Speciality týdne na xkuchtik.cz

ROSTOCKÉ ŘÍZKY

INGREDIENCE: 400 g vepřové kýty, 30 oleje, 15 g másla, 15 g hl. mouky, 30 g slaniny, 30 drůbežího salámu, 4 vejce, 4 sardelová očka (nebo 2 sardinky), 4 plátky citrónu, vývar z kostí, petrželka, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Z očištěného masa nakrájíme řízky, naklepeme je, nařízneme okraje, aby se maso nekroutilo, osolíme a opepříme. Pak řízky poprášíme hladkou moukou a v rozpáleném oleji opečeme. Měkké maso vyjmeme, urovnáme na talíře a šťavu vysmahneme. Zaprášíme ji moukou, zředíme studeným vývarem a dohladka povaříme. Nakonec ji ochutíme čerstvým máslem. Řízky přelijeme šťávou, obložíme plátky vařených brambor, které posypeme nasekanou petrželkou. Na maso dáme sázená vejce, ozdobená sardelovými očky.

ALBÁNSKÉ KŮZLE

INGREDIENCE: 1 kg kůzlečího nebo jehněčího masa, sůl, 100 g másla, 500 ml smetany, 4 vejce, 2 lžíce kaparů, 3 stroužky česneku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na plátky, osolíme a na másle po obou stranách krátce opečeme. Pak je vložíme do zapékací misky, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci, sekanými kapary, drceným česnekem, soli a zapečeme. Podáváme s vekou.

OVČÍ OCÁSKY (Čína)

INGREDIENCE: 1 kg jehněčího, 1 cibule, 1 lžičky glutasolu, 1 vejce, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžičky maizeny, mletý pepř, sůl, olej, čínská omáčka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso umeleme í s cibulí, přidáme glutasol, vejce, sójovou omáčku, maizenu, pepř, sůl a důkladné promícháme. Ze směsi vyválíme ocásky necelé 2 cm silné a asi 8 cm dlouhé Napichujeme je na špejle, potřeme olejem a opečeme na grilu. Podáváme s rýži a čínskou omáčkou.

PLAKI ( Rybí filé po Řeckém způsobu).

INGREDIENCE: 600g filé, sůl, citrónová šťáva, 2 lžíce oleje, 3 větší 3 stroužky česneku, petrželka, špetka majoránky 4-6 rajčat, mletý pepř, 2 menší citróny, 40g másla.

POSTUP PŘÍPRAVY: Částečně rozmražené filé rozdělíme na plátky, osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Na oleji osmahneme na plátky nakrájenou cibuli a rozsekaný česnek, přidáme nadrobno nakrájenou petrželku a rozemnutou majoránku. Do tohoto základu vložíme filé, poklademe je oloupanými, na čtvrtky nakrájenými rajčaty, osolíme, opepříme, poklademe oloupanými, jader zbavenými a na tenké plátky nakrájenými citróny. Navrch poklademe tenkými lupínky másla a v troubě pod pokličkou dusíme asi pul hodiny. Podle potřeby během dušení můžeme podlít vodou.

BULHARSKÁ KJUFTETA

INGREDIENCE: 500 g skopové plece, 60g oleje, 1 vejce 100 g brambor, 100 g cibule, petrželka, 200 g rajčat, pepř, sůl, 1 žemle.

POSTUP PŘÍPRAVY: Skopové maso umeleme na masovém strojku společně se žemlí namočenou ve vodě a dobře vymačkanou. Do směsi přidáme nastrouhané brambory, vejce, polovinu nastrouhané cibule, sůl, pepř a dobře promícháme. Ze směsi utvořme podlouhlé šišky (jako na čevapčiči, tři kusy na jednu porci), obalíme je v drobně usekané petrželce a pečeme po obou stranách společné s nakrájenou cibuli. Na opečené šišky položíme na plátky nakrájená rajčata a necháme v troubě chvíli podusit. Pečené kjuftety dáváme se šťávou na teplém talíři. Jako přílohu podáváme dušenou rýži nebo chléb.

SKOPOVÁ KÝTA HAYASTAN – Arménie

INGREDIENCE: 1 skopová kýta, 6 stroužků česneku, mletý pepř 1 lžíce chmeli - suneli nebo saturejky, 1 citrón, olej, 3 cibule, 2 lžičky adžiky (naložená pálivá zeleninová směs), sůl, 3 rajčata, 1 menší zelená tykev (asi 15 cm dlouhá).

POSTUP PŘÍPRAVY: Kýtu vykostíme, rozdělíme na 3 stejné kusy, které důkladné potřeme marinádou z drceného česneku, pepře, chmeli suneli, citrónové šťávy, oleje a necháme 1 hodinu uležet. Pak jednotlivé kusy prudce opečeme na oleji, dáme do vymaštěné zapékací misky, obložíme sekanou cibulí, potřeme adžikou a přikryté dáme do trouby péct. Po opečení horní strany osolíme, maso obrátíme, potřeme znovu adžikou, přidáme oloupaná a na kousky nakrájená rajčata, na plátky nakrájenou tykev a dopečeme. V závěru pečení odkryjeme, aby se maso opeklo. Podáváme s chlebem.

TETŘEV NA VÍNĚ

INGREDIENCE: 1 tetřev, sůl, špetka pepře, 100 g slaniny, 2 sklenky vína, 100 g másla, hovězí polévka, 2 lžíce mouky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Tetřeva necháme odležet v peří, pak ho oškubeme, vykucháme, očistíme, osolíme, opepříme, prošpikujeme, dáme do pekáče a polijeme vínem. Takto ho necháme celou noc. Ráno jej vyjmeme a dáme péci na máslo, poléváme ho vínem, v němž byl naložen, a hovězí polévkou. Když je tetřev měkký, vyndáme ho, šťávu zahustíme moukou, nalijeme zpět na tetřeva a podáváme.

PLNĚNÉ ZELNÉ LISTY (Dolmatos) – Řecko.

INGREDIENCE: 3 lžíce oleje, 3 cibule, 3 stroužky česneku, 1 1 hrnku rýže, 2 1 hrnku vývaru, 1 lžička tymiánu, mletý pepř, 1 lžička bazalky, 70 g rozinek, 600 g mletého jehněčího masa, 1 vejce, 1 lžíce kopru, 1 lžíce Vegety, 1 hlávka zelí (asi 1,5 kg), voda, sůl, 10 rajčat, 1 bílý jogurt, 1 lžička maizeny.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmahneme drobné nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme rýži, opečeme, přidáme vývar, tymián, pepř, bazalku, předem spařené a okapané rozinky a na malém ohni bez odkrývání dusíme 20 minut. Po vychlazení smícháme s mletým masem, vejcem, sekaným koprem a Vegetou. Z hlávky zelí vyřízneme košťál a ve velkém množství osolené vody celou hlávku 5 minut povaříme. Uvařenou ochladíme studenou vodou a necháme okapat. Studenou hlávku rozebereme list po listu. Listy plníme masovou směsí a zavinujeme je od dolního konce listu, kraje přihneme a zavineme. Plněné listy dáváme do vymaštěného litinového kastrolu, navrch dáme oloupaná, pokrájená rajčata, osolíme, zakryjeme a necháme v troubě 1 hodinu zapéct. Pak závitky opatrné vyjmeme, uložíme do tepla, do omáčky dáme jogurt smíchaný s maizenou a prohřejeme. Zelné listy podáváme přelité omáčkou s noky nebo rýží.

BURGUNSKÝ HRNEC – Francie

INGREDIENCE: 1 vepřové koleno, 500 g vepřového bůčku, 500 g vepřové plece, sůl, voda, 6 větších mrkví, 1 kapusta, 3 vodnice, 6 pórků, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 4 hřebičky, 6 větších brambor.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do kotlíku dáme vařit všechno maso, které jsme předem nasolili a vaříme pomalu na mírném ohni. Po 2 1 hodinách varu přidáme na větší kousky nakrájenou zeleninu, celý česnek, cibuli s napíchaným hřebíčkem. Po další půlhodině přidáme nakrájené brambory a ještě půl hodiny povaříme. Celé kusy masa dáme na mísu, obložíme zeleninou a k tomu podáváme v miskách přecezený vývar s černým chlebem.

SRNČÍ RAGÚ

INGREDIENCE: Odřezky zvěřiny, 100g mouky, 150g omastku, koření (1 bobkový list, 5 zrn pepře, 3 zrna hřebičku), citrónová kůra, 2 cibule, 2 kyselé okurky, lžíce octa, 1/8 l červeného vína, 2 kostky cukru, 1 l vody, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Odřezky zvěřiny pokrájíme na úhledné kousky, obalíme moukou a v rozpáleném omastku opečeme do světlehněda. Potom je podlijeme vařící slanou vodou a dusíme pod pokličkou. Do kousku tenkého vypraného plátna dáme trochu zrnek pepře, hřebíčku, bobkový list, citrónovou kůru: pytlík zavážeme a položíme ke zvěřině. Přidáme sekané cibule, kyselé, na plátky nakrájené okurky a ocet. Před podáváním přimícháme 2 lžíce husté, dobře vyvařené hnědé omáčky, skleničku červeného vína, cukr a omáčku hustě svaříme. Pytlíček s kořením vytáhneme, podle chuti dosolíme a podáváme.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz