INGREDIENCE: 350g poloh. mouky, 250g hl. mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, více jak 1 l mléka nebo smetany, 50g droždí, 15 kostek cukru, 3 skleničky (od hořčice) oleje, špetka soli a trochu muškátového oříšku (nastrouhat).
POSTUP PŘÍPRAVY: Z cukru, vlahého mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití zaděláme na těsto. Necháme v teple vykynout. Těsto je univerzální – můžeme z něh dělat koláčky, koláče, závin i klasické buchty. Troubu vytopíme na 220°C, asi po 10 min. zmírníme a dopečeme.Nejméně náročné jsou koláč kterých uděláme 6-8 podle toho jak je chceme velké. Válečkem každý koláč rozválíme a přeneseme na vymazaný plech a upravíme do tvaru. Okraje koláčů natřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem a poklademe jakýmkoliv ovocem, řeznou plochou nahoru, nebo marmeládou apod. výborné jsou s tvarohovou nádivkou, na ní pak ještě poklademe ovoce nebo. Ve všech případech nahoru použijeme drobenku, kterou přitiskneme rukou, aby nepadala.
Tvarohová nádivka: 250g tvarohu, 30g másla, 1 vejce, 50g cukru s vanilkou, 2 lžíce mléka, 20g rozinek, trochu muškátového oříšku a nastrouhanou citrónovou kůru. Máslo utřeme se žloutkem přidáme ostatní přísady a nakonec sníh z bílku.
Nebo jednodušší nádivka: 250g, cukru s vanilkovým cukrem, mléko podle potřeby a asi 1 balíčku vanil. pudinku rozmíchaného v troše mléka na kašičku, citrónová kůra.
Drobenka: 130g tuku, 130g cukru s vanilkovým cukrem a asi 200g hrubé mouky. Můžeme přidat trochu kokosové moučky nebo sekaných mandlí.