Speciality týdne na xkuchtik.cz

JEHNĚČÍ ZADĚLÁVANÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Jehněčí předek se spaří horkou vodou, opláchne pak ve studené a rozkrájí na menší kousky. V kastrole rozpálí se máslo s půlkou strouhané cibule, maso do toho vloží, osolí, trochu podusí a podlije polévkou nebo vodou z květáku. Dusí se do měkka, pak zapráší světlou máslovou jíškou, dobře provaří, odtáhne se z ohně, poněkud vychladlé zahustí se žloutkem, rozmíchaným lžící vody a zakape citronovou šťávou. Vařený květák se rozebere na menší kousky a přidá se do omáčky.

HOVĚZÍ SRDCE ZADĚLÁVANÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí srdce se rozpůlí, dobře propláchne od krve a vaří ve slané vodě s kořenovou zeleninou a kořením asi 2 hodiny do měkka, nejlépe při vaření oběda. Na rozpálené slanině se osmaží cibulka, přidá se citronová kůra, trochu sardelové pasty a utřeného česneku, majoránka, asi 2 lžíce mouky a upraží se světlá jíška. Zaleje se procezenou polévkou ze srdce, vařená zelenina se pokrájí na kostky, srdce na plátky, obojí se dá do omáčky a spolu povaří. Podává se s knedlíkem, kroupami nebo chlebem.

SRBSKÝ AJVAR

INGREDIENCE: 2 velké baklažány, 8 rajčatových paprik, 2 stroužky česneku, citrónová šťáva, mletý pepř, sul, olej, petrželka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu upečeme v troubě. Baklažány během pečení propícháme vidličkou, aby se lépe propekly. Upečené oloupeme a zbavíme semen. Umeleme nebo jemně rozsekáme. Přidáme velmi jemně nakrájený česnek a petrželku. Osolíme, opepříme, okyselíme a zakapeme olejem. Necháme v chladnu proležet a mažeme na topinky.

TELECÍ SRDCE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Srdce se rozkrojí na polovici, protáhne se slaninou. Na kastrole se rozpálí slanina, přidá kousek másla, maso do toho vloží, podleje a do měkka dusí. Poté se zapráší trochou mouky, povaří a podává s dušenou rýží nebo bramborovou kaší. Může se též k dušení přidat nakrájená zelenina, celý pepř, tymián a bobkový list, čímž pokrm nabude výraznější chuti.

OVČÍ OCÁSKY – Čína

INGREDIENCE: 1 kg jehněčího, 1 cibule, 1 lžičky glutasolu, 1 vejce, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžičky maizeny, mletý pepř, sůl, olej, čínská omáčka.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso umeleme í s cibulí, přidáme glutasol, vejce, sójovou omáčku, maizenu, pepř, sůl a důkladné promícháme. Ze směsi vyválíme ocásky necelé 2 cm silné a asi 8 cm dlouhé, potřeme olejem a opečeme na grilu. Podáváme s rýži a čínskou omáčkou.

PAPRIKY PO PARKÁŇSKU

INGREDIENCE: 750 g paprik (nejlépe rajčinové nebo kapie), 2 lžíce tuku, 6 vajec, 100 g strouhaného sýra, svazek pažitky, sul.

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné papriky opečeme na horké plotýnce, v suché pánvi nebo nad plamenem, sloupneme slupku, odstraníme semeníky a papriky nakrájíme na proužky. Pokud to neumíme, nakrájíme je na proužky nesloupnuté. V původním jihoslovenském předpisu je však takto loupou. Máslo nebo sádlo rozehřejeme, pokrájené papriky vhodíme do horkého tuku, osolíme je, promícháme, podlijeme trochou vody (nebo bílého vína) a dusíme asi 10 minut. Vejce rozšleháme s polovinou nastrouhaného sýra, nalijeme na podušené papriky a necháme ztuhnout. Pak rozdělíme na talířky, posypeme zbylým sýrem a nadrobno nasekanou pažitkou. Pokapeme tukem, který zbyl z opékání. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

GRILOVANÁ RYBA TIKIN - XIK – Mexiko

INGREDIENCE: 1,5 kg čerstvých ryb, 3 stroužky česneku, 1 lžičky mletých chilli papriček, 1 lžičky tlučeného kmínu, šťáva z 1 pomeranče nebo vinný ocet, olej, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé ryby očistíme, zbavíme hlav, ocasů, ploutví a otřeme je. Připravíme si marinádu tikin-xik: v míse smícháme třený česnek, chilli papričky, kmín, šťávu z pomeranče nebo vinný ocet, olej a sůl. Marinádou ryby důkladně potřeme, navrch i uvnitř a necháme 3 hodiny uležet. Potom ryby grilujeme po obou stranách. Podáváme s tortillami nebo bílým pečivem.

BAMI GORENG (Indonésie)

INGREDIENCE: 1 baliček širokých nudlí nebo (3 hrnky rýže), 6 lžic oleje, 3 cibule, 3 mrkve, 6 stroužků česneku, 2 brambory, 3 listy zeli, 1 lžička chilli, 1 lžičky kuliček koriandru, 4 rajčata, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, 500 g skopového nebo vepřového masa, 2-3 pórky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Nudle uvaříme dle návodu, slijeme a uchováme v teple. V pánvi osmahneme na polovině dávky oleje na půlkolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájenou mrkev a česnek, nahrubo strouhané brambory, na kostičky krájené zeli, přidáme chilli, tlučený koriandr, drobné nakrájená rajčata, sójovou omáčku, osolíme a podusíme. Do hluboké pánve dáme zbylý olej, rozehřejeme a opečeme na kostky nakrájené maso. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, opečeme, přidáme nudle, zeleninovou směs, na ohni důkladné promícháme, až je každá nudle obalená. Bami goreng je nejlepší z domácích nudlí, které po vyválení nekrájíme, ale necháme uschnout v celém plátu. Usušené rozlámeme na hrubé, nepravidelné kusy. Tyto nudle jsou k dostání v Maďarsku. Pokrm můžeme připravit i z rýže a získáme nasi goreng.

ZAHRADA V KOTLÍKU ( Francie)

INGREDIENCE: 1,2 kg předního hovězího masa, sůl, pepř, olej, 5 cibulí, 1 l vína, 5 mrkví, 3 kedlubny, 6 celerových řapíků, 6 rajčat, 400 g zelených fazolek, 1 lžíce tymiánu, 3 bobkové listy.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme asi na 2 cm kostičky, osolíme, opepříme a postupně opečeme na oleji dohněda. Pak osmažíme cibuli, přidáme zpět maso, zalijeme vínem, přidáme na špalíčky nakrájenou mrkev, kedlubny, celerové řapíky, oloupaná rajčata. zelené fazolky, tymián, bobkový list a vaříme, až je maso měkké. Vyjmeme bobkový list a podáváme na stůl v kotlíku s vekou.

KUŘECÍ KAPSIČKY

INGREDIENCE: 4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 4 plátky mozzarelly, 100 g žampiónů, 1 máslo, 2 lžíce oleje, 1 vejce, strouhanka na obalení, sůl, pepř, curry.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso naklepeme, osolíme, opepříme a okořeníme curry. Na každý plátek masa klademe šunku a mozzarellu. Zabalíme do tvaru kapsičky a obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Žampiony nakrájíme na kousky a orestujeme na másle. Kapsičky osmažíme na oleji a podáváme s orestovanými žampióny.

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz