Speciality týdne na xkuchtik.cz

FRANCOUZSKÉ BRAMBORY S HOUBAMI A ČOČKOU.

INGREDIENCE: 500g brambor, 200g hub, 200g vařené čočky, 100 ml mléka, 1 vejce, 20g oleje, 1 cibule, 1 lžíce kořeninových natí, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Houby udusíme na cibuli, brambory nakrájíme na plátky. Suroviny uložíme do pekáče, osolíme, okořeníme a zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce. Obměna: Můžeme posypat strouhaným sýrem.

INDONÉSKÉ KAARI.

INGREDIENCE: 400 g libového vepřového masa, 2 zelené papriky, 1 cibule, sůl, lžička kari, 2 lžíce vína sherry, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, vývar.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso, očištěnou papriku a cibuli nakrájíme na nudličky, osolíme, promícháme s kari a se sherry. Necháme v chladnu půl hodiny odležet. V pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na něm rozdrcený česnek, přidáme okořeněné maso a opečeme. Podlijeme a udusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží a s kečupem. Sherry nahradíme i naší Tesavelou Carmen.

UTOPENCI ZA PÁR MINUT !

INGREDIENCE: 1 kg špekáčků, 6 lžic oleje, 2 lžíce obyč. hořčice, 12 lžic kečupu, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce octa, 1 lžička pepře, 1 lžička soli, 1 lžička sladké papriky, 2 cibule.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do kotlíku dáme olej a ostatní přísady. Necháme chvíli povařit. Mezitím oloupeme špekáčky a cibuli, oboje nakrájíme na kolečka. Pak to vmícháme do již připravené zálivky a je hotovo. Můžeme konzumovat v ještě teplém stavu, vynikající jsou i za studena. Dobrou chuť.

JARUŠČINA ČÍNA.

INGREDIENCE: 2-4 kuřecí řízky nebo kuřecí prsa (varianty: krůtí nebo vepřové maso), sůl a pepř, 4-6 větších nakládaných okurek (varianty: pórek, nakládané žampióny, papriky - žlutá, zelená, červená, oranžová, sojová omáčka, rýže (varianty: čínské těstoviny, vařené brambory, bramborová kaše).
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na malé kousky (nudličky), osolíme. Na oleji osmahneme cibulku a přidáme maso. Můžeme trochu popepřit. Nakrájíme okurky a přidáme je k masu. Po chvíli přidáme sojovou omáčku (cca 3-4 lžíce). Necháme prohřát a podáváme s rýží ev. s těstovinami. Čínské těstoviny připravíme podle návodu (přelijeme horkou vodou a necháme chvíli stát, slijeme vodu a těstoviny osmahneme na trošce oleje - pozor pokud to s olejem přeženete budou moc mastné). Nakonec smícháme s masovou směsí.

KLOPSY NA ZELENINĚ.

INGREDIENCE: 40 g telecího masa, 40 g hovězího masa, sůl, 1 vejce, 10 g žemle, 20 g mléka, citrónová kůra, 20 g mrkve, 20 g brukve, 10 g fazolek, 10 g hrášku, 3 g hladké mouky, 10 g másla.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso umeleme, osolíme, spojíme s vejcem a v mléce zvlhčenou žemlí. Přidáme citrónovou kůru a jemně sekanou petrželku. Dobře zpracujeme. Z hmoty tvoříme noky, které dusíme společně s pokrájenou zeleninou doměkka. Šťávu můžeme zahustit nasucho opraženou a ve vodě rozmíchanou moukou a povařit. Hotovou zlepšíme čerstvým máslem.

SÝROVÁ POLOKOULE (Itálie).

INGREDIENCE: 100 g rokfóru, 100 g jemného tučného tvarohu, lžíce koňaku nebo brandy, 5 velkých vlašských ořechů, špetka strouhané citrónové kůry.

POSTUP PŘÍPRAVY: Rokfór gorgonzolu nebo nivu (k nivě přidáme 20 až 30 g másla) prolisujeme s tvarohem přes drátěné síto. Přidáme koňak nebo brandy, trochu strouhané citrónové kůry a jemně nasekané ořechy. Dobře propracované - nejlépe vidličkou - na talířku zformujeme do úhledné polokoule, kterou můžeme ozdobit půlkami ořechů, ředkvičkami nebo řezy syrové červené papriky. Podáváme se slaným pečivem.

VENKOVSKÝ HRNEC – Mexiko.

INGREDIENCE: 3 hrnky fazolí, 6 hrnků vody, 2 cibule, 400 g vepřových kůží, 2 stroužky česneku, 250 g slaniny, 3 čerstvé čile papričky, 250 g rajčat, sůl, nať koriandru, 300 ml světlého 10° piva.

POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole namočíme s krájenou cibulí přes noc. Druhý den přidáme na kostky nakrájené kůže; sekaný česnek a uvaříme doměkka. Do hluboké pánve dáme na kostičky nakrájenou slaninu, rozškvaříme, přidáme drobné pokrájené čile papričky a oloupaná rajčata, osmahneme, přidáme fazole i se zbylou tekutinou, osolíme a povaříme, až se tekutina vsákne. Podáváme sypané zeleným koriandrem. Přidáme-li při ohřívání do fazolí i pivo, získáme opilé fazole.

ŽIVÁŇSKÝ ŠAŠLIK.

INGREDIENCE: 100 g vepřového plecka, sůl, 50 g brambor, 10 g rajčatového protlaku, 5 g másla.

POSTUP PŘÍPRAVY: Na kostky pokrájené maso a syrové brambory napichujeme střídavě na špejli. Posypeme pažitkou a opečeme nasucho. Pak trochu podlijeme a dusíme doměkka. Ke zvýraznění chuti přidáme do šťávy rajčatový protlak. Vhodným příkrmem k šašliku je rýže. Místo dušení můžeme šašlik připravovat na grilu, nejlépe na Etagrilu. K hotovému pokrmu přidáme čerstvé máslo. másla.

BRAMBORY Z KRAJE DAUPHINE.

INGREDIENCE: 60 g másla, 1 stroužek česneku, 1 kg brambor, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 150 g strouhaného sýru, 1/4 l nesvařeného mléka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Ohnivzdornou zapékací mísu vymastíme a vytřeme česnekem. Syrové oloupané brambory nakrájíme na plátky tlusté asi 3 mm, rovnáme postupně do mísy a každou vrstvu opatrně osolíme, okořeníme a posypeme sýrem. Poslední vrstvou jsou brambory. Zalijeme osoleným a opepřeným mlékem navrch posypeme sýrem a poklademe lupínky másla. Při střední teplotě zapékáme 45 až 60 minut. Hotové brambory musí být měkké, mléko vydušené a povrch pěkně dozlatova. Barví-li se brambory svrchu příliš rychle, zakryjeme je během pečení alobalem. Pokrm podáváme se špenátem.

ŠOUA – Alžír.

INGREDIENCE: 1 kg skopové plece, sůl, 3 lžíce drceného kmínu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso vykostíme, potřeme solí, zabalíme do utěrky, svážeme a uvaříme v páře v tlakovém hrnci nebo na napařovači knedlíků asi 1 1/2 hodiny. Na stůl podáváme v celku s miskami soli a drceného kmínu. Každý si sám ukrajuje kousky a máčí v soli a kmínu. Podáváme s bílým chlebem.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz