xkuchtik.cz

 

ASPIK II.

 

INGREDIENCE: 1 telecí noha, 1 vepřová noha, 500g vepřových kůží, 150g hovězí kližky, 3 l vody, sůl, 100g cibule, 100g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 150g zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, bobkový list, tymián, citrónová kůra, 1 dl octa, 3 bílky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Rozsekanou telecí nohu, vepřovou nohu, vepřové kůžičky a hovězí kližky vypereme, zalijeme studenou vodou a zvolna vaříme 2 hodiny. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, sůl, koření, kousek citrónové kůry, na kolečka nakrájenou cibuli a ocet. Vaříme opět 2 hodiny. Pak polévku procedíme a dáme vychladnout. Ze studené polévky odstraníme mastnotu, podle chuti ještě osolíme, okyselíme a dáme poněkud rozehřát. Přidáme rozšlehané bílky (které při přiléváni stále šleháme) a tekutinu mícháme na plotně až do varu. Pak ji odtáhneme na okraj plotny a necháme v klidu stát. Aspik řádně procedíme (bez míchání ho necháme prokapat).

 


Vloženo:22. 8. 2007  
http://www.xkuchtik.cz