Speciality týdne na xkuchtik.cz

NOVOROČNÍ ZELŇAČKA ( Od Jarky a Vaška ).

INGREDIENCE: Poměr surovin je daný opět chuti a fantazii „to značí všeho přiměřeně“. Ale pozor nesmí tam scházet tyto ingredience jinak to nebude ono.

TENTO RECEP NAJDETE KLIKNUTÍM ZDE!!

NEJŽÁDANĚJŠÍ VAŠKUV VÁNOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT .

INGREDIENCE: Den předem uvařené brambory ve slupce, vejce uvařená natvrdo, cibule spařená vařící vodou ( aby v salátu nekvasila), plnotučná hořčice, sůl, pepř, sterilované sladkokysele okurky, sterilovaný hrášek, sterilovány celer, sterilovaná kapie, gothajský nebo dietní salám, uvařenou mrkev, majonézu a tatarskou omáčku.

TENTO RECEP NAJDETE KLIKNUTÍM ZDE

RYBÍ PĚNA.

INGREDIENCE: 300 g rybího masa, 1 bílek, 1 l smetany ke šlehání, sůl, pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY: Upečené rybí maso vykostíme a jemně umeleme. Přidáme bílek, osolíme a okořeníme. Vše dáme do hlubší nádoby, kterou postavíme na rozdrceny led. Po lžičkách přidáváme smetanu a šleháme do zhoustnutí. Podáváme chlazené s bílým pečivem.

JELENÍ KOTLETY – Čechy.

INGREDIENCE: 6 jeleních kotlet, mletý pepř, olej, sůl, bylinkové máslo.

POSTUP PŘÍPRAVY: Jelení kotlety vykostíme, odblaníme, očistíme, po krajích nařízneme, naklepeme, opepříme, potřeme olejem a necháme uležet. Uleželé pečeme na roštu po obou stranách, osolíme a podáváme s koláčkem bylinkového másla.

GRUZÍNSKÉ ČACHOCHBILI.

INGREDIENCE: Olej, máslo, 1 větší kuře, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, 3 rajčata, sůl, 1 citrón nebo estragonový ocet, vývar, 250 ml kefíru.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do kotlíku dáme olej s oříškem másla a kuře rozsekané na kusy velikosti polovičních porcí postupné opečeme dozlatova. Opečené maso vyjmeme. Pak v tuku zpěníme drobné nakrájenou cibuli, rozpustíme papriku, přidáme rozkrájená rajčata, opečené maso, osolíme, okyselíme citrónovou šťávou nebo octem, podlijeme vývarem a dusíme, až je maso měkké a tekutina téměř vyvařená. Přelijeme kefírem, prohřejeme a podáváme s rýží.

PYTLÁCKÝ ZAJÍC (Poachers Rabbit) – Anglie.

INGREDIENCE: 1 zajíc nebo králík, sůl, voda, hladká mouka, sušená petrželka, tymián a máta, máslo, 3 cibule, 200 g čerstvých hub ( 15g sušených ), 4 brambory, estragonový ocet, 100 g slaniny.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zajíce rozdělíme na porce a přes noc naložíme do silné osolené vody. Druhý den porce důkladné osušíme a obalíme v mouce smíchané s petrželkou, tymiánem a mátou. Do dobře vymaštěného kotlíku nebo hlubokého pekáče poklademe vrstvy masa, sekané cibule, krájených čerstvých (nebo předem namočenych sušenych) hub a uzavřeme vrstvou brambor nakrájených na plátky. Pokropíme octem a pokryjeme plátky slaniny. Zakryjeme a pomalu pečeme asi 2 hodiny. Půl hodiny před dopečením odkryjeme, aby se slanina opekla.

BOSTONSKÉ FAZOLE (Boston Baked Beans) – USA.

INGREDIENCE: 3 hrnky fazolí, 6 hrnků vody, 3 cibule, 3 lžíce řepného sirobu, mletý pepř, 1 plechovka rajčatové šťávy, 3 lžíce ostré hořčice, 500 g kladenské šunky, sůl, 3 lžíce třtinového cukru casonady.

POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole namočíme do tlakového hrnce přes noc. Druhý den přidáme drobně sekanou cibuli, řepný sirob (prodává se jako "staročeský"), pepř, rajčatovou šťávu, hořčici, šunku v celku a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky, fazole osolíme a promícháme, navrch dáme plátky masa, posypeme třtinovým cukrem a dáme zapéct.

PLESKAVICE (kuličky z mletého masa).

INGREDIENCE: 300 g vepřového, 300 g telecího nebo mladého hovězího masa, sůl, pepř, 2 cibule.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso umeleme, přidáme pepř, sůl, dobře promícháme a necháme šest hodin stát. Potom utvoříme kuličky veliké jako půl vejce a opečeme je ze všech stran na roštu. Upečené jsou asi za osm až deset minut. Pečené pleskavice promícháme v nahřáté míse s jemné nakrájenou cibulí a podáváme je s vekou.

RIZOTO PO ČÍNSKU.

INGREDIENCE: 250 g rýže, 250 g vepřového nebo uzeného masa, 4 malé cibule, 4 vejce, 4 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, lžička kari koření, petrželka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Opranou rýži zalijeme vodou, osolíme a uvaříme. Na kostičky nakrájené maso podusíme v malém množství vody. V hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme do něj kari, rýži a promícháme. Potom přidáme kousky masa. Nakonec vmícháme vejce s nadrobno nakrájenou cibulí a necháme srazit. Na talířích rizoto ozdobíme nasekanou petrželkou.

SMAŽENÉ TOMATY V BYLINKOVÉM TĚSTÍČKU.

INGREDIENCE: 500g malých rajčátek, 2 vejce, 100g hl. mouky50g strouhaného sýra, 1 dl mléka, 2 dl oleje, bazalka, koriandr, sůl, bílý pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY: Slupku rajčátek nakrojíme, spaříme ve vařící vodě a oloupeme. Z nasekaných bylinek, sýra, mouky, mléka a vajec připravíme těstíčko. Oloupaná rajčátka obalíme v hladké mouce, v těstíčku a hned smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat a ihned podáváme.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz