INGREDIENCE: 1 zajíc nebo králík, sůl, voda, hladká mouka, sušená petrželka, tymián a máta, máslo, 3 cibule, 200 g čerstvých hub, 4 brambory, estragonový ocet, 100 g slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Zajíce rozdělíme na porce a přes noc naložíme do silné osolené vody. Druhý den porce důkladné osušíme a obalíme v mouce smíchané s petrželkou, tymiánem a mátou. Do dobře vymaštěného kotlíku nebo hlubokého pekáče poklademe vrstvy masa, sekané cibule, krájených čerstvých hub a uzavřeme vrstvou brambor nakrájených na plátky. Pokropíme octem a pokryjeme plátky slaniny. Zakryjeme a pomalu pečeme asi 2 hodiny. Půl hodiny před dopečením odkryjeme, aby se slanina opekla.
Tip první: červená řepa Postup je následující. Použijeme buď čerstvou červenou řepu nakrájenou na plátky nebo řepu kompotovanou. Nakrájíme na kousky/plátky červenou řepu, cibuli a salám (špekáčky, točený salám). Z oleje, octa a pepře připravíme zálivku, kterou všechno zalijeme. Před servírováním necháme uležet. Červená řepa dodá obyčejným utopencům přízračně rudý nádech. Poznámka pro pijáky: na červenou řepu pozor! Její barvivo se nemusí v organizmu zcela vstřebat a může proniknout do moči. Při pohledu na rudý proud proto není potřeba propadat hysterii (což se stává zejména tehdy, pokud byl minulý den konzumován také alkohol.
Tip druhý: Olej: Do nálevu kromě octa a vody přikápneme také trochu oleje. Dosáhneme tím určitého zjemnění chutě.
Tip třetí: vše nakrájejte V našich supermarketech dnes dostanete buřty a analogické uzeniny již opět v cenách pod 50 Kč za kilogram. Neřešíme teď otázku, z čeho se to dělá a zda to není strašně nezdravé. Na utopence je to nicméně dobré dost. někdy je však lepší nenakládat buřty v celku, ale nakrájet je na kolečka. Ocet tak k "masu" lépe pronikne. Stejný postup volíme, pokud z nějakého důvodu chceme utopence sníst již krátce po naložení, řekněme už za den.
Tip čtvrtý: další přísady Trocha experimentů: velmi se osvědčilo přidat do nálevu trochu mrkve nakrájené na kolečka. Středně se osvědčují papriky a feferonky. K octové omáčce se naproti tomu příliš nehodí česnek. Za úvahu stojí zkusit přidat i trochu sterilovaného hrášku. Kdo vyzkouší a poreferuje?
INGREDIENCE: Asi 10 malých chobotnic, hodně petržele, 2 stroužky česneku, 1/2 kg loupaných rajčat, oliv.olej, 1 citron, půl skleničky vína, sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Chobotnice necháme prodavačem řádně vyčistit a potlouct o mramorový stůl. V širším kastrolu na hodně oliv. oleji necháme zpěnit česnek, přidáme chobotničky, osolíme, přidáme loupaná rajčata, rozmačkáme je, povaříme asi 15 min, pak podlijeme sklenkou vody a povaříme na mírném ohni dalších asi 30 min. za občasného zamíchání. Ke konci přidáme nasekaný petržel, případně peperončíno, podlijeme sklenkou bílého vína a necháme dusit, až se víno vypaří.
INGRDIENCE: 1 kg libové vepřové kýty nebo plecka, 2 syrová vejce, 1 lžíce magi, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce kari koření, 1 lžíce solamylu, pepř, 1 lžičky soli, špetka kmínu, 4-6 stroužků česneku, 3 feferonky nebo lžička chilli.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na plátky 3x3x1cm, feferonku nakrájíme najemno. Všechny ingredience smícháme dohromady vložíme maso a dáme do sklenice přitlačíme ke dnu a dáme na dno ledničky na 24 hod. až na 10 dní uležet. Během této doby kdykoliv plátky vyndáváme a smažíme.
INGREDIENCE: 1 velká cibule, 4lžíce oleje, 500g předního hovězího masa (nejlépe kližky), sůl, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 10 lžic vývaru, 400g brambor, 3zelené papriky 3 rajčata, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso pokrájené na kostky, osolíme, poprášíme mletou sladkou paprikou, zamícháme a chvilku podusíme. Podlijeme vývarem a dusíme do poloměkká. Potom přidáme na kostky nakrájené brambory, očištěné pokrájené papriky a dusíme dalších 10 minut. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a dusíme dále, až maso změkne. Podáváme s chlebem.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA