INGREDIENCE: 6 žitných housek, 1 l mléka, 400g mrkve, 400g pórku, 60g másla, 1 l zeleninového vývaru, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 300g žampionů, 1 středně velká cibule, 1 svazek petrželky, strouhaná kůra z 1 citron, 2 vejce, 1 lžíce mouky, strouhaný muškátový oříšek, 1 stroužek česneku.
POSTUP PŘÍPRAVY: Housky nakrájíme na malé kostičky. Svaříme mléko a zalijeme jím housky. Necháme asi 20 minut namáčet. Mezitím si připravíme zeleninovou omáčku. Opranou mrkev nakrájíme na kostky, pórek na kolečka. V kastrůlku rozehřejeme 20 g tuku, na kterém krátce osmahneme zeleninu, pak ji zalijeme vývarem a necháme asi deset minut vařit. Hotovou zeleninovou směs důkladně rozsekáme pomocí ponorného mixéru na husté pyré. Ochutíme solí a pepřem. Žampiony opláchneme a očistíme( několik hub si necháme na ozdobu, později je nakrájíme na plátky). Na malé pánvi rozehřejeme 20 g tuku, na kterém dozlatova osmahneme cibulku a pak ji přidáme k houskové směsi. Potom přisypeme opranou sekanou petrželku, strouhanou citrónovou kůru, vejce, mouku a vše důkladně promícháme. Okořeníme muškátovým oříškem, osolíme. Vlhkýma rukama zformujeme z těsta asi 6-8 knedlíků, do kterých do každého zapracujeme po jednom žampionu. Knedlíky zvolna vaříme při mírné teplotě v osolené vodě asi 8-10 minut. Mezitím na zbylém rozehřátém tuku krátce osmahneme nakrájené žampiony a prolisovaný česnek dozlatova. Osolíme a opepříme. Hotové knedlíky servírujeme