INGREDIENCE: 100 g vepřového masa, sůl, pepř, voda, 10 g cibule, 10 g eidamu. Omáčka: 50 g rajčatového protlaku, 10 g cibule, 10 g kysané okurky česnek, pepř, sůl, cyklamát.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vodu a dobře promícháme. Necháme chvíli odpočinout. Pak vmícháme nadrobno pokrájenou cibuli a na drobné kostičky nakrájený sýr. Tvoříme malé válečky a grilujeme asi 3 minuty po obou stranách. Hotové přelijeme omáčkou: Do rajčatového protlaku nastrouháme cibuli, kysanou okurku a česnek, osolíme, opepříme a podle chuti osladíme cyklamátem. Důkladně promícháme. Omáčka se nevaří.
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu, 250 g brynzy, 2 vejce, olej na plech a na potření těsta.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brynzu rozmícháme s vejci. Těsto rozválíme na plát a potřeme ho připravenou brynzou, stočíme jako závin a dáme na plech potřený olejem. Závin rovněž potřeme olejem. V dobře předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Podáváme teplé.
INGREDEINCE: 250g makaronu, sůl, 2 cibule, 80g anglické slaniny, 150g žampiónů, 400g rajčat, 1 lžíce oleje, 250g mletého masa, 125 ml masového vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, sl. ml. paprika, pepř, majoránka, 100g ementálu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Makarony uvaříme v dobře osolené vodě. Oloupeme a nasekáme cibuli. Slaninu nakrájíme na kostičky. Oloupeme a hrubě nastrouháme žampióny. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu opečeme na oleji. Přidáme maso a za stálého míchání je opečeme. Potom přisypeme cibuli se žampióny a po 3 minutách přidáme i rajčata. Dusíme ještě asi 5 minut. Zalijeme vývarem, přidáme protlak a pikantně okořeníme. Troubu rozpálíme na 200°C. Masovou směs smísíme s makarony, vyrovnáme ji do pekáčku a posypeme jemně nastrouhaným sýrem. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut.
INGREDIENCE: 3 cibule, 3 lžíce másla, 750 g papriky, 3 rajčata, 500 g měkkého tvarohu nebo brynzy, petrželka, 1 l kyselého mléka, 5 vajec, 2 lžíce mouky.
POSTUP PŘIPRAVY: Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme pokrájenou papriku a podusíme. Pak přidáme rajčata a ještě spolu podusíme. Vše dáme do ohnivzdorné misky, přidáme třený tvaroh nebo brynzu, posekanou petrželku a vše smícháme. Do kyselého mléka zakvedláme vejce a mouku, posolíme a zalijeme jim džuveč. Pečeme v troubě, až je džuveč pěkně červený.
POSTUP PŘÍPRAVY: Před pečením odstraníme z jater žlučové skvrny a vytáhneme na spodní části vyčnívající žilky. Pak ponoříme játra na 2 hodiny do mléka, osušíme je a hustě do nich vpichujeme jednu vedle druhé nakrájené mandličky (sloupnuté). Do každé půlky jater vetkneme jeden hřebíček. Pak játra vložíme do malého hlubšího kastrolku, zalijeme je horkým husím sádlem a asi 10 minut dusíme zakryté v troubě. Po udušeni pečeme ještě asi 15 minut nepokryté. Upečená játra dáme na prkénko, nakrájíme na plátky, osolíme, naklademe na talíř a přelijeme horkým sádlem. S jemnou bramborovou kaší je to znamenitá lahůdka.
INGREDIENCE: 400g husích jater, 3 cibule, 2 lžíce husího sádla, špetka soli, 5 rajčat, podde chuti česnek.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na husím sádle osmahneme jemně krájenou cibuli, přidáme husí játra nakrájená na kostky, nasekaný česnek a dusíme cca 10 minut, pak přidáme oloupaná, jader zbavená, na čtvrtky nakrájená rajčata a dodusíme. Dušená játra s rajčaty osolíme a podáváme teplá.
INGREDIENCE: Kachna o váze asi 1 1 kg, láhev červeného vína (Bordeaux), 125g slaniny, 80 g másla, 5 cibulí, 1 mrkev, sůl, v mulu zavázaná zelená petrželka, špetka tymiánu, bobkový list.
POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně rozsekaná kachní játra zalijeme vínem a necháme - čím déle, tím lépe - odležet. Kachnu uvnitř i navrchu osolíme a s polovinou másla pečeme 40 minut v předehřáté troubě. Na zbytku másla osmažíme jemně nakrájenou cibuli, mrkev a slaninu, a když jsou dočervena, přilijeme k nim víno, přidáme sůl a koření zavázané v mulu a nakonec i kachní játra máčená ve víně. Vaříme mírným varem. Téměř upečenou kachnu vyjmeme, rozporcuje a vrátíme do pekáče kde ji přelijeme šťávou a pečeme dál, až je dozlatova. Omáčku přecedíme, a je-li příliš řídká, ještě ji povaříme, aby zhoustla. Šťávou z pečení i omáčkou polijeme porce kachny, rozložené na míse Podává se smaženými plátky bílé veky.
INGREDIENCE: 750 g brambor, 500 g zadního hovězího masa, 60 g hladké mouky, pepř, sůl, 60 g tuku, 150 g cibule, 150 g mrkve, 3 stonky celerové natě, 1/2 vývaru, petrželová nať.
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso zbavíme tuku a kližek a nakrájíme na drobné kousky. V mouce rozmícháme trochu soli a pepře, v této směsi maso obalíme a prudce opečeme na troše tuku. Zapékací misku vymastíme zbývajícím tukem a dáme do ní polovinu opečeného masa. Pak nakrájíme drobně cibuli, celerovou nať, mrkev a syrové oloupané brambory. Rozdělíme zeleninu i brambory na dvě části a maso pokryjeme polovinou cibule, zeleniny i brambor, posolíme, popepříme, dáme druhou část masa a opět překryjeme cibulí, zeleninou a brambory. Nakonec osolíme, opepříme, zalijeme připraveným vývarem a dusíme pod pokličkou v troubě. Když se vývar vydusí, odstraníme pokličku a pokrm pečeme tak dlouho, až se na povrchu brambor utvoří červená kůrčička.
INGREDIENCE: 4 plátky ze svíčkové, 4 plátky slaniny, 1 cibule, sůl, lžíce oleje.
POSTUP PŘÍPRAVY: Je to rychlá a výtečná příprava masa, která se nejlépe dělá na rožni, nebo na otevřeném ohni v přírodě. Doma lze opékat na normální pánvi, na oleji nebo na sádle. Plátky ze svíčkové naklepeme, osolíme a potřeme olejem. Kolik plátků masa, tolik plátků slaniny, a stejně tak na kolečka nakrájíme cibuli. Na kovovou jehlu, "špíz" napichujeme pak střídavě maso, cibuli a slaninu. Opékáme na pánvi v rozpáleném oleji. Podáváme s hořčicí, s worcesterovou omáčkou, s okurkou a s chlebem nebo s brambory.
INGREDIENCE: 1 lžička oleje, 120 g pohanky, 120 g na kostičky nakrájené cibule, 240 g nadrobno nakrájených hub, 1,5 dl červeného vína, 1,5 dl bujónu, 120 g vlašských ořechů, 240 g špenátu, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička šalvěje, sůl a pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Troubu předehřejeme na 190 °C. Na pekáči rozpálíme olej a 2-3 minuty restujeme pohanku. Přidáme cibuli a houby a restujeme ještě několik minut. Přilijeme víno a bujón a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a necháme 20 minut mírně vařit. Ořechy jemně nameleme. Špenát a necháme 6 minut dusit. Scedíme přebytečnou šťávu a nadrobno nasekáme. Až bude pohanka uvařená, odstavíme pekáč z ohně a necháme ji vychladnout. Přimícháme vlašské ořechy a špenát. Okořeníme a dobře promícháme. Dle potřeby dochutíme. Pečící formu vymažeme a směs do ní natlačíme. Pečeme 50-60 minut dokud není povrch tmavě hnědý a na dotek pevný. Necháme 10 minut stát a vyklopíme na talíř. Podáváme s opečenou přílohovou zeleninou.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA