INGREDIENCE: 6 vepřových kotlet, sůl, olej, 2 lžíce sádla, 4 cibule, 3 stroužky česneku, 200 ml vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 3 zrnka nového koření, 50 g hořké čokolády, 3 sušené pálivé chilli papričky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety naklepeme, nařízneme, aby se nekroutily, potřeme solí a olejem a necháme hodinu uležet.
Mezitím připravíme omáčku: v hlubší pánvi na sádle osmahneme drobné nakrájenou cibuli a česnek, zalijeme vývarem, přidáme sójovou omáčku, tlučené nové koření a povaříme. Přidáme strouhanou čokoládu, drcené pálivé čile a rozpustíme. Naložené kotlety opečeme po obou stranách na grilu, pak je vložíme do čokoládové omáčky a ještě chvíli podusíme. Podáváme s rýži nebo bramborem.
INGREDIENCE: 1,5 I vody, sůl, 50 g sádla, 600 g prosáté kukuřičné mouky, 1 kg skopového masa, 2 cibule, sůl, mletý pepř, 2 lžičky adžiky, 6 rajčat, tuk na vymazáni pekáče.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařící osolené vody dáme sádlo a za stálého míchání sypeme kukuřičnou mouku. Za stálého míchání povaříme až začne houstnout na kaši, pak ji dáme do tukem vymazaného a kukuřičnou moukou vysypaného pekáče a povrch uhladíme. Maso umeleme s cibulí, přidáme sůl, pepř, adžiku, důkladně promícháme. Ve vrstvě naneseme na kukuřičnou kaši a dáme péct do trouby. Po půlhodině dáme na maso drobné nakrájená oloupaná rajčata a dopečeme. Hotový pokrm krájíme na čtverce a podáváme.
INGREDIENCE: 1,5 I vody, sůl, 50 g sádla, 600 g prosáté kukuřičné mouky, 1 kg skopového masa, 2 cibule, sůl, mletý pepř, 2 lžičky adžiky, 6 rajčat, tuk na vymazáni pekáče.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vařící osolené vody dáme sádlo a za stálého míchání sypeme kukuřičnou mouku. Za stálého míchání povaříme až začne houstnout na kaši, pak ji dáme do tukem vymazaného a kukuřičnou moukou vysypaného pekáče a povrch uhladíme. Maso umeleme s cibulí, přidáme sůl, pepř, adžiku, důkladně promícháme. Ve vrstvě naneseme na kukuřičnou kaši a dáme péct do trouby. Po půlhodině dáme na maso drobné nakrájená oloupaná rajčata a dopečeme. Hotový pokrm krájíme na čtverce a podáváme.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mají-li se dělat játra z krmené husy k večeři, namočí se ráno do mléka, aby zbělala a nabyla. Dusí se na sádle se zapěněnou cibulkou za potřebného podlévání vodou asi ½ hodiny, pří čemž se několikrát obrátí. Měkká se vyndají, rozkrájejí na plátky a dají s miskou do trouby. Šťáva se zapráší moukou, opraží, zaleje, aby jí bylo dost, osolí, opepří, nechá povařit a vleje na játra, která se ihned podávají s rýží, brambory nebo chlebem.
INGREDIENCE: 800 g skopového masa, 750 g syrových brambor, 200 g rajčat, 300 g baklažánů, 200 g fazolových lusků, 1 cibule, sůl, pepř, horká voda.
POSTUP PŘIPRAVY: Skopové maso nakrájíme na menší kousky (3 na porci) a dáme do 3 litrorvého hrnce. Potom přidáme drobně nakrájenou cibuli, oloupané a na kostky nakrájené brambory, rajčata nakrájená na půlky, překrájené fazolové lusky zbavené vláken, baklažány nakrájené na kostky, petrželku. Vše osolíme, opepříme, zalijeme dvěma sklenicemi horké vody, zakryté dáme do trouby a dusíme 1 1/2-2 hodiny. Čanachy podáváme v nádobě, ve která se připravovaly.
INGREDIENCE: 6 telecích nebo vepřových řízků, sůl, hrubé mletý pepř, 1 lžíce rozmarýnu, olej, 6 plátků šunky nebo slaniny.
Omáčka: olej, 2 cibule, 3 rajčata, sůl, mletý pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Řízky rozklepeme na hodné tenké plátky, potřeme solí a pepřem po obou stranách a posypeme drceným rozmarýnem. V pánvi rozpálíme olej a řízky v něm rychle po obou stranách osmažíme. Řízky vyjmeme, dáme na ohřáté talíře a do rozpáleného tuku dáme krátce opéct na polovinu nakrájené plátky šunky nebo tenounce nakrájené plátky slaniny. Vyjmeme je, dáme na plátky masa a polijeme předem připravenou omáčkou.
Omáčka: na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibulku, přidáme drobně nakrájená oloupaná rajčata, sůl, pepř a podusíme.
INGREDIENCE: 200 g kuřecích řízků nebo i vepřové maso, 100 g bambusových výhonků nebo směsi mražené zeleniny, celeru, kedlubny, 2.5 lžíce sušených hub (podušené nebo také sterilované), 2 papriky (nejlépe červené i zelené), 2.5 lžíce pórku nebo cibule, 2.5 lžíce sterilovaného hrášku nebo fazolky, 1,5 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžíce desertního vína, 1/2 lžičky škrobové moučky, 1/2 špetky moučkového cukru, 1/2 špetky glutasolu nebo vegety, 1,5 lžíce oleje nebo sádla, 100 g vařených vlasových nudlí, sůl, 1/2 lžíce vařených bílých fazolí.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso, houby a zeleninu drobně nakrájíme na kostičky, promícháme se sójovou omáčkou, vínem, zázvorem, škrobovou moučkou a cukrem. Necháme asi půl hodiny odležet v chladnu. Na hluboké pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a směs rychle opékáme ze všech stran za stálého míchání. Podlijeme několika lžícemi vody a asi 5 minut podusíme. Přidáme Glutasol, vařené fazole a nudle, ještě krátce opečeme a prohřejeme a případně dosolíme. Pro přípravu tohoto pokrmu je možno využít i zbytků rýže či brambor místo nudlí a masa, i konzervu nebo sterilovanou zeleninu. I když tento pokrm není čínského původu, přesto je za čínský pokládán a rozšířil se rychle po celém světě.
INGREDIENCE: 3 hrnky rýže, 100 g másla, 1 cibule, 4,5 hrnku hovězího vývaru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži dáme do kotlíku nebo litinového kastrolu s máslem a strouhanou cibulí, opečeme, až začne hnědnout zalijeme vývarem a 20 minut dusíme. Do pilafu můžeme před přidáním rýže na másle opéct kousky skopového masa nebo papriky, cibule, mrkve, mandle, přidat rajčata nebo si i zaimprovizovat.
INGREDIENCE: 600 g vepřové kýty, 400 g vepřových jater, 3 cibule, mletý pepř, olej, 250 g čerstvých hub, 200 g slaniny, 300 g oliv, 3 rajčata, olej, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso a játra nakrájíme na kousky, 2 cibule rozčtvrtíme a rozebereme na plátky, vše opepříme, potřeme olejem a hodinu necháme odležet. Mezitím nakrájíme houby a slaninu na silnější plátky a střídavě s masem a cibulí napichujeme na jehly. Opečeme na grilu, osolíme a podáváme s miskou oliv, smíchaných s hrubě sekanou zbylou cibulí, na kostky nakrájenými rajčaty, vše zakapané olejem, osolené a promíchané.
INGREDIENCE: 500 g tučných husích jater, 300 g syrového vepřového bůčku, 150 g slaniny, 1 vejce, několik lžic smetany, 60 g škvařeného husího sádla, 1 cibule, paštikové koření, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle zpěníme cibuli a udusíme na kousky pokrájený bůček s pokrájenými játry. Vše několikrát umeleme na masovém strojku. Do směsi přidáme vejce, podle potřeby smetanu, koření a sůl. Metlou hodně našleháme a nakonec vmícháme třetinu slaniny pokrájené na kostičky. Tvořítko vyložíme zbylou slaninou naplníme paštikou, zakryjeme pomaštěným pergamenem uzavřeme a vaříme nejméně jednu hodinu.
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA