INGREDIENCE: 200g uzeného krůtího masa (špekáčků), 1 cibule, 2 brambory, 2 jablka, 4 hříbky nebo žampióny, 4 lžíce oleje, 4 lžíce strouhanky, 80g Eidamu, 1 kostka zeleninového bujónu, zelené natě (petrželka, pampeliška), kmín, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: V kotlíku osmažíme na oleji kousky cibule, přisypeme kostky masa a houby, zalijeme asi 1,5 l vody, osolíme a okmínujeme, přidáme kostku bujónu. Než začne voda vřít oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. Z jablk vykrájíme jádřince, nakrájíme na kousky a spolu s bramborami vsypeme do vařícího se kotlíku. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme kousky sýra a posypeme strouhankou. Vše promícháme a dovaříme za stálého míchání a ochutnávání. Nakonec přidáme lístky pampelišky nebo kopřivy či petrželky.