Speciality týdne na xkuchtik.cz

SICILSKÉ ROŠTĚNKY.

INGREDIENCE: 400g hovězího masa, 12g hladké mouky, 20g oleje, 600g brambor, 280g zeleniny, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Naklepané roštěnky osolíme, nasucho opečeme, podlijeme netučným vývarem z kostí nebo vodou a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme nasucho opraženou moukou, rozředíme vývarem a podusíme. Nakonec přidáme čerstvé máslo. Na plátky nakrájené brambory rozložíme na plech a v troubě upečeme. Pak přidáme na nudličky nakrájenou vařenou zeleninu, rozmícháme s olejem a ještě chvíli necháme v troubě. Nakonec osolíme. Při podávání dáváme brambory se zeleninou doprostřed talíře, přes ně plátek masa, který přelijeme šťávou a sypeme zelenou petrželkou.

DRŮBEŽÍ JATRA S HOUBAMI (Francie)

INGREDIENCE: 100 g slaniny, 600 g drůbežích jater, 3 cibule, 250 g čerstvých hub, 200 ml sherry nebo podobného vina, 1 lžička maizeny, 2 lžičky Vegety, 250 ml kysané smetany.

POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, v hluboké pánvi je rozškvaříme, přidáme na kousky nakrájená očištěná drůbeží játra, krátce osmahneme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a znovu osmahneme. Vyjmeme játra, k cibuli přidáme na plátky nakrájené houby, podusíme, přidáme víno smíchané s maizenou, Vegetu a kysanou smetanu a povaříme. Nakonec vrátíme zpátky játra, prohřejeme a podáváme s opečenou vekou nebo smaženými bramborovými hranolky.

BOSENSKÁ KALA

INGREDIENCE: 600g vepřových žebírek, lžíce sádla, 1 cibule, hlávka čerstvého zelí, sůl, paprika.
POSTUP PŘÍPRAVY: Žebírka rozkrájíme na větší kousky a osmažíme je po obou stranách v rozpáleném sádle. Přidáme nakrájenou cibuli a smažíme ji zároveň s masem. Zelnou hlávku rozkrojíme na čtvrtky nebo na osminy, přidáme k masu, promícháme, osolíme a poprášíme špetkou papriky Občas podléváme trochou vody a dusíme na m mírném ohni asi dvě hodiny, až zelí změkne. Pokrmem už nemícháme, jen jím občas potřeseme. Hotová kala musí být udušena doměkka, zeli. se však nesmí rozpadat. Podáváme ji s chlebem nebo s vařenými brambory.

TELECÍ JÁTRA.

INGREDIENCE: 200g telecích jater,2 větší jablka či 1 celer,50g másla, sladká paprika, trochu mouky a 4 plátky sýra.

POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaná jablka zbavíme jaderníku, nakrájíme je na tlustší kolečka, lehce osmažíme na polovici másla a opaprikujeme. Chceme-li použít místo jablek celer, očistíme jej, uvaříme a připravíme z něj řezy, které rovněž okořeníme. Plátky telecích jater posypeme moukou a po obou stranách rychle osmažíme. Posolíme je, položíme na jablka či celer, přikryjeme plátky sýra a vše dáme zapéci do horké trouby. Podáváme s chlebem.

JAVANSKÁ GRILOVANÁ RYBA.

INGREDIENCE: 1,5 kg čerstvých ryb, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, trochu vody, 1 lžička mleté pálivé papriky, 50 g másla, 1 citrón.

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou rybu potřeme marinádou z drceného česneku, sójové omáčky a vody a necháme 2 hodiny marinovat. Při grilování rybu potíráme marinádou. Hotovou rybu posypeme pálivým chilli, polijeme máslem a pokapeme citrónovou šťávou. Podáváme s chlebem nebo s bramborem.

SLANINOVÝ HRNAC (Bacon Hotpot) Anglie.

INGREDIENCE: 3 hrnky fazoli, 6 hrnků vody, 100 g anglické slaniny, 3 cibule, 2 řapíkové celery nebo 6 řapíků bulvového celeru bez listů, 2 lžíce staročeského sirupu, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce hnědého přírodního cukru nebo třtinové casonady.
POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole namočíme přes noc do hrnce. Druhý den přidáme na kostky nakrájenou slaninu, drobné nakrájenou cibuli, na plátky nakrájenou celerovou nať, přikryjeme a uvaříme fazole doměkka. Pak odkryjeme, pokapeme melasou (u nás staročeským řepným sirupem), hořčicí, posypeme přírodním cukrem a dáme zapéct, až začne cukr karamelizovat.

ŽIVÁŇSKÁ PEČENĚ

INGREDIENCE: 600-800 g různého masa (skopové, telecí, vepřové), 200 g slaniny, 4 velké brambory, zelené papriky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme řízky masa skopového, telecího a vepřového proužky slaniny a cibule a navlečeme vše na rožeň, střídavě maso slaninu, cibuli, popř. můžeme mezi to dát plátek. oloupaného bramboru či půlku paprikového lusku. Všechno stáhneme dohromady a zabalíme do měchuřiny vyprané ve slané vodě nebo do promaštěného pergamenového papíru a zavážeme na koncích. Opékáme na rožni za pozvolného otáčení asi jednu hodinu. Pozor, aby se papíry hned na počátku nepropálily.

HUSARSKÁ ŠAVLE.

INGREDIENCE: 750g vepřové kýty, sůl, 3 stroužky česneku, ml. paprika, 50g oleje, 120g slaniny, 200g dunajské klobásy, 120g cibule, 80g oleje na opékání, malé bramboráčky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřovou kýtu nakrájíme na malé kousky, mírné naklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opaprikujeme opepříme, pokropíme olejem a necháme v chladu uležet. Na jehlu napichujeme kousky masa plátky slaniny, plátky dunajské klobásy, plátky cibule a opékáme na horkém oleji po všech stranách. Na lívanečníku upečeme malé bramboráčky a přidáme je ke špízu. Příloha: jako doplněk bramboráčků je vhodný zelný salát.

HEDVÁBNÉ KUŘECÍ ŘÍZKY.

INGREDIENCE: 400g kuřecích řízků, 3 lžíce tvarohu, 3 bílku (ušlehat), 3 lžíce mléka, strouhaný eidam, sůl, kari, strouhanka, hl. mouka.
Na těstíčko: Bílky našleháme (bez soli), pak přidáme tvaroh, kari a sůl, rozmícháme, přidáme mléko a smícháme těstíčko.
POSTUP PŘÍPRAVY: Řízky naklepeme, obalíme v hl. mouce a namočíme do těstíčka a pak ještě obalíme ve strouhance promíchané s eidamem a usmažíme.

MORAVSKÝ VRABEC.

INGREDIENCE: 20 g vepřového libového bůčku, česnek, sůl, kmín, 10 g oleje, 20 g cibule.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na podlouhlé díly - na 1 porci 1 díl, potřeme utřeným česnekem se solí, okmínujeme a dáme do kastrolu na zpěněnou cibuli. Zapečeme v troubě, podlijeme netučným vývarem a upečeme za občasného podlévání šťávou doměkka. Místo do kastrolu můžeme vrabce zabalit do vymazaného alobalu a péci na plechu v troubě.
Příloha: Bramborový knedlík a špenát.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz