INGREDIENCE: 1 kachna, bílý pepř, sůl, 1 žemle, 1/8 l mléka, 250 g sušených meruněk, 1 vejce, špetku skořice, ¼ l vývaru, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce sekaných mandlí.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kachnu osušíme, osolíme a opepříme. Žemli nakrájíme na kostičky a jemně navlhčíme mlékem. Meruňky rozkrájíme na jemné kostičky, smícháme s žemlí, vejcem a ochutíme skořicí. Nádivkou naplníme kachnu, uzavřeme a zašijeme nití. Kachnu položíme na pekáč, dáme do předem vyhřáté trouby a při pečení podlíváme vývarem. Solamyl rozkvedláme ve zbylém vývaru, nechám přejít varem a ochutíme. Mandle nasekáme na hoblinky, lehce opražíme a před podáváním jimi kachnu posypeme. Příloha: bramborové knedlíky, červené zelí.
INGREDIENCE: 8 větších pevných rajčat, sůl, ml. pepř, tymián, olej, 2-3 stroužky česneku, 60 g sýra ke strouhání, 2 lžíce strouhanky, petrželka, 20 g másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Lžičkou vybereme semínka a necháme vykapat. Srovnáme do olejem vymaštěné zapékací misky, vnitřky osolíme, okořeníme pepřem a tymiánem a posypeme jemně rozsekaným česnekem. Pečeme v troubě asi deset minut. Strouhaný sýr promícháme se strouhankou a jemně nakrájenou petrželkou a rozdělíme do podušených rajčat. Poklademe lupínky másla a dopečeme. Podáváme horké jako přílohu k přírodním úpravám mas.
INGREDIENCE: 500 g brambor, 400 g zeleného hrášku, 200 g strouhaného kokosu, 150 g másla, sůl, pepř, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 lžičky kmínu, l lžička cukru, l lžíce hladké mouky, 2 dl vody.
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nakrájíme na kostky a spolu se zeleným hráškem podusíme na másle. Po chvilce přidáme kokos a dále dusíme. Přidáme cukr, osolíme a okořeníme, podlijeme vodou a dusíme. Když jsou brambory měkké, zahustíme pokrm moukou rozmíchanou ve vodě.
INGREDIENCE: 250 g brynzy, 100 g krupice, 150 g strouhanky, 1 vejce, 100 g slaniny, sůl, l lžíce škvarků.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brynzu rozmačkáme a zpracujeme s krupicí, vejci a solí. Zahustíme strouhankou a děláme menší knedlíčky a ve vroucí vodě je vaříme asi 8 minut. Uvařené vyjmeme, omastíme kostičkami slaniny, ozdobíme škvarky a podáváme.
INGREDIENCE: 250 g kuřecích jater, 1.5 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 cibule nakrájená nadrobno, 75 g žampiónů nakrájených na plátky, 1/2 lžíce másla, 1/2 lžíce octa, 1/2 lžičky sójové omáčky, 1/2 stroužku česneku rozdrcený, 1/2 lžičky tymiánu, 1/4 lžičky chilli, mletý pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: V misce smícháme játra se solí, pepřem, chilli kořením, tymiánem, česnekem, sójovou omáčkou, octem a lžičkou oleje. Přikryjeme a necháme v ledničce marinovat alespoň 1 hodinu. Játra vyndáme, necháme okapat a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji játra osmažíme. Hotová játra vyndáme a držíme v teple. Do pánve dáme cibuli a osmahneme ji do zlatova. Přidáme žampióny a marinádu a vaříme 2 minuty. Přidáme játra a máslo, přikryjeme pokličkou a dusíme 5 minut.
INGREDIENCE: 4 roštěnky, 120 g cibule, 20g oleje, sůl, pepř, 750 g lyonských brambor, 50 g sádla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky mírně naklepeme, nařízneme okraje, aby se během grilování nekroutily, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme asi 1 hodinu odležet. Grilujeme po každé straně 4 minuty. Na pánvičce osmažíme na sádle na plátky nakrájenou cibuli. Hotové roštěnky položíme na brambory a přelijeme je osmaženou cibulí a ozdobíme zeleninou.
INGREDIENCE: 750 g brambor, 250 g vepřového masa, l cibule, půlka kapusty, petrželka, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na menší kostky, zalijeme asi 0,5 l vody, přidáme pokrájenou cibuli. Když je maso měkké, přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, po chvíli pak pokrájenou kapustu, vše musí být ponořené. Když jsou měkké i brambory a kapusta, podáváme. Jako příloha se hodí tmavý chléb.
INGREDIENCE: 200 g eidamu, 2 tučné tavené sýry, 2 vejce, 200 g uzeného drůbežího masa, 1/8 másla, 2 okurky, lžíce hořčice, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, tavené sýry a hořčici utřeme dohladka, přidáme nadrobno pokrájené vejce uvařené natvrdo a okurky a jemné kostičky uzeného drůbežího masa. Opepříme a přisolíme. Eidam necháme v teple změknout a rozválíme jej na placku, potřeme připravenou náplní, stočíme, rolku zabalíme do alobalu a dáme do ledničky ztuhnout.
INGREDIENCE: 400 g žampiónů, 200 g pórku, 1 malá cibule, 2 lžíce oleje, 3 lžíce bílého vína, 1 lžíce Solamylu, 2 stroužky česneku, Glutasol, sójová omáčka, sůl, petrželka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané žampióny nakrájíme na kostky. Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek a cibuli velmi jemně rozsekáme. Na oleji osmahneme cibuli s česnekem, přidáme žampióny, sůl, bílé víno a podusíme. Během dušení vmícháme nakrájený pórek, Solamyl a Glutasol. Měkké žampióny dochutíme sójovou omáčkou, případně solí a posypeme jemně nasekanou petrželkou. Podáváme s rýží nebo celozrnným chlebem a zeleninovým salátem.
INGREDIENCE: 1 hrnek rýže (1/4 l), 1/2 l vody, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 300 g mletého vepřového masa 3 stroužky česneku, 1 velká cibule, 1 lžička kari koření, 1/2 lžičky drceného kmínu, větší špetka zázvoru, malý kelímek bílého jogurtu, olej, sůl, 2 naběračky vývaru z masoxu, sůl, olej.
POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži připravíme podle předchozích receptů. Ve větším kastrole rozehřejeme olej, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a všechno koření, promícháme, přidáme maso a osolíme. Za občasného míchání osmahneme, pak podlijeme vývarem a dusíme, až je maso měkké. Vmícháme jogurt, hrášek a rýži, podle chuti dosolíme, podle potřeby přidáme ještě vývar a krátce zapečeme v troubě.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA