INGREDIENCE: 250g čočky, 150g sójových bobů, 1 cibule, 150g mrkve, 100g zelené papriky, 1 jablko, 1 citron, 2 dl červeného vína, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hl. mouky, saturejka, bobkový list, česnek, libeček, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Sójové boby namočíme na 24 hod. do studené vody, zvlášť namočíme také čočku. Vodu slijeme, znovu doplníme a oboje uvaříme do měkka. Sóju s bobkovým listem – a protože vaření trvá déle, můžeme využít i tlakový hrnec. Čočku vaříme se saturejkou krátce. Zvlášť si nakrájíme na kostky mrkev a po krátkém varu v menším množství vody přisypeme kostky papriky. Kostky jablk povaříme ve víně s plátky citronu. Připravíme si olej, na kterém osmažíme krájenou cibuli, česnek, přisypeme mouku a po zrůžovění zalijeme asi 1 l studené vody. Prošleháme a povaříme spolu se solí a slijeme i s vývary z čočky, sóji, mrkve s paprikou i jablka. Vše dochutíme krájeným libečkem. Polévaje příjemně silná a podáváme ji k přesnídávce nebo k večeři.