INGREDIENCE: 1,5 dl vody, 2 vejce, sůl, asi 300g polohrubé mouky, 30g sádla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Větší množství osolené vody uvedeme v kastrolu do varu. V odměřené dávce studené vody rozšleháme vejce a sůl. Než začne voda vřít, přidáme do rozšlehaných vajec prosátou mouku, kterou jen rozmícháme (nepracujeme) natolik, aby se smísila s vodou. Těsto nemá být ani řídké, ani příliš husté. Část těsta položíme na prkénko, které umístíme nad kastrol s vařící vodou, a nožem odkrajujeme kousky těsta halušky, které vhazujeme do vařící vody. Halušky zamícháme, aby se neslepily. Když halušky vyplavou na povrch, scedíme je a propláchneme přes síto studenou vodou. Postupné připravíme halušky i ze zbylého těsta. Po okapání vložíme halušky do horkého sádla,