INGREDIENCE: 600 g čerstvých zelených fazolek (nebo sklenice sterilovaných fazolek),vývar z kostí hovězích, nebo vývar připravený z kostky masoxu, 40 g másla, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, 10 g mleté sladké papriky, petrželka, 2 stroužky utřeného česneku, 300 g očištěných čerstvých hub (hřiby pravé, houby hřibovité, klouzky, lištky), 1 dl kysané smetany, půl lžičky cukru, lžíce octa a sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné fazolky nakrájíme šikmo na proužky a uvaříme v malém množství vývaru téměř doměkka. (Použijeme-li fazolek sterilovaných, pak jen nálev slijeme a dobře okapané upotřebíme.) Z másla, nadrobno nakrájené cibule a mouky si připravíme žlutou jíšku, z ohně odstavíme, přidáme k ní papriku, jemné rozsekanou petrželku a utřený česnek, zředíme 2 dl studeného vývaru, rozšleháme a do husta svaříme. Do zahoustlé omáčky přidáme ve vývaru uvařené a na kostičky nakrájené houby, doměkka uvařené nebo sterilované fazolky, přilijeme smetanu, nepatrně osladíme, okyselíme, podle chuti přisolíme, krátce povaříme a podáváme. Příloha: vařené brambory nebo dušená rýže.