použít i zavařovací sklenici „masovku"). vyložíme velmi tenkými plátky slaniny, na něž vrstvíme - tak, aby nevznikly vzduchové mezery - připravený materiál. Začínáme mletým masem, pak přijdou plátky masa a šunky, opět mleté maso a slaninu atd.; horní vrstvu musí tvořit mleté maso a slanina. Uzavřenou nádobu postavíme do kastrolu nebo do pekáče s takovým množstvím vody, aby sahala do třetiny nádoby. Pečeme v předehřáté troubě při mírném ohni asi půldruhé hodiny. Studenou paštiku vyklopíme, zbavíme rosolovité šťávy a tuku a dobře vychlazenou krájíme na plátky.

 

PAŠTIKA Z DIVOKÝCH HOLUBŮ - Italská kuchyně

INGREDIENCE: 3 holubi, 50g slaniny, cibule, 3 zrna pepře, 3 zrnka nového koření, 8 utřených sardelí, bobkový list, tymián, 100g másla, 4 vejce, 1 husí játra, 3 - 4 žampióny, 3 pistácie, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné a nasolené holuby doměkka udusíme na kousku slaniny s cibuli, pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. Vše pak prolisujeme přidáme sardelové máslo a prolisovaná syrová hustí játra, na malé kousky nakrájené žampióny a hrst pistácií. Dobře promísíme s celými vejci a přisolíme. Paštikovou formu vyložíme plátky slaniny, naplníme paštikovou hmotou, přikryjeme opět slaninou a vaříme v páře zvolna 2 hodiny.

PEČENÉ RYBY PO DALMATSKU

INGREDIENCE: 1 1/2 kg ryb (menší úhoři, makrely, sardele či řezy ze zmrazených sleďů), sůl, pepř, 6-8 stroužků česneku, svazek petrželky, 2 bobkové listy, olej, citrón.

POSTUP PŘÍPRAVY: Ryby očistíme odřízneme hlavy a ploutve, úhoře stáhneme z kůže a naskládáme je jako olejovky do pekáče, který musí být tak velký, aby ryby vyplnily celou jeho plochu. Osolíme je, opepříme a posypeme nadrobno rozkrájeným česnekem, petrželkou a mezi ryby dáme kousky bobkového listu. Přilijeme tolik oleje, až jsou ryby zality, a zakapeme je šťávou z citrónu. Může přilít i trochu vody. Pečeme asi 1 hodiny ve středně vyhřáté troubě. Jíme teplé i studené s chlebem.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz