INGREDIENCE: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 150g žampiónů, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 150g dlouhozrnné rýže, 200 ml suchého bílého vína, 350 ml drůbežího vývaru, 8 rajčat, 60g parmazánu, 1 snítka šalvěje.
POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli a česnek nasekáme na malinké kousíčky. Houby nakrájíme na slabší plátky. V hrnci rozpustíme máslo, osmáhneme na něm cibuli s česnekem a přidáme houby. Smažíme, až se odpaří veškerá voda. Propranou rýži nasypeme na cibuli s houbami. Krátce osmáhneme, až rýže získá sklovitou barvu. Přelijeme ji 100 ml vína a 250 ml vývaru. Promícháme a zvolna vaříme asi 30 minut. Troubu rozehřejeme na 200°C. Rajčata omyjeme a seřízneme vršky. Vnitřky vydlabeme lžící. Jemně nastrouháme sýr a polovinu ho vmícháme do uvařeného žampiónového rizota. Rýží naplníme připravená rajčata a narovnáme je vedle sebe do pekáčku. Posypeme je zbylým parmazánem a podlijeme 100 ml vína se zbytkem vývaru. Pečeme asi 25 minut. Hotové zdobíme lístky šalvěje.