INGREDIENCE: 200 g másla, 430 g cukru, strouhaná citrónová kůra z 1 citronu, 2 žloutky, 1 vejce, 400 g hladké mouky, 300 g smetany, 4 lžíce medu, 400 g sekaných lískových oříšků, 1 lžíce mléka, trochu moučkového cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo ušleháme do pěny se 180 g cukru a citrónovou kůrou. Přidáme žloutek a vejce a postupně přimícháme mouku. Těsto zabalené do fólie vložíme na 30 min. do chladničky. Troubu předehřejeme na 175 °C. Zbylý cukr rozpustíme, vmícháme smetanu a med a povaříme. Přidáme lískové oříšky. 1/3 těsta vyválíme a dáme do vymazané formy (průměr 26 cm). Potřeme ořechovou náplní. Druhou třetinu těsta rovněž rozválíme a dáme na ořechový povrch. Ze zbytku těsta vykrojíme 1,5 cm široký pruh a z něj vytvoříme na povrchu koláče ozdobnou mřížku. Žloutek rozšleháme s mlékem a potřeme těsto. Pečeme 45 min. Před podáváním bohatě pocukrujeme.