INGREDIENCE: 40 g slaniny, 20 g másla, 20 g cibule, 400 g očištěných čerstvých bedel, 150 g lančmítu, sůl, mletý pepř. Na jíšku: 40 g másla, 40 g hladké mouky, 3 dl světlého vývaru z hovězího masa nebo vývaru připraveného z kostky hovězího bujónu, 300 g sterilovaných zelených fazolek a citrónová šťáva.
POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo, zpěníme v něm nadrobno nakrájenou cibuli, k tomu vložíme na větší kusy pokrájené bedly, na nudličky nakrájený lančmít, osolíme, slabé opepříme a dusíme tak dlouho, až houby změknou a šťáva se vydusí. Nyní si z másla a mouky připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem a za stálého míchání do husta svaříme. Do husté omáčky pak přidáme scezené a dobře okapané zelené fazolky, podušené houby s lančmítem, podle chuti přisolíme a přikořeníme, zakapeme citrónovou šťávou a krátce povaříme. Příloha: vařené brambory nebo dušená rýže.