INGREDIENCE: 400 g vykostěné jehněčí kýty, 2 skopové ledvinky, sůl, mletý pepř, 4 stroužky česneku, citrónová šťáva, olej, 100 g slaniny, 2 cibule, 8 drobných žampiónových kloboučků.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na menší plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem zakapeme citrónovou šťávou a olejem a necháme v chladnu dvě hodiny odležet. Ledvinky podélně rozřízneme, vyřízneme žilky, opláchneme, osušíme, nakrájíme na stejně velké plátky jako maso, slaninu nakrájíme na plátky. Na kovovou jehlu nebo na špejli napichujeme střídavě kousek masa, ledvinky, plátek cibule, rohlíčků slaniny a očištěnou hlavičku žampiónu. Před vložením na gril potřeme olejem. Grilujeme asi 15 minut. Při grilování špíz obracíme, aby se maso propeklo po všech stranách. Příloha: dušená rýže a kečup.
INGREDIENCE: 6 vepřových kotlet, 1 lžička tlučeného koriandru, 3 větší zelené pálivé papriky, 6 plátků ementálu, 1 stroužek česneku, 30 g slaniny, červený paprikový olej , sůl, 1 pomeranč.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety ze strany nařízneme, mírně naklepeme, vnitřek kapsy vysypeme koriandrem, vložíme polovinu podélné rozříznuté oloupané a očištěné papriky, plátek sýra, nudličku česneku a slaniny, sepneme jehlou nebo párátkem, pokapeme červeným olejem a necháme 3 hodiny uležet. Uleželé opečeme na roštu nebo grilu po obou stranách, osolíme a podáváme pokapané šťávou z pomeranče.
Přiloha: Grilovana zelenina
INGREDIENCE: 6-8 jehněčích žebírek, 4 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, olej na opékání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Žebírka odblaníme a zbavíme tuku, při okrajích nařízneme a naklepeme. Česnek utřeme se solí, smícháme s olejem, s octem a s trochou pepře. Směsí žebírka potřeme po obou stranách, složíme na sebe do misky a necháme v chladnu asi dvě hodiny odpočinout. Okapané v horkém oleji po obou stranách opékáme šest až osm minut. Podáváme s opékanými brambory a se salátem.
INGREDIENCE: 800g zaječích předků, 2 lžíce sádla, 150g cibule, 100g uzeného vařeného bůčku špetka sladké mleté papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, podle chuti sůl, 1 dl kyselé smetany.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zaječí předky odblaníme a nakrájíme na kousky. V kastrole na sádle zpěníme jemně krájenou cibuli, přidáme uzený bůček nakrájený na větší kostky a vše opečeme do růžova. Zaprášíme paprikou, přidáme nakrájené maso, osolíme, podlijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Před podáním zalijeme kyselou smetanou. Příloha: noky
INGREDIENCE: 100 g másla, 4-5 cibulí, 600 g skopového masa, 1 kg jedlých kaštanů, voda, 3 lžíce hnědého nebo třtinového cukru, sůl, 200 ml bílého vína.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kousky nakrájené maso, opečeme a podusíme. Potom k masu přidáme pečené sekané kaštany (které jsme před pečením naříznuté máčeli 3 hodiny ve vodě), cukr, sůl, případně zředíme vínem a dodusíme. Podáváme v hlubších miskách bez přílohy nebo jen s chlebem.
INGREDIENCE: 1 baliček širokých nudlí, 6 lžic oleje, 3 cibule, 3 mrkve, 6 stroužků česneku, 2 brambory, 3 listy zeli, 1 lžička chilli, 1 lžičky kuliček koriandru, 4 rajčata, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, 500 g skopového nebo vepřového masa, 2-3 pórky, sambal oelek ( viz. omáčky), (3 hrnky rýže).
POSTUP PŘÍPRAVY: Nudle uvaříme dle návodu, slijeme a uchováme v teple. V pánvi osmahneme na polovině dávky oleje na půlkolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájenou mrkev a česnek, nahrubo strouhané brambory, na kostičky krájené zeli, přidáme chilli, tlučený koriandr, drobné nakrájená rajčata, sójovou omáčku, osolíme a podusíme. Do hluboké pánve dáme zbylý olej, rozehřejeme a opečeme na kostky nakrájené maso. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, opečeme, přidáme nudle, zeleninovou směs, na ohni důkladné promícháme, až je každá nudle obalená. Podáváme s omáčkou sambal oelek. Bami goreng je nejlepší z domácích nudlí, které po vyválení nekrájíme, ale necháme uschnout v celém plátu. Usušené rozlámeme na hrubé, nepravidelné kusy. Tyto nudle jsou k dostání v Maďarsku. Pokrm můžeme připravit i z rýže a získáme nasi goreng.
INGREDIENCE: 500 g zadního hovězího masa, sůl, mletý pepř, 2-3 cibule, 3 lžíce oleje.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso jemně umeleme, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Potom přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a znovu promícháme. Z takto připravené směsi vytváříme asi 1 cm silné placičky, které na rozehřátém oleji z obou stran opékáme. K pokrmu podáváme chléb a kyselé okurky.
INGREDIENCE: 4 vejce, 240 g cukru krupice, ½ sklenice oleje, ½ sklenice mléka, 350 g hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g ml. vlašských ořechů, 70 g kandovaného ovoce, 30 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přilijeme olej a vlažné mléko, vsypeme mouku s práškem do pečiva, ořechy, kandované ovoce, rozinky a přidáme rum. Vše smícháme dohromady. Vznikne hustší lité těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané formy beránka. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 45 minut.
INGREDIENCE: 4 kůže z husích krků, 50 g slaniny, 50 g cibule, 10 g česneku, několik celých pepřů, 30 g hladké mouky; nádivka: 100 g telecího masa, 100 g vepřového masa, 100 g husách jater, 50 g slaniny, špetka mletého pepře, špetka mletého zázvoru, 150 g vařené rýže, 2 vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kůže z husích krků na jednom konci zašijeme a naplníme nádivkou.
Nádivka: Telecí a vepřové maso i husí játra nakrájíme na kostičky. Směs opepříme, osolíme, přidáme zázvor. Vložíme na rozpálenou slaninu a na dozlatova osmaženou cibuli. Vše prudce osmáhneme, přidáme vařenou rýži, zamícháme a zahustíme dvěma vejci.
Směsí plníme připravené husí krky, otvory zašijeme a krky dusíme na slanině s cibulí, česnekem a s celým pepřem. Dušené plněné krky vyndáme. Šťávu vysmahlou až na tuk zaprášíme hladkou moukou, znovu osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vývaru nebo vodou a vaříme tak dlouho, až je šťáva zahoustlá. Scedíme přes jemný cedník. Plněné krky krájíme na úhledné šikmé plátky a zalijeme scezenou šťávou. Podáváme s maštěnými brambory sypanými sekanou petrželkou. Jako přílohu podáváme zeleninový salát.
INGREDIENCE: 800 g zaječí zadní části a hřbetu, 4 lžíce oleje, 150 g slaniny, 1 l bílého vína, 4 citróny, hlavička česneku, zelená petrželka, špetka hrubě tlučeného pepře, podle chuti sůl, zaječí játra a srdce.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zaječí zadek odblaníme nařízneme v kloubech, protáhneme proužky slaniny a osolíme. Na přiměřeně velkém pekáči prudce opečeme na oleji, podlijeme vodou a za stálého polévání výpekem pečeme do poloměkka. Mezitím si připravíme ze zbývajícího oleje, vína, sekané petržele, utřeného česneku, citrónové šťávy a pepře mořidlo, do kterého rozsekáme nadrobno zaječí srdíčko a játra a vlijeme na zajíce, kterého jsme naporcovali. Pak zvolna pečeme pod pokličkou, až je měkké. Ozdobíme různou oblohou.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA