xkuchtik.cz

 

NAKLÁDANÁ HUSA S TŘENÝMI KNEDLÍKY A ČERVENÝM ZELÍM.

 

INGREDIENCE: 1 husa, 2 cibule, 1 celer, 1 petržel, 2 mrkve, celý pepř, nové koření, sůl, hřebíček, bobkový list, kmín, 200g strouhané housky, 750g jablk, 1 l černého sladkého piva, 1 l suchého červeného vína.
Kynutý knedlík: 200g anglické slaniny, 500g housek, 200g másla, 4 vejce, 1 l mléka, 300g hrubé mouky, 100g strouhanky, sůl, ocet, sádlo.
Červené zelí: 1 kg červeného zelí - hlávka nebo kysané, 2 brambory, 5 stroužků česneku, cukr, ocet, sůl, cibule, sídlo.

POSTUP PŘÍPRAVY: Husu rozporcujeme na menší kousky. Na dno kameninové nádoby dáme pokrájenou cibuli, na ní položíme porce husy, posypeme kořením a tento postup opakujeme, až je nádoba plná. Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme odležet 1-2 dny. Kořenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme naložené maso, zalijeme nálevem a vínem a za podlévání dusíme do poloměkka. Poté husu přendáme na pekáč, obložíme jí pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu, posypeme strouhankou a kmínem a pečeme po obou stranách do zlatova.
Knedlík: Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastrůlku, přidáme housku nakrájenou na kostičky, lehce opečeme a necháme vychladnout. Rozšleháme máslo se solí, přidáme dvě celá vejce a dva žloutky, mléko, mouku,sníh ze dvou bílků a nakonec prochladlou housku. Knedlík dáme do vymaštěného ubrousku a vaříme 45 minut ve vroucí vodě. Zelí pokrájíme, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory, česnek, povaříme a ochutíme.

 


Vloženo:18. 7. 2002  
http://www.xkuchtik.cz