Speciality týdne na xkuchtik.cz

VEPŘOVÉ LEDVINKY ČCHAO.

INGREDIENCE: 250 g očištěných vepřových ledvinek, 1/2 lžíce máčené škrobové moučky, sůl, 1,5 lžíce oleje, 25 g máčeného Jidášova ucha, 1/2 pórku, 1 stroužek česneku, 1/2 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžíce vína šao-sing, 1/4 lžičky octa, wei-su, olej na zakápnutí.

POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové ledvinky po délce na plocho rozřízneme a vyjmeme žilnatou část z jejich středu. Dobře propereme v tekoucí vodě a nakrájíme na kostičky, které promícháme s máčeným škrobem a solí. Vložíme do rozpáleného oleje, prudce osmahneme, přidáme na kousky rozkrájené máčené černé houby, plátky česneku a kostičky pórku. Stále prudce restujeme. Pak zalijeme vývarem a dochutíme sójovou omáčkou, vínem, octem, wei-su a solí a zakápneme olejem.

SÝROVÁ ROLÁDA I

INGREDIENCE: 100 šunky, 250 g plátkového sýra. Náplň: 80 g másla, 2 obdélníčky taveného sýra (měkkého), 3 natvrdo vařená vejce, mlety pepř, sůl, lžíce polotučné hořčice, 1 sladkokyselá okurka, 1 cibule, zelená petržel.

POSTUP PŘÍPRAVY: Plátkový sýr v dobře uzavřeném mikrotenovém sáčku ponoříme do horké vody a necháme změknout. Mezitím si připravíme náplň: Máslo utřeme s tavenými sýry do pěny, přidáme drobně nakrájená vejce, okurku a zelenou petržel, přidáme hořčici, koření a sůl. Na obdélníku alobalu vyválíme ze změklého sýra placku, kterou potřeme polovinou náplně. Na tu poklademe plátky šunky, na něž rozetřeme zbytek náplně, vše zarolujeme a zabalíme do alobalu. Hotovou roládu dáme ztuhnout do lednice.

PROVENSÁLSKÉ GRILOVANÉ KUŘE – Francie.

INGREDIENCE: 1 kg kuřete, olej, 1 citrón, nahrubo tlučený černý pepř, 1 lžíce rozmarýnu, 1 lžíce tymiánu, 1 lžíce petrželky, 50 ml bílého vína.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře rozdělíme na porce a potřeme je olejem smíchaným se šťávou z citrónu, vetřeme pepř, rozmarýn, tymián, petrželku a necháme hodinu odležet. Porce opékáme na grilu z obou stran a potíráme zbylou marinádou, zředěnou vínem. Podáváme s rýží.

SRBSKÝ AJVAR.

INGREDIENCE: 2 velké baklažány, 8 rajčatových paprik, 2 stroužky česneku, citrónová šťáva, mletý pepř, sul, olej, petrželka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu upečeme v troubě. Baklažány během pečení propícháme vidličkou, aby se lépe propekly. Upečené oloupeme a zbavíme semen. Umeleme nebo jemně rozsekáme. Přidáme velmi jemně nakrájený česnek a petrželku. Osolíme, opepříme, okyselíme a zakapeme olejem. Necháme v chladnu proležet a mažeme na topinky. Obkládáme plátky rajčat a půlkami vypeckovaných oliv.

ČOU SE ŠOU 1.

INGREDIENCE: 1 kg vepřového masa, 3 lžíce oleje, 1 lžíce, solamylu, 1 lžíce kari koření, 1 lžíce pálivé papriky, 1 lžíce magi, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 vejce, cibule.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na tenké hranolky, cibuli na kolečka a spolu se všemi ingrediencemi smícháme. Dáme do chladna na 24 hodin odležet. Potom dáme smažit na lívanečník na rozpáleny tuk.

RYBÍ KARBANÁTKY.

INGREDIENCE: 500 g ryby, 20 g másla, 1 cibule, 1 žemle, 1 dl mléka, 3 vejce, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 1 šálek strouhanky, 1 šálek oleje.

POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí maso vykostíme, stáhneme z kůže, umeteme a spojíme s cibulí usmaženou na másle, se žemli máčenou v mléce a s dvěma vejci. Směs osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Zformujeme malé karbanátky, obalíme je ve vejci a ve strouhance a osmažíme na oleji. Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zvlášť připraveným špenátem. Nebo je na 14 dní naložíme do okurkového ostřejšího laku s cibulí.

KUŘECÍ KARI PO INDICKU.

INGREDIENCE: 1 středně velké kuře, sůl, 3 lžíce oleje, 1 velká cibule, 2 str. česneku, 1 lžičky mletého koriandru, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky kari, 1 malý rajčatový protlak.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře rozdělíme na menší kousky a alespoň částečně vykostíme, osolíme a na oleji po všech stranách opečeme. Ke konci opékání zpěníme vedle kuřete nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek a koření. Podlijeme a pod pokličkou dusíme doměkka. Ke konci dušení přidáme protlak, dochutíme solí a dodusíme. Podáváme s dušenou rýží a se salátem nebo s kompotem.

FILÉ PO SICILSKÉM ZPŮSOBU.

INGREDIENCE: 600 g filé, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř, hladká mouka, 2 lžíce oleje, 2 velké cibule, 1 stroužek česneku, 2 zelené papriky, 1 malý rajčatový protlak.

POSTUP PŘÍPRAVY: Částečně rozmražené filé rozdělíme na plátky, nakrájíme na proužky zakapeme citrónem, osolíme a opepříme. Potom lehce o,balíme v mouce a na oleji opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek, na nudličky nakrájené očištěné papriky, protlak trochu zředěný vodou a udusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží a se salátem.

ZBOJNICKÁ JEHLA.

INGREDIENCE: 500 g hovězí svíčkové, 500 g jehněčí kýty, 300 g spišské nebo čabajské klobásy, 2 cibule, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, olej.

POSTUP PŘÍPRAVY: Svíčkovou i jehněčí nakrájíme na menší kousky, naklepeme je paličkou, osolíme, opepříme, potřeme rozdrceným česnekem, zalijeme olejem a necháme 5 hodin v chladu proležet. Před přípravou napichujeme na jehlice nebo špejle plátky klobásy, kousky masa a cibuli nakrájenou na kolečka. Můžeme přidat i čerstvou, na d1ky nakrájenou papriku, hlavičky žampiónů nebo jiných tužších hub, kousky rajčat apod. Pečeme na rozpáleném oleji nebo na grilu s dřevěným uhlím za častého obracení dozlatova. Podáváme se zeleninou, s různě upravenými brambory nebo s pečivem.

ŘECKÁ SEKANÁ.

INGREDIENCE: 40 g telecího masa, 40 g hovězího masa, sůl, 1 vejce, 20 g dušené rýže, 30 g mléka, petrželka, 3 g hladké mouky, 10 g másla.

POSTUP PŘÍPRAVY: K jemně umletému syrovému masu přidáme sůl, dušenou rýži, vejce, jemně sekanou petrželku a trochu mléka. Dobře vypracujeme. Z připravené hmoty utvoříme šišku, kterou podlijeme vodou,a pečeme v předem vyhřáté troubě. Při pečení podléváme šťávou. Hotovou šťávu zahustíme nasucho opraženou moukou ve vodě rozředěnou a povaříme. Zlepšíme čerstvým máslem.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz