Speciality týdne na xkuchtik.cz

LIPTOVSKÝ ŠPÍZ

INGREDIENCE: 400 g vykostěné jehněčí kýty, 2 skopové ledvinky, sůl, mletý pepř, 4 stroužky česneku, citrónová šťáva, olej, 100 g slaniny, 2 cibule, 8 drobných žampiónových kloboučků.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na menší plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem zakapeme citrónovou šťávou a olejem a necháme v chladnu dvě hodiny odležet. Ledvinky podélně rozřízneme, vyřízneme žilky, opláchneme, osušíme, nakrájíme na stejně velké plátky jako maso, slaninu nakrájíme na plátky. Na kovovou jehlu nebo na špejli napichujeme střídavě kousek masa, ledvinky, plátek cibule, rohlíčků slaniny a očištěnou hlavičku žampiónu. Před vložením na gril potřeme olejem. Grilujeme asi 15 minut. Při grilování špíz obracíme, aby se maso propeklo po všech stranách. Příloha: dušená rýže a kečup.

AZTECKÁ KAPSA (Mexiko)

INGREDIENCE: 6 vepřových kotlet, 1 lžička tlučeného koriandru, 3 větší zelené pálivé papriky, 6 plátků ementálu, 1 stroužek česneku, 30 g slaniny, červený paprikový olej , sůl, 1 pomeranč.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety ze strany nařízneme, mírně naklepeme, vnitřek kapsy vysypeme koriandrem, vložíme polovinu podélné rozříznuté oloupané a očištěné papriky, plátek sýra, nudličku česneku a slaniny, sepneme jehlou nebo párátkem, pokapeme červeným olejem a necháme 3 hodiny uležet. Uleželé opečeme na roštu nebo grilu po obou stranách, osolíme a podáváme pokapané šťávou z pomeranče.
Přiloha: Grilovana zelenina

MARINOVANÁ JEHNĚČÍ ŽEBÍRKA

INGREDIENCE: 6-8 jehněčích žebírek, 4 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, olej na opékání.

POSTUP PŘÍPRAVY: Žebírka odblaníme a zbavíme tuku, při okrajích nařízneme a naklepeme. Česnek utřeme se solí, smícháme s olejem, s octem a s trochou pepře. Směsí žebírka potřeme po obou stranách, složíme na sebe do misky a necháme v chladnu asi dvě hodiny odpočinout. Okapané v horkém oleji po obou stranách opékáme šest až osm minut. Podáváme s opékanými brambory a se salátem.

ZAJEČÍ GULAŠ (Rumunsko)

INGREDIENCE: 800g zaječích předků, 2 lžíce sádla, 150g cibule, 100g uzeného vařeného bůčku špetka sladké mleté papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, podle chuti sůl, 1 dl kyselé smetany.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zaječí předky odblaníme a nakrájíme na kousky. V kastrole na sádle zpěníme jemně krájenou cibuli, přidáme uzený bůček nakrájený na větší kostky a vše opečeme do růžova. Zaprášíme paprikou, přidáme nakrájené maso, osolíme, podlijeme vodou, přidáme rajčatový protlak, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Před podáním zalijeme kyselou smetanou. Příloha: noky

KAŠTANOVÝ KEBAM – Turecko.

INGREDIENCE: 100 g másla, 4-5 cibulí, 600 g skopového masa, 1 kg jedlých kaštanů, voda, 3 lžíce hnědého nebo třtinového cukru, sůl, 200 ml bílého vína.

POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kousky nakrájené maso, opečeme a podusíme. Potom k masu přidáme pečené sekané kaštany (které jsme před pečením naříznuté máčeli 3 hodiny ve vodě), cukr, sůl, případně zředíme vínem a dodusíme. Podáváme v hlubších miskách bez přílohy nebo jen s chlebem.

BAMI GORENG – Indonésie.

INGREDIENCE: 1 baliček širokých nudlí, 6 lžic oleje, 3 cibule, 3 mrkve, 6 stroužků česneku, 2 brambory, 3 listy zeli, 1 lžička chilli, 1 lžičky kuliček koriandru, 4 rajčata, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, 500 g skopového nebo vepřového masa, 2-3 pórky, sambal oelek ( viz. omáčky), (3 hrnky rýže).

POSTUP PŘÍPRAVY: Nudle uvaříme dle návodu, slijeme a uchováme v teple. V pánvi osmahneme na polovině dávky oleje na půlkolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájenou mrkev a česnek, nahrubo strouhané brambory, na kostičky krájené zeli, přidáme chilli, tlučený koriandr, drobné nakrájená rajčata, sójovou omáčku, osolíme a podusíme. Do hluboké pánve dáme zbylý olej, rozehřejeme a opečeme na kostky nakrájené maso. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, opečeme, přidáme nudle, zeleninovou směs, na ohni důkladné promícháme, až je každá nudle obalená. Podáváme s omáčkou sambal oelek. Bami goreng je nejlepší z domácích nudlí, které po vyválení nekrájíme, ale necháme uschnout v celém plátu. Usušené rozlámeme na hrubé, nepravidelné kusy. Tyto nudle jsou k dostání v Maďarsku. Pokrm můžeme připravit i z rýže a získáme nasi goreng.

JUGOSLÁVSKÁ PLESKAVICE S CIBULÍ

INGREDIENCE: 500 g zadního hovězího masa, sůl, mletý pepř, 2-3 cibule, 3 lžíce oleje.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso jemně umeleme, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Potom přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a znovu promícháme. Z takto připravené směsi vytváříme asi 1 cm silné placičky, které na rozehřátém oleji z obou stran opékáme. K pokrmu podáváme chléb a kyselé okurky.

VELIKONOČNÍ BERÁNEK XI

INGREDIENCE: 4 vejce, 240 g cukru krupice, ½ sklenice oleje, ½ sklenice mléka, 350 g hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g ml. vlašských ořechů, 70 g kandovaného ovoce, 30 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přilijeme olej a vlažné mléko, vsypeme mouku s práškem do pečiva, ořechy, kandované ovoce, rozinky a přidáme rum. Vše smícháme dohromady. Vznikne hustší lité těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané formy beránka. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 45 minut.

HUSÍ KRKY PLNĚNÉ JÁTRY

INGREDIENCE: 4 kůže z husích krků, 50 g slaniny, 50 g cibule, 10 g česneku, několik celých pepřů, 30 g hladké mouky; nádivka: 100 g telecího masa, 100 g vepřového masa, 100 g husách jater, 50 g slaniny, špetka mletého pepře, špetka mletého zázvoru, 150 g vařené rýže, 2 vejce.

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné kůže z husích krků na jednom konci zašijeme a naplníme nádivkou.
Nádivka: Telecí a vepřové maso i husí játra nakrájíme na kostičky. Směs opepříme, osolíme, přidáme zázvor. Vložíme na rozpálenou slaninu a na dozlatova osmaženou cibuli. Vše prudce osmáhneme, přidáme vařenou rýži, zamícháme a zahustíme dvěma vejci.
Směsí plníme připravené husí krky, otvory zašijeme a krky dusíme na slanině s cibulí, česnekem a s celým pepřem. Dušené plněné krky vyndáme. Šťávu vysmahlou až na tuk zaprášíme hladkou moukou, znovu osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vývaru nebo vodou a vaříme tak dlouho, až je šťáva zahoustlá. Scedíme přes jemný cedník. Plněné krky krájíme na úhledné šikmé plátky a zalijeme scezenou šťávou. Podáváme s maštěnými brambory sypanými sekanou petrželkou. Jako přílohu podáváme zeleninový salát.

ZAJÍC PO DALMATSKU (Jug. – Dalmácie)

INGREDIENCE: 800 g zaječí zadní části a hřbetu, 4 lžíce oleje, 150 g slaniny, 1 l bílého vína, 4 citróny, hlavička česneku, zelená petrželka, špetka hrubě tlučeného pepře, podle chuti sůl, zaječí játra a srdce.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zaječí zadek odblaníme nařízneme v kloubech, protáhneme proužky slaniny a osolíme. Na přiměřeně velkém pekáči prudce opečeme na oleji, podlijeme vodou a za stálého polévání výpekem pečeme do poloměkka. Mezitím si připravíme ze zbývajícího oleje, vína, sekané petržele, utřeného česneku, citrónové šťávy a pepře mořidlo, do kterého rozsekáme nadrobno zaječí srdíčko a játra a vlijeme na zajíce, kterého jsme naporcovali. Pak zvolna pečeme pod pokličkou, až je měkké. Ozdobíme různou oblohou.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz