INGREDEINCE: 1 květák, sůl, pepř, sladká paprika, 1/2 l mléka, 2 cibule, 4 párky, 200 g měkkého, slámu, 4 lžíce másla, 3 lžíce polohrubé mouky, 150 g mraženého hrášku, 1 balení bramborové kaše v prášku, strouhaný muškátový oříšek, 1/2 svazku petrželky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na růžičky. Vaříme asi 10 minut ve 3/8 l vroucí osolené vody se 3 –4 lžícemi mléka. Potom jej dáme na síto okapat. Vývar z květáku zachytíme a odložíme si jej stranou. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Párky nakrájíme na plátky a salám na kostičky. V nádobě zahřejeme 3 lžíce tuku a osmahneme na něm mouku. Za stálého míchání přilijeme vývar z květáku, 1/4 l mléka a přibližně 5 minut vaříme při mírné teplotě. Osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme zbylý tuk, na kterém opečeme cibuli a uzeninu. Poprášíme paprikou a spolu s růžičkami květáku vložíme do horké omáčky. Udržujeme teplé. Kaši připravíme podle návodu. 1/2 l vody, hrášek a lžičku soli přivedeme k varu. Odstavíme, vmícháme kaši a ochutíme muškátem. Rozložíme na talíře s gulášem a ozdobíme petrželkou.