INGREDIENCE: 4 lžíce mléka, 40g droždí, 1 lžičky cukru krupice, 500g hl. mouky, 1 sáček prášku do pečiva, špetka soli, 2 vejce, 250g másla, tuk na vytření plechu, 1 vejce na potření, mouč. cukr na obalení.
Nádivka tvarohová: 125g měkkého tvarohu, 25g cukru krupice, 1 sáčku vanilkového cukru, 1 žloutek.
Nádivka povidlová: 125g švestkových povidel, 25g cukru krupice, 1 lžíce rumu2 lžíce nastrouhaných piškotů, 2 lžíce oloupaných drobných mandlí.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Do misky prosijeme mouku s práškem do pečiva, sůl, nastrouháme máslo a promícháme. Přidáme rozšlehaná vejce, vykynutý kvásek a zaděláme tužší těsto, které na vále rukama zpracujeme. Plech slabě potřeme tukem. Těsto necháváme kynout, ale ihned z něho tvoříme malé kuličky, které klademe na plech. Doprostřed každé vytlačíme důlek, okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a naplníme. Tvarohovou náplň ozdobíme rozinkami, povidlovou mandlemi. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a koláčky upečeme do růžova, asi 10 min. Ještě vlahé obalujeme ve smíchaných cukrech.
Nádivka tvarohová: Tvaroh jemně utřeme, přidáme oba cukry, žloutek, citr. kůru a dobře promícháme. Mám li nádivku řídkou, přidáme trochu vanilkového pudinku nebo krupici.
Nádivka povidlová: Švestková povidla rozděláme s cukrem, rumem a zahustíme je piškoty.