INGREDIENCE: 6 lžic oleje, 7 cibulí, 7 rajčat, 2 sladké papriky, 1 pálivá paprika, sůl, 6 vajec.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme oloupaná nadrobno nakrájená rajčata, drobné pokrájené oloupané papriky, osolíme a dusíme za častého míchání, až se zelenina rozvaří a vznikne kaše. Horkou kaši dáme do misek a zalijeme rozšlehaným vajíčkem.
INGREDIENCE: 100g hovězího masa, sůl, sušené houby, 50g rajčete, 3g hladké mouky, petrželka, 10 g másla, 20 g smetany.
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso dusíme s houbami a během dušení podléváme vodou. Přidáme rajčata nebo rajčatový protlak a vše udusíme doměkka. Zahustíme nasucho opraženou moukou, rozmícháme ve smetaně a povaříme. Okořeníme sekanou petrželkou a přidáme čerstvé máslo.
INGREDIENCE: Prsa z dvou kuřat, 60 g sádla nebo oleje, lžička mouky, 1 lanýž, několik oliv, 2 cibule, 3 stroužky česneku, zelená paprika.
POSTUP PŘÍPRAVY: K naklepaným a dočervena opečeným. kuřecím prsíčkům přidáme jemně nakrájenou cibuli, česnek, rozkrájený lanýž a papriku. Podusíme, zaprášíme moukou, zasmahneme a podle možnosti přidáme i několik rozkrájených oliv. Podává se s dušenou rýží, bramborem nebo s opečeným černým chlebem a s kyselou okurkou.
INGREDIENCE: 250 g makarónů, 4 vepřové ledvinky, 1 cibule, sůl, pepř, 1 lžíce hl. mouky, 50 g sádla, kečup.
POSTUP PŘIPRAVY: Makaróny rozlámeme a uvaříme do měkka ve slané vodě. Mezitím ledvinky zbavíme močovodů tuku a nakrájíme na plátky. Pak je spaříme. Bez soli je rychle podusíme na sádle nebo másle s cibulkou, nejvýše 10 minut, jinak jsou tvrdé. Pak je zaprášíme moukou vybereme a šťávu krátce povaříme. Potom polovinu uvařených makarónů smícháme s ledvinkami a šťávou a navršíme na mísu. Ostatní jen omaštěné makaróny nasypeme nahoru a vše polijeme kečupem.
INGREDIENCE: 1 velké kuře, sůl, 4 stroužky česneku, 1 lžíce dobromysli, mletý pepř, olej, 1 větší cibule, 150 g uzené krkovičky, 2 zelené papriky, 500 g rajčat, 1 l vývaru, 300 g sterilovaného zeleného hrášku, 12 oliv, 1 1 hrnku vařené rýže, 300 g strouhaného sýra.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře rozdělíme na porce a potřeme pastou ze soli, česneku, dobromysli a pepře a necháme hodinu odležet. Na oleji opečeme drobné nakrájené kuřecí sádlo, na něm opečeme postupné kuřecí porce, které vyjmeme. Pak zpěníme nasekanou cibuli, přidáme na kousky nakrájené uzené maso papriku, rajčata, přidáme opečené kuřecí maso, podusíme, přilijeme vývar a dodusíme. Když je maso měkké, přidáme hrášek, olivy, rýži a podáváme sypané sýrem. Asopao je řidší konzistence.
INGREDIENCE: 4 malé lilky, 1 houska, 6 lžic mléka, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 150 g hub, 2 rajčata, 1 bílek, sůl, ml. pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Housku nakrájíme na malé kostičky a zvlhčíme mlékem. Necháme ji nasáknout a pak rozmělníme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme houby a podusíme je. Rajčata ponoříme do vroucí vody a necháme je spařit. Oloupeme je a nakrájíme na kousky, pak přidáme k houbám a ještě chvilku podusíme. Lilky rozřízneme podélně na poloviny, vnitřky vydlabeme a nakrájíme najemno. Přidáme je k houbám společně s houskou, bílkem, solí a pepřem a důkladně promícháme. Nádivkou naplníme lilky a položíme je do vymazaného pekáče. Pečeme v troubě asi 40 minut při 180°C.
INGREDIENCE: 600 g kuřecího masa, 150 g pórku, 100 g bílých sterilovaných fazolek, 1 kapie, 1 kedluben, 100 g žampionů, sůl, ml. pepř, olej, 150 ml drůbežího vývaru, 1 lžička solamylu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a promícháme. Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájený pórek, přidáme pokrájený kedluben, maso a za stálého míchání smažíme. Podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme pokrájené žampiony, pokrájené sterilované fazolky a dusíme téměř doměkka. Opepříme, podle potřeby podlijeme vývarem, zahustíme solamylem a krátce povaříme.
INGREDIENCE: 1 kg větších syrových brambor, 1 cibule, 100 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, sádlo na pekáček, 150 g brynzy.
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory jemně nastrouháme spolu s cibulí, přidáme prosetou mouku, vejce, česnek utřený se solí, pepř a rozemnutou majoránku. Zamícháme a rozetřeme tence do tukem vymaštěného pekáčku. V troubě dozlatova upečeme. Nakrájíme na porce, rozdělíme na talíře, posypeme rozdrobenou brynzou a podáváme k čaji nebo ke kysanému mléku.
INGREDIENCE: 150g vepřové svíčkové, sůl, pepř, 1 lžičky hořčice, červená sterilovaná kapie, lžíce nakrájené cibule, lak z kapií, olej.
POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a osmáhneme po obou stranách. Přidáme cibuli, kapii nakrájenou na nudličky, osmáhneme, podlijeme trochou laku a maso v pikantní šťávě dopečeme doměkka.
INGREDIENCE: 2 kg tykve, 5 dl vody, 5 dl octa, l lžíce soli, 750 g cukru, l lžíce celého pepře, zázvor, 6 feferonek.
POSTUP PŘÍPRAVY: Omytou a očištěnou tykev pokrájíme na kostičky. Z octa, soli a vody připravíme nálev, který nalijeme na tykev. Necháme stát 24 hodin. Druhý den nálev slijeme, přidáme k němu cukr a necháme přejít varem. Takto připravený nálev nalijeme na tykev, přidáme koření, pokrájené feferonky a vaříme, až je tykev sklovitá. Tykev i s nálevem rozdělíme do sklenic, zavřeme a sterilujeme 20-25 minut.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA