INGREDIENCE: 1 větší květák, sůl, 250 g dušené vepřové šunky, 1-2 lžíce rostlinného oleje, 1 svazek pažitky, 150 ml zakysané smetany, 75 ml mléka, rozemletý černý pepř, nastrouhaný muškátový ořech, 100 g nivy, 100 g ementálu, několik kuliček černého pepře na ozdobu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvý květák pečlivě očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a rozdělíme na drobné části, které povaříme v dostatečném množství osolené vody asi 12 minut – do poloměkka. Potom procedíme vodu z hrnce přes cedník, květák necháme okapat a alespoň částečně oschnout na vzduchu. Dušenou šunku pokrájíme ostrým nožem na drobné kostičky. V pánvičce rozpálíme rostlinný olej a vepřovou šunku na něm za stálého míchání vařečkou osmažíme – přibližně 4 minuty. Všechnu pažitku opláchneme ve vodě, osušíme v utěrce a potom na prkénku pokrájíme na malé kousky. Zakysanou smetanu smícháme s mlékem, ochutíme solí, pepřem a špetkou strouhaného muškátového ořechu. Na závěr přisypeme zhruba 3/4 z celkového množství nakrájené pažitky. Nivu pokrájíme na drobné kousky, případně ji můžeme rozdrobit prsty. Ementál nastrouháme na jemném struhadle. Uvařený a osušený květák vložíme do dostatečně velké mísy a pečlivě promícháme s opečenou šunkou. Potom směs nasypeme do velké ohnivzdorné pánve. Nahoru stejnoměrně nalijeme přichystanou smetanovou zálivku a posypeme oběma sýry. Takto připravenou květákovou pánev vložíme do rozehřáté trouby (200 ° C) a zapečeme přibližně 15 až 20 minut. Poté, co povrch zčervená, opatrně vyndáme z trouby. Ještě horký zeleninový pokrm rozdělíme na 4 předem nahřáté talíře. Povrch nákypu ozdobíme zbylou pažitkou, případně kuličkami černého pepře.