INGREDIENCE: 1 kg kapusty, 100 g slaniny, 1 větší cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 1 menší hlavičku česneku, sůl, pepř, 1,2 kg brambor, 200 ml hovězího vývar.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kapustu nakrájíme na větší kostky a spaříme ve vařící vodě. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozškvaříme slaninu, potom přidáme cibuli a vše dozlatova orestujeme. Pak zaprášíme moukou a za stálého míchání uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z kostky. Do tohoto základu vložíme spařenou kapustu a dusíme, až změkne. Mezitím si oloupeme česnek a rozdělíme jej na dvě části – jednu utřeme se solí, druhou nakrájíme na plátky. Vše přidáme ke kapustě, osolíme a opepříme. Brambory oloupeme, pokrájíme a uvaříme v osolené vodě. Podáváme společně s kapustou.