INGREDIENCE: 200 g očištěných čerstvých hub (žampióny, hřiby pravé nebo světlé houby hřibovité), 10 g másla a petrželka, 700 g čerstvého nebo 500 g sterilovaného chřestu a sůl. Na jíšku: 40 g másla a 40 g hladké mouky, 3 dl vývaru z chřestu, trochu muškátového květu, petrželka, citrónová šťáva, 2 čerstvé žloutky a 1 dl mléka na zjemněni.
POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole na rozehřátém másle zpěníme jemně rozsekanou petrželku, k ní přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme a doměkka udusíme. Oloupaný chřest svážeme do svazečků, vložíme do vařící osolené vody, uvaříme doměkka, scedíme a necháme okapat. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji studeným vývarem z chřestu a za stálého míchání do husta svaříme. Takto zahoustlou omáčku osolíme, okořeníme květem a jemné rozsekanou petrželkou, zjemníme žloutky rozkvedlanými v mléce, pak do ní vložíme uvařený chřest, podušené houby, zakapeme citrónovou šťávou a silně prohřejeme. Vařit se již nesmí. (Sterilovaný chřest nevaříme, pouze ho jen v omáčce prohřejeme.) Nyní chřest dáme na mísu a kolem urovnáme malé houskové nebo morkové knedlíčky. Podáváme jako samostatný pokrm a bez knedlíčků jako přílohu k sekané svíčkové, k dušenému telecímu nebo králičímu masu apod.