INGREDIENCE: 600 g kuřecích prsou, curry, sůl, 1,5 dcl slivovice, 1 banán, 10 čerstvých nebo sušených švestek, 100 g šunky, 1 vejce, strouhanka, olej na smažení.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí maso naklepeme, osolíme a okořeníme curry kořením. na každé maso položíme plátek šunky, přidáme banán a švestky, které jsme předem naložili do slivovice a z masa vytvoříme kapsu. Tu obalíme ve strouhance, vejci a opět ve strouhance. Smažíme v oleji.
INGREDIENCE: 40 g oleje, 2 stroužky česneku, 3 cibule, 300 g míchaného mletého masa (hovězí a vepřové), 4 malé baklažány, sklenička červeného vína, sůl, mletý pepř, tymián, sušená bazalka, 100 g strouhaného sýra, 20 g másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Baklažány nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme maso, osolíme, okořeníme a za stálého míchání opečeme. Potom přidáme osušené baklažány, zalijeme vínem a udusíme doměkka. Podle potřeby přisolíme a přikořeníme, potom posypeme strouhaným sýrem, poklademe lupínky másla a v troubě prudčeji zapečeme až se sýr začne tavit a zlátnout. Podáváme s chlebem a s červeným vínem.
INGREDIENCE: 375 g tresky - řízky nakrájené na kousky o síle 2 cm, olej na smažení (větší množství).
Marináda: 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžíce sherry.
Omáčka: 1/2 lžičky koření "pěti vůní" (viz samostatný recept), 1 nadrobno usekané naťová cibulka, 3/4 lžičky mletého zázvoru nebo větší kousek čerstvého nadrobno usekaného, kousek sušené mandarinkové kůry, 1/4 pomeranče, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce červeného vinného octa, sůl, 300 ml vody.
POSTUP PŘÍPRAVY: Ingredience na marinádu spojíme a pečlivě rozmícháme. Kousky ryby osušíme, osolíme, uložíme do ploché misky, zalejeme marinádou a necháme 2 hodiny marinovat. Koření "pěti vůní", cibuli, zázvor, mandarinkovou kůru a pomeranč zalejeme vodou. Uvedeme do varu a na slabém plameni 30 minut vaříme, až se obsah tekutiny o 1/3 vypaří. Přecedíme přes husté síto. Omáčku vlijeme do nádoby, dodáme cukr, ocet a důkladně promícháme. Marinovanou rybu usmažíme na vroucím olej z obou stran, 5 minut na každé straně. Vyjmeme a necháme okapat. Svaříme omáčku. Přidáme usmaženou rybu a na slabém plameni 3 až 5 minut vaříme, přičemž sbíráme pěnu. Uvařenou rybu vyjmeme a vložíme do misky. Omáčku vaříme dále, až zhoustne jako sirup. Zahuštěnou omáčkou potíráme rybu. Po zchladnutí vložíme rybu nejméně na 3 hodiny do ledničky. Jídlo podáváme studené.
INGREDIENCE: 600 g kapusty, 50 g anglické slaniny, 150 g vařeného slepičího masa, l cibule, l vejce, 150 g strouhanky, špetka pálivé papriky, majoránka, pepř, sůl, olej.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Okapanou kapustu umeleme stejně jako cibuli a slaninu. Pak přimícháme drobně pokrájené slepičí maso, vejce, strouhanku a směs okořeníme. Dosolíme a dobře promísíme. Pak tvoříme vlhkou rukou krokety, které v rozpáleném oleji smažíme ze všech stran. Podáváme s brambory.
INGREDIENCE: 1 kg úhoře, sůl, 2 žemle, 1 lžička šalvěje, 80 g másla, 2 lžíce strouhanky, citrón.
POSTUP PŘÍPRAVY: Staženého úhoře rozkrájíme na tři cm tlusté dílky které osolíme a posypeme sušenou rozemnutou šalvějí. Navlékneme je na špejle střídavě s tenkými plátky žemle nebo rohlíku, které seřízneme tak aby nepřečnívaly maso. Na dno pekáčku nalijeme půl šálku vody, špejle položíme napříč přes pekáček, dílky potíráme rozpuštěným máslem a asi 25 minut pečeme v dobře vyhřáté troubě. Potom dílky posypeme strouhankou, prudce zapečeme a podáváme zakapané citrónovou šťávou se slaným bílým pečivem nebo s vařenými na másle dušenými brambory. Stejné můžeme připravovat úhoře i na grilu. V tom případě ho nestahujeme.
INGREDIENCE: 800 g drštěk, 60 g sádla nebo rostlinného tuku, 1 cibule, 50g hladké mouky, 60g rajčatového protlaku, muškátový květ, mletý pepř, sul, 1-2 stroužky česneku, petrželka, 40 g strouhaného sýra.
POSTUP PŘÍPRAVY: Drštky obvyklým způsobem očistíme, vypereme, překrájíme na menší kusy, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Po kratším varu dršťky ocedíme, zalijeme čistou vlažnou vodou a vaříme doměkka. Uvařené dršťky nakrájíme na nudličky. V tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme trochu květu, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme protlak, pepř, česnek utřený se solí, zalijeme vlažným vývarem z drštěk, rozšleháme a dobře povaříme. Hotovou omáčku procedíme, přidáme drštky a ještě trochu povaříme. Do hotového pokrmu těsně před podáváním přidáme jemně usekanou petrželku. Při podávání sypeme drštky strouhaným sýrem. Jako příloha jsou vhodné vařené makarony nebo špagety, ale i vařené brambory.
INGREDIENCE: 12 vajec, 100g másla, 400g vařených brambor, 100g žampiónů, zelená petrželka, 4 lžíce zeleného sterilovaného hrášku, 1 cibule, podle chuti sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nadobro krájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme na plátky nakrájené brambory a na každou porci zvlášť sekanou zelenou petrželku a osmahneme do růžova, pak přidáme na plátky nakrájené podušené žampióny a zeleny hrášek. V šálku rozšleháme na každou porci tři celá vejce, přidáme sůl, nalijeme na připravené brambory a upečeme jako omeletu. Při podávání povrch omelety posypeme sekanou zelenou petrželí.
INGREDIENCE: 600g jelení plece, 4 lžíce sádla, 1-2cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, mletý pepř, sůl, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, 1-2 lžíce hladké mouky, majoránka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle osmažíme dozlatova cibuli nakrájenou na plátky, vmícháme mletou sladkou papriku, přidáme maso pokrájené na kostky a za stálého míchání opékáme, až se vydusí do tuku. Osolíme, opepříme, přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata a utřený česnek, dobře promícháme a dusíme. Když je maso téměř měkké, vybereme je, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme potřebným množstvím vody nebo vývaru, přidáme zpět maso a dusíme, až změkne. Okořeníme majoránkou, dochutíme a podáváme s vařenými brambory, chlebem nebo pečivem
INGREDIENCE: 180g čistého kuřecího masa (bez kůže), 40g oleje, sůl, mletá paprika, bílý mletý pepř, prášková hořčice, sezamová semínka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zmasilé kuře se vykuchá, opláchne, zbaví kůže, vykostí a nakrájí na menší kousky. Kousky kuřete se napíchají na jehly, osolí, okoření směsí papriky, mletého bílého pepře, práškové hořčice, sezamového semínka a pokapou se nebo se krátce ponoří do oleje. Kuře se peče na roštu. Vhodnou přílohou je různě upravená rýže nebo brambory.
INGREDIENCE: 4 jehněčí žebírka, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, bazalka, 1 dl olivového oleje, 30 g másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Prolisovaný česnek smícháme se solí a bazalkou. Postupně přidáváme olej a dobře mícháme. Porce masa posypeme pepřem a namočíme do připraveného nálevu. Opečeme po obou stranách na teflonové pánvi. Podáváme s kouskem másla a opečenými bramborami.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA