INGREDIENCE: 1 kuře (asi 1,2 kg), sůl, pepř, 100g šalotky, 80g slaniny, 4 lžíce másla, 20 ml koňaku, 1 lžíce hl. mouky, 500 ml červeného vína, 1 svazku tymiánu, 2 bobkové listy, 250g žampiónů.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře rozčtvrtíme, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na nudličky. Slaninu a šalotku mírně osmáhneme na másle a vyjmeme. V tuku opečeme čtvrtky kuřete a pokapeme koňakem. Poprášíme moukou. Přilijeme víno a porce kuřete obrátíme. Tymián opereme a usušíme, otrháme lístky a spolu s bobkovými listy přidáme k masu. Pod poklicí dusíme 30-40 min. Žampióny nasucho očistíme a opečeme na másle. Čtvrtky kuřete vyjmeme a vypečenou šťávu přilijeme k žampiónům. Přidáme slaninu se šalotkou, necháme přejít varem a ochutíme. Kuře podáváme v omáčce.