INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 2 vejce, 100 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1/2 citrónu, 250 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce oleje, 1/2 l mléka, nádivka: 500g máku, mléko, máslo, skořice, kakao, cukr, několik ořechových jader na posypání.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s kváskem připraveným ze lžičky cukru, trochy vlažného mléka a rozdrobeného droždí. Přidáme změklé máslo, žloutky, cukr, kůru z citronu a postupně zpracováváme těsto, do kterého přiléváme mléko rozmíchané s olejem. Těsto necháme vykynout. Nádivku připravíme z mletého máku, který spaříme horkým mlékem, přidáme kousek másla, cukr, skořici a lžičku kakaa. Vykynuté těsto rozválíme na placku, která je asi půl centimetru silná. Vykrájíme z něho trojúhelníky, na které dáme nádivku, a pak je svineme do tvaru rohlíku. Rohlíky klademe na vymaštěný plech, potřeme bílkem, posypeme sekanými ořechy a pečeme ve středně horké troubě