xkuchtik.cz

 

MLETÉ MASO V ZELNÉM ZÁVITKU.

 

INGREDIENCE: 1 zelí, 3 lžíce rýže, 2 velké cibule, 1 lžíci ztuženého pokrmového tuku, 400 g mletého masa (vepřové a hovězí), sůl,mletý pepř, nať z cibulky nebo kopru, 2 vejce, 1 lžíci rostlinného másla na vymazání kastrolu, 300 g rajčat nebo 4 lžíce kečupu, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci hladké mouky, 1 - 2 lžíce strouhanky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme a krátce (asi 2 minuty) spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a opatrně rozebereme na jednotlivé listy. Rýži rovněž spaříme horkou vodou a necháme okapat. Cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na tuku. Přidáme jemně umleté maso, které chvíli orestujeme, dále spařenou rýži, sůl, mletý pepř, nadrobno posekanou nať z cibulky nebo kopru a necháme vychladnout. Potom do směsi přidáme vejce a zahustíme ji strouhankou. U spařených zelných listů nejprve rozklepneme silnější části, do listů potom zabalíme připravenou směs z mletého masa a sepneme je párátkem. Závitky urovnáme do kastrolu vymazaného máslem, přidáme rozkrájená rajčata nebo kečup, přelijeme 300 ml vody, přikryjeme a za občasného obracení dusíme přibližně 40 minut. Hotové závitky vyjmeme, omáčku přecedíme a zahustíme smetanou s rozkvedlanou moukou. Necháme chvíli povařit a závitky vrátíme do omáčky. Podáváme s pečivem nebo bramborami.

 


Vloženo:20. 4. 2002  
http://www.xkuchtik.cz