INGREDIENCE: 1 holub (nejlepší je mladý, který ještě neopustil hnízdo), 70 g másla, 1 cibule, 2 papriky, 50 g slaniny, lžička mouky, lžíce kyselé smetany, špetka papriky, citrónová šťáva, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle usmažíme cibulku, přidáme papriky, na ně vložíme opepřeného, slaninou protaženého holuba a za stálého jej v troubě upečeme. Potom holuba vyndáme, šťávu zaprášíme moukou, přidáme kyselou smetanu a necháme povařit. Žádanou chuť dodáme paprikou, citrónovou šťávou a solí a šťávu pak přecedíme do rozpůleného holuba. Příloha: Rýže, knedlík nebo i brambory a salát.
INGREDIENCE: 1 kachna (asi 2000g), kmín, 1500g kyselého zelí, 50g sádla, 150g cibule, 2 dl bílého vína, 200 g libového uzeného masa, zelená petrželka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchanou kachnu osolíme, okmínujeme a upečeme jen napolovic. Potom ji rozporcujeme a dusíme v kyselém zelí, do něhož jsme zamíchali kostky uzeného, zpěněnou rozkrájenou cibuli, vše ochuceno bílým vínem a osoleno. Při podávání sypeme zelenou petrželkou a jako přílohu dáváme vařené brambory nebo chlupaté knedlíky, přelité šťávou z kachny.
INGREDIENCE: 450 g předního hovězího masa bez kostí, 50 g sádla, 2 cibule, lžička mleté sladké papriky, kmín, 4 stroužky česneku, sůl, 250g kysaného zelí, 2 zelené papriky, 40 g rýže, 2 dl kysané smetany.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné maso nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, kmín, česnek utřený se solí, maso a osmahneme. Podlijeme a dusíme, až je maso téměř měkké. Potom k němu přidáme překrájené zelí i s lákem a na nudličky nakrájené papriky. Dusíme dále, a když je zelí poloměkké, přidáme spařenou rýži. Podle potřeby podlijeme a dusíme, až je vše měkké. Hotový guláš podle potřeby dochutíme, zalijeme smetanou a necháme krátce povařit. Podáváme v polévkových miskách nebo na hlubokých talířích. Příloha: chleba nebo slaný rohlík.
INGREDIENCE: 750g v vepřové kýty, sůl, pepř, 5 g hořčice, 100g šunky, 100g křenu, 60g oleje, 15g hl. mouky, 1,5 dl vývaru, 30g másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené řízky více rozklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí položíme plátek šunky a posypeme strouhaným křenem. Řízek přehneme, okraje zaklepeme nebo sepneme párátkem. Opečeme po obou stranách na horkém oleji, měkké vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou, provaříme, osolíme a zjemníme máslem. Šťávou přelijeme plněné řízky. Příloha: smažené hranolky, různé upravené brambory, ryže, hlávkový salát.
INGREDIENCE: 500g hovězí plece, 2 vejce, sůl, mletý pepř, 50 g slaniny, 1 cibule, 250 g čerstvých hub, ó0-80 g sádla, 2 lžíce kečupu, 100 ml červeného vína, 3 kuličky jalovce, voda.
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso umeleme, přidáme asi 3 lžíce studené vody, dva bílky, sůl, mletý pepř a vše dobře promícháme. Směs dáme vychladit. Mezitím rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a dozlatova jí osmažíme. Potom přidáme na plátky pokrájené houby, sůl a vše vydusíme do tuku. Nakonec vmícháme dva žloutky. Z masové směsi vytváříme placičky a do jejich středu vkládáme houbovou náplň. Pak placičky s náplní opatrně svineme do závitků a na rozehřátém sádle opečeme. Opečené vyjmeme, do zbytku sádla přidáme kečup, vlijeme červené víno, rozmícháme a závitky opatrně vložíme zpět. Nakonec přidáme jalovec, podle potřeby podlijeme vodou a ještě krátce podusíme. Po dohotovení kuličky jalovce vyjmeme. Vhodnou přílohou je dušená rýže i smažené bramborové hranolky.
INGREDIENCE: 120 g vepřového plecka, 25 g cibule, 3 lžičky rumu, sladká paprika, sůl, pepř, citrónová šťáva, 10 g slaniny, 50 g rajčat, kopr.POSTUP PŘÍPRAVY: Na malé kousky nakrájené vepřové maso naklepeme, osolíme, opepříme, opaprikujeme, vložíme do nádoby, poklademe plátky cibule, pokapeme citrónovou šťávou a rumem a necháme několik hodin odležet. Pak napichujeme střídavě se slaninou a cibulí na jehlu a grilujeme. Obkládáme rajčaty a sypeme sekaným koprem.
INGREDIENCE: 4 plátky masa z krůtích prsíček, l vejce, 2 lžíce mléka, hladká mouka a strouhanka na obalení.
Mmarináda: štává ze 3 citrónů, 2 jemně posekané cibule, hrst nakrájené petrželové natě, rozdrcený bobkový list, sůl, pepř, voda.
POSTUP PŘÍPRAVY: Řízky vložíme do připravené marinády a necháme odležet do druhého dne. Pak řízky osušíme a už běžným způsobem obalíme v trojobalu. Smažíme nebo fritujeme. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
INGREDIENCE: 250 g vepřových jater, 1/2 sklenky bílého vína, 1/2 menší cibule, 1/2 stroužku česneku, 2 listy čerstvé máty peprné, 1/2 lžičky zelené petrželky, 2 kuličky celého pepře, špetka kmínu, mletá paprika, mletá skořice, 1 lžíce oleje, 1/2 sklenky vývaru, 3/4 lžíce strouhanky, citrón, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Pokrájená játra s pepřem dusíme doměkka na víně. Pak rozpálíme olej, osmahneme nakrájenou cibuli a česnek dosklovata, přidáme koření, játra, mátu, zalijeme vývarem a zasypeme strouhankou. Dusíme pět až deset minut. Osolíme, obložíme plátky citrónu.
INGREDIENCE: 800g hovězího roštěnce, 8 zrn hřebíčku, 40g perníku, 20g medu, 150g másla, 120g cibule, 50g sádla, 1 citrónu, 2 dl červeného dezertního vína, strouhaný zázvor, ml. pepř, 30g slaniny, ocet, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso propícháme hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru a pepře a pečeme na másle spolu s krájenou slaninou. Potom dáme maso do hrnce (i s tukem, na kterém se peklo), zalijeme studenou vodou, přidáme na sádle osmaženou cibuli, trochu octa, citrón nakrájený na plátky, med a vaříme do měkka. Pak maso vyjmeme, vývar procedíme a přidáme jemně nastrouhaný perník, který jsme předeme namočili do červeného vína. Vývar povaříme a vzniklou „vodvářku“ přeléváme nakrájené maso. Příloha: knedlík.
INGREDIENCE: 2 prsní kuřecí řízky, 250 g cukety nebo dýně, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 jablko, (kyselejší), 1 lžíce rozinek naložených do rumu, 1 kávová lžička cukru, 200 ml smetany, sójová omáčka, (sladká), sůl, bílý mletý pepř, olivový olej.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pokrájíme na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na oleji, přisypeme cukr, sůl, pepř a necháme zrůžovět. Přidáme maso a dusíme. Až se maso zatáhne, přidáme na kostičky pokrájenou cuketu a jablko. Vše dusíme doměkka. Pak přidáme rozinky i s rumem, zalijeme smetanou a necháme lehce provařit. Na závěr ochutíme sójovou omáčkou. Podáváme s těstovinami.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA