INGREDIENCE: 2 kg švestkové kaše, 300g cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé švestky umyjeme, zbavíme pecek a za stálého míchání vaříme tak dlouho dokud nezhoustnou. Potom přidáme cukr a znovu vaříme, pokud hmota nezhoustne. Můžeme přidat posekané ořechy. Plech vysteleme pečícím papírem, který potřeme olejem. Navrch rozetřeme horkou hmotu ve vrstvě asi 2 cm a v mírně vyhřáté troubě pomalu vysušíme. Hotovou pastu zbavíme papíru a zakroutíme do válečku, který uzavřeme do sklenice. Můžeme je použít do moučníku místo kandovaného ovoce. Když uvařenou pastu vtlačíme do olejem vytřených formiček a potom usušíme v troubě, obalíme jemně v krystalovém cukru nebo v čokoládě je z toho chutná pochoutka. Pastu můžeme udělat i z meruněk nebo broskví.