INGREDIECE: 100 g mrkve, 100 g květáku, 100 g kapusty, 100 g brambor, 100 g žampiónů, 100 g petržele, 180 g másla, 100 g žemlí, 2 vejce, 3dl mléka, 250 g hladké mouky, sůl a pepř,
80 g strouhané housky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu a žampióny očistíme a nakrájíme na jemné kostičky a dáme dusit s polovinou másla. Osolíme, opepříme, podlijme malým množstvím vody a dusme do měkka. Žemle nakrájíme na malé kostičky, opečeme na másla, dáme do mísy, promícháme s mokou, navlhčíme mlékem s rozšlehanými vejci, přidáme dušenou studenou zeleninu a zamícháme v těsto. Navlhčenou rukou tvoříme kulaté knedlíčky, které zavaříme do slané vody a vaříme asi 10 minu. Pak knedlíčky vyndáme a narovnáme do ohnivzdorné vymazané mísy, posypeme opraženou strouhankou, pokapeme zbytkem másla a podáváme jako přílohu k pečeným masům. Udržujeme stále teplé.
INGREDIENCE: 6 lžic oleje, 7 cibulí, 7 rajčat, 2 sladké papriky, 1 pálivá paprika, sůl, 6 vajec.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme oloupaná nadrobno nakrájená rajčata, drobné pokrájené oloupané papriky, osolíme a dusíme za častého míchání, až se zelenina rozvaří a vznikne kaše. Horkou kaši dáme do misek a zalijeme rozšlehaným vajíčkem.
INGREDIENCE: 120 g vepřového masa, sůl, sherry (1 lžíce), paprika, 20 g cibule, zázvor, pepř, 10 g oleje.
POSTUP PŘÍPRAVY: K jemně umletému masu přidáme sherry, sůl, pepř, zázvor a jemně nakrájenou cibuli. Dobře promícháme a utvoříme malé kuličky, které zprudka opečeme na oleji s paprikou.
INGREDIENCE: 1 kuře, 4 hrnečky dušené rýže, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky mletého zázvoru, l lžíce spařených rozinek, 3 lžíce másla, 4 jablka, l kolečko ananasu, hrst mandlí, 1/2 pomeranče, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Dušenou rýži necháme vychladnout. Poté do ní přimícháme kari, sůl, zázvor a spařené rozinky. Omyté kuře osušíme, osolíme a naplníme rýží. Vezmeme čtvercový plát alobalu, potřeme ho máslem a položíme na něj kuře. Obložíme je zbytkem másla a alobal dobře uzavřeme. Pečeme v předehřáté troubě přibližně l hodinu. Před koncem pečení alobal opatrně otevřeme a k masu přidáme oloupané plátky jablk, ananas, spařené a oloupané mandle, nakrájené na tenké plátky. Alobal znovu uzavřeme a ještě 15 minut pečeme. Před podáváním pokapeme šťávou z pomeranče.
INGREDIENCE: 1 kg kuřecího masa, 3 lžíce bílého vína, 1 lžička glutasolu, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžička sezamových semínek, 1 cibule, 1 lžička zázvoru, 50 g šunky, 1 lžičky cukru, 2 stroužky česneku, sůl, 1 lžičky pálivé mleté papriky, 1 lžičky badyánu, estragonový ocet, olej.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso bez kostí nakrájíme na dvoucentimetrové kousky, polovinu naložíme do vína s glutasolem, druhou polovinu do sójové omáčky a necháme 30 minut odležet. Pak maso z vína obalíme: třetinu sezamovými semínky, třetinu strouhanou cibulí se zázvorem, třetinu drobné sekanou šunkou se zázvorem.
Maso ze sójové omáčky: třetinu v cukru s drceným česnekem a špetkou soli, třetinu v pálivé paprice, třetinu tlučeným badyánem zakápnutým estragonovým octem. Alobal potřeme olejem, nastříháme na čtverce o straně asi 8 cm a kousky masa jednotlivé zabalíme. Dáme na silné drátěné síto nebo husté pletivo a za potřásání opečeme na dřevěném uhlí. Podáváme s bílým pečivem nebo s rýží.
INGREDIENCE: 200 ml mléka, 80 g cukru, 100 g rýže, 2 žloutky, 50 g rozinek
Na přelití: 8 lžic rybízové nebo jiné pikantní zavařeniny, 4 lžíce pálenky nebo likéru (rum, griotka).
POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži uvaříme v mléce s cukrem a rozinkami na kaši. Po chvíli vmícháme žloutky, směs rozdělíme do tvořítek vypláchnutých studenou vodou a vychladíme. Před podáváním tvořítka krátce namočíme do teplé vody, vyklopíme na talíř a přelijeme horkou zavařeninou ochucenou pálenkou či likérem.
INGREDIENCE: 1 kg vepřové kýty , sůl, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g šunky, 50 g hladké mouky, 100 g hrášku, 300 g květáku, citrónová kůra, 50 g másla
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso protáhneme na nudličky nakrájenou šunkou, pokrájenou zeleninou, osolíme, nasucho opečeme, podlijeme netučným vývarem z kostí a dusíme. Zahustíme nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě a povaříme. Do povařené šťávy dáme prohřát sterilovaný hrášek a uvařený, na růžičky rozebraný květák. Hotové maso nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy. Nakonec přidáme čerstvé máslo.
INGREDIENCE: 500 g zadního masa, 2,větší cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžičky jedlé sody, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně umleté maso osolíme, opepříme, přisypeme jedlou sodu a promícháme. Pak ke směsi přidáme jemně pokrájenou cibuli a rukou tvoříme placičky silné necelý centimetr. Na rozpáleném oleji je dozlatova opečeme. Podáváme s opečenými brambory.
INGREDIENCE: 1 menší kuře, 1 palička česneku, pepř, olej (2 porce), petrželka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře očistíme, omyjeme a osušíme, nůžkami na drůbež rozstřihneme podél páteře z obou stran a páteř vyjmeme. Kuřecí půlky osolíme, z obou stran potřeme prolisovaným česnekem a mírně opepříme. Půlky kuřete vložíme do pánve s vyšším okrajem na rozpálený olej, zatížíme (nejlépe hrncem naplněným vodou) a pečeme asi 15 minut po každé straně. Opečené půlky kuřete vyjmeme a podáváme posypané petrželkou s chlebem, pečivem nebo s opékanými brambory a obložené okurkami, rajčaty a naťovými cibulkami.
INGREDIENCE: 600 g telecí pečeně na roládu, sůl, pepř, 200 g mletého masa, 1 vejce, 1 cibule, 2 lžíce sekané petrželky, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce másla, ¼ l vývaru, 1/8 l smetany, 1 lžička Solamylu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso rozkrojíme v plát, posolíme a opepříme. Do mletého masa přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a strouhanku, spojíme vejcem, osolíme, opepříme a okořeníme. Masovou hmotu rozprostřeme na plát telecího masa, srolujeme a omotáme nití nebo motouzem. Vložíme na pekáč, potřeme máslem a dáme do předem vyhřáté trouby péci. Během pečení přeléváme vývarem. Hotovou roládu přendáme na mísu. Solamyl rozkvedláme ve smetaně, přilijeme k vypečené šťávě, promícháme, necháme přejít varem a ochutíme.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA