INGREDIENCE: 1 uvařené kuře, - nebo zbytky pečeného kuřete, bez kůže, - pak samozřejmě musíme zmenšit i proporčně množství ostatních přísad - 2dl mléka, 150g žampionů, 50g másla, 2 vrchovaté lžíce mouky, 1 celé vejce + 2 žloutky, 1 citron, oliv. olej, sůl, pepř, strouhanka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vykostěné maso z kuřete rozmixujeme. Žampiony očistíme a umyjeme vodou, do které jsme přidali citrónovou šťávu. Tak houby nezhnědnou. Nakrájíme je na tenké plátky. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a zamícháme. Podlijeme trochou mléka, osolíme, opepříme. Přidáme mleté kuřecí maso a nakrájené žampiony. Necháme vařit až vše zhoustne. Stáhneme z ohně. Přidáme žloutky, zamícháme a necháme vychladit. Pomoučíme si ruce a vytváříme krokety. V misce rozšleháme vejce a 2 lžíce oleje se solí. Krokety namočíme nejdříve ve vajíčku a poté obalíme ve strouhance. Osmažíme na rozpáleném oleji, položíme na talíř s kuchyňským sacím papírem, aby se usušily od přebytečného oleje, a ihned podáváme teplé.
INGREDIENCE: 2 šálky rýže, 4 šálky vody, 1/2 vařené slepice, kuřete nebo grilovaného kuřete, 100 g šunky, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, špetka glutasolu, 1 lžička papriky, balíček zmrazených krevet, 2 vejce, několik krabích tyčinek na ozdobu, rajčata, olej.
POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži připravíme podle předešlého předpisu. Ve velkém kastrole rozehřejeme olej, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, lehce osmahneme, přidáme na kousky nakrájené maso z kuřete nebo slepice, rozmražené krevety, na nudličky nakrájenou šunku, vše podusíme a zakapeme sójovou omáčkou. Nakonec vmícháme připravenou rýži a z vajec připravenou smaženici, ochutíme solí, pepřem, glutasolem paprikou nebo ještě několika kapkami sójové omáčky a dáme na nahřátou mísu. Ozdobíme na kolečka nakrájenými krabími tyčinkami a čerstvými rajčaty. Podáváme horké.
INGREDIENCE: 1 kachna, 200g šunky, 500g žampiónů nebo jiných hub, 800g nakládaných cibulek, 2 dl bílého vína, sůl. mletý pepř, 30g hladké mouky, 1/2 litru vývaru, kmín, petrželka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme, dáme na pekáč, podlijeme vodou a upečeme doměkka. Měkkou kachnu vyjmeme, z výpečku sebereme trochu tuku, dáme na něj cibulky, nakrájené žampióny, podusíme, osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a podusíme. Nakonec přidáme sekanou petrželku, šunku nakrájenou na nudličky a podle potřeby přidáme ještě šťávu z kachny. Zbývající šťávu z kachny vysmahneme, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vývarem a vaříme tak dlouho, až se tuk odděluje od šťávy. Podle potřeby dosolíme. Kachnu nakrájíme na porce, podáváme s dušenou směsí, opečenými brambory a poléváme šťávou.
INGREDIENCE: 400 g srnčí kýty, 200 g telecího, 200 g vepřového, 60 g prorostlé slaniny, 80 g másla, bobkový list, 100 g cibulek, trochu bílého vína, mletý pepř, trochu vodky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Všechno maso, které musí být dostatečně odleželé, nakrájíme na plátky, trochu naklepáme, okořeníme, osolíme a střídavě s cibulkami napíchneme na rožeň. Pečeme je v troubě na másle, přičemž je poléváme šťávou, do které jsme přidali bílé víno. Nakonec flambujeme vodkou.
INGREDIENCE: 600 g telecího nebo mladého hovězího masa z plece, 600 g cibulek velikosti vlašského ořechu, 3 hlavičky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce sádla, 1 šálek vody, 2-3 lžíce octa.
POSTUP PŘÍPRAVY: Cibulky a česnek oloupeme, maso nakrájíme na kostky velké jako cibulky. Do hluboké zapékací mísy nebo do kameninového hrnce uložíme vrstvu cibulek, proloženou tu a tam stroužkem česneku, osolíme, opepříme, pokropíme sádlem a přidáme vrstvu masa. Vrstvy střídáme, až vše spotřebujeme. Ocet zředíme vodou a zalijeme jím obsah nádoby tak, aby tekutina sahala až po vrchní vrstvu. Hrnec povážeme pergamenem, mísu přiklopíme těžkou skleněnou poklicí a na mírném ohni dusíme dvě až tři hodiny. Časem nádobu potřeseme, aby se pokrm nepřipálil. Podáváme jej horký s chlebem.
INGREDIENCE: 650g vepřové kýty, sůl, 30g česneku, trochu čili koření, 50g oleje, 40g másla, 1 dl vývaru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené řízky při okraji nařízneme, naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme troškou čili koření a v horkém oleji po obou stranách opečeme. Řízky vyjmeme a do výpeku přidáme máslo, zalijeme vývarem, provaříme, přisolíme a šťávou přelijeme řízky.
Příloha: opečené brambory, smažené hranolky, salát z čínského nebo hlávkového zelí.
PPŘÍPRAVY:OSTUP: Skopovou kýtu zbavíme blan a loje. Maso opláchneme a vložíme na 1-2 dny do mořidla, připraveného z vody, octa, zeleniny, bobkového listu a koření, jako dáváme na zvěřinu. Po vyjmutí z mořidla maso potáhneme 5 dkg slaniny a osolíme. Na pekáč dáme 1 lžíci sádla, vložíme do něho kýtu a v troubě upečeme. Při pečení několikrát poléváme procezeným mořidlem. Když maso změkne, polijeme ho 1-2 lžícemi kyselé smetany a ještě 5 minut pečeme. Podáváme s houskovými knedlíky.
INGREDIENCE: 150g vepřové kýty, sůl, pepř, 75g šunky, 100g plátkového sýra, 75g anglické slaniny, 50gfeferonek, 80g oleje, 50g másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené řízky naklepeme, naplníme plátky šunky, sýra, anglické slaniny, proužky feferonek, přehneme, konce spojíme párátkem, osolíme, opepříme a pozvolna opékáme po obou stranách na horkém oleji. Výpek zjemníme kouskem másla a přelijeme přes tlapky. Příloha: smažené hranolky, různé upravené brambory, nakládané houby nebo zeleninový salát.
INGREDIENCE: 500g čerstvých hub, 60 g sádla, 1 cibule, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl, 100g mrkve, 100gpetržele, 1,5dl kysané smetany. Různé druhy hub můžeme upravit podle tohoto předpisu.
POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrolku podusíme na sádle strouhanou cibuli a zpěníme papriku. Přidáme očištěné, na tenké plátky pokrájené houby, okořeníme pepřem, osolíme a dusíme doměkka. V jiné nádobě podusíme doměkka mrkev a petržel, prolisujeme je a přidáme k houbám. Krátce podusíme a podáváme ochucené kysanou smetanou.
INGREDIENCE: 200 g špenátových listu, 200 g skopového masa bez kosti, 3 větší cibule, 1 lžíce citrónové šťávy, 40 g másla, 2 lžíce kečupu, sůl, lžička mleté papriky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Špenátové listy spaříme ve slané vařící vodě, scedíme, vychladíme studenou vodou, necháme odkapat a pak rozprostřeme na stůl. Skopové maso semeleme na masovém strojku, osolíme, opaprikujeme a přidáme jemně nakrájenou cibuli, dobře promícháme a tvoříme rukou malé kuličky, kterými plníme připravený špenát. Každou kuličku zabalíme nejméně do dvou špenátových listů a skládáme těsně vedle sebe na máslem vymaštěný pekáček. Pak necháme v troubě zapéci. Na pánvi rozpustíme zbývající máslo, přidáme kečup a vylijeme na zapečené špenátové kuličky. Dusíme velmi mírně asi jeden a půl hodiny.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA